/ Одбор за безбједност
02/06/2021 u 10:26 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Видео) Одбор за безбједност: Кривокапић и Спајић одбили саслушање

Након овог њиховог непоштовања Скупштине јасно је да би неки надлежни органи из правосуђа требали да се позабаве овом проблематиком, нагласио је Милан Кнежевић

Предсједник Одбора за безбједност и одбрану Милан Кнежевић одложио је данас конторлно саслушање предсједника Владе Црне Горе  Здравка Кривокапића, министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића, в.д. директора Агенције за националну безбједност Дејана Вукшића, в.д. директора Управе полиције Зорана Брђанина и в.д. директора Управе прихода и царина Александра Дамјановића. Иницијативу за саслушање поднио је Небојша Медојевић. Саслушање је о поновном покретању посла са транзитом цигарета преко Луке Бар и о црном тржишту цигарета у Црној Гори. Кнежевић је донио ту одлуку јер предсједник Владе и министар су одбили да дођу, а то је изазвало негативне коментаре појединих чланова Одбора.

ТОК САСЛУШАЊА:

Предсједник Одбора Милан Кнежевић прочитао је допис који је послао Здравко Кривокапић.

- Нећу се одазвати на ваш позив за саслушање из више разлога... Одлука није утемељена на Уставу и Закону, не обавезује ме да се одазовем... Ако је један предсједник Владе одговорно и стрпљиво одговарао на питања посланика, онда је то овај предсједник... Неморалне и одвратне оптужбе да се Здравко Кривокапић бави било каквим шверцом већа су лаж чак и од количине обожавања који је онај који их износи својевремно показивао према предсједнику Црне Горе. Здравка Кривокапића нико неће уцјењивати како би утолио глад за још једном фотељом - дио је дописа који је послао Кривокапић.

Кнежевић је казао да је данас, непосредно пред почетак, добио допис од министра Спајића да неће присуствовати саслушању јер га Закон не обавезује. Истакао је да је претходно добио допис да ће присуствовати саслушању.

- Добио сам допис и од Вукшића. Наведено је да је службено одсутан ван Црне Горе- казао је Кнежевић који је затим прочитао неколико тумачења из Закона о парламентарном надзору и демантовао Кривокапића и Спајића.

Кнежевић је истакао да одлука Кривокапића и Спајића, да не дођу, говори о томе да је ова тема можда била веома комплексна и проблематична за њих.

- Јавност нека процјењује зашто нису дошли, а након овог њиховог непоштовања Скупштине јасно је да би неки надлежни органи из правосуђа требали да се позабаве овом проблематиком. Захвањујем се Брђанину и Дамјановићу што су дошли. Одлажем сједницу док се не појаве ппредсједник Владе и министар финансија - нагласио је Кнежевић.

image
Милан Кнежевић

Марко Милачић је казао да му није јасно зашто је сазвана ова сједница и да он никад не би дошао и казао је да им поред овога не треба опозиција, те да не осјећа данас да нема ДПС-а. 

- Ми овдје данас буквално радимо против воље народа. Ово што радимо данас је много опасно. Морам да се побуним против тога, ово није добро, сумњичимо нашу власт - сматра Милачић.

Драган Краповић подржао је одлуку Спајића и Кривокапића. Драган Ивановић казао је да би било добро, због грађана, да су изнијели шта знају о проблему и кажу да то није тачно.

- Присуствујемо доста непријатној ситуацији, да у парламентраној демократији предсједник Владе одбија да дође на позив Скупштине или њеног Одбора. Ја мислим да ово данас није шамар демократији и парламентаризму,  јер сте ви изабрали ове људе, јер је ово једна велика шамарчина - истакао је Рашко Коњевић.

image
Рашко Коњевић

Кнежевић је појаснио неке процедуралне ставри: да је на почетку сједнице требало да се донесе одлука да ли да буде отворена за јавност и да уколико би неко сматрао да неке информације не могу бити саопштене јавно, сједница би се одржала у такозваној глувој соби. Поручио је да намјера Одбора није да буде тужилаштво и суд.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:00