Apelacioni sud / - DAN
30/06/2023 u 14:40 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uvažene žalbe Snežane Jović: Ponovo da se odluči o ukidanju pritvora i jemstvu

Rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je predlog za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti, ukupne procijenjene vrijednosti 544.000,00 eura.

Apelacioni sud je uvažio žalbe optužene Snežane Jović i njenog branioca protiv rješenja kojim je odlučeno o predlogu za ukidanje pritvora uz određivanje jemstva. Ona je obuhvaćena optužnicom u premdetu u kojem je prvooptuženi bivši  predsjednik privredenog suda Blažo Jovanić.

Rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je predlog branioca okrivljene Snežane Jović za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti, ukupne procijenjene vrijednosti 544.000,00 eura.

-Nakon sjednice vijeća održane 29.06.2023.godine, Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbe Snežane Jović i njenog branioca, ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici Ks.br.48/22 od 05.05.2023. godine i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje. Odlučujući o žalbama okrivljene i njenog branioca ovaj sud je utvrdio da je prvostepeno rješenje donijeto uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer ne sadrži jasne i potpune razloge o odlučnim činjenicama za donošenje odluke. Naime, prvostepeni sud nije cijenio imovno stanje lica koja daju jemstvo što je bio dužan da uradi u skladu sa čl. 171 st. 3 Zakonika o krivičnom postupku, iz kojih razloga se zaključak prvostepenog suda o neosnovanosti predloga za ukidanje pritvora uz određivanje jemstva za sada ne može prihvatiti- navodi se u odluci Apelacionog suda.

Ovaj sud je naložio prvostepenom sudu da u ponovnom postupoku otkloni navedenu bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, tako što će shodno izloženim razlozima ovog rješenja, za odluku koju će donijeti po predmetnom predlogu dati potpune, jasne i dovoljne razloge.

Jovanić: Tužiteljka krivotvorila činjenice, moj rad je transparentan i lako provjerljiv

Podsjećamo,  Snežana Jović je nod strane SDT osumnjičena da je  stečajna upravnica zloupotrebljavala službeni položaj u stečajnim postupcima koji su vođeni pred Privrednim sudom.

Od dvanaest optuženih u ovom predmetu, u pritvoru su samo Jović i bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, kome je sud takođe odbio jemstvo u nekretninama vrijedno 630.000 eura.

Pored Jovanića i Jović, optužnicom su obuhvaćeni i stečajni upravnici Saša Zejak, Sanja Lješković, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević, vlasnici firmi za obezbjeđenje Pavić Globarević, Stana Čelebić i Darko Perović, procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović i vlasnici kompanije „Ogimar“ Danijela i Dušan Laković.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 07:31