/ фото: Жељка Бојанић
06/10/2021 u 13:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) ВДТ: Поступајући тужилац није био упознат са безбједносном процјеном и казненом евиденцијом Ђокаја

Убиство у Тузима указује на неопходност хитног усаглашавања законодавства, саопштено је из Вишег тужилаштва

Из Вишег државног тужилаштва у Подгорици саопоштили су да убиство младе дјевојке у Тузима, Шејле Бакије за које је осумњичен Илир Ђокај, је опомена за читаво друштво и показатељ да све државне институције треба са повећаним сензибилитетом приступају свим случајевима породичног насиља.

- Истовремено се намеће потреба што хитнијег усаглашавања црногорског законодавства са међународним стандардима према којима се сваки облик насиља у породици третира као кривично дјело. Поступајући по налогу в.д.-а Врховног државног тужиоца да Више државно тужилаштво у Подгорици, као непосредно надлежно за Основно државно тужилаштво у Подгорици, изврши детаљну провјеру поступања ОДТ Подгорица у конкретном случају, прибављени су списи предмета и изјашњење поступајућег тужиоца. Утврђено је да поступајући тужилац није био упознат са безбједносном процјеном личности, нити казненом евиденциом пријављеног лица, да је обавијештен да пријављено лице раније није евидентирано за породично насиље. Поступајући тужилац, истовремено је, обавијештен да подноситељка пријаве раније није подносила пријаве против пријављеног лица- истакли су из ВДТ-а.

image
ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ, ДАН

Како наводе, утврђено је да је поступајући тужилац процијенио да не постоје елементи бића кривичног дјела насиље у породици или породичној заједници, имајући на уму чињеницу да Кривични законик Црне Горе (члан 220) прописује да ово кривично дјело постоји у случају када учинилац, примјеном грубог насиља, наруши тјелесни или душевни интегритет члана своје породице.

(ВИДЕО) Ђокају истражни притвор: Да сам имао још један метак, са вама данас не бих разговарао

- Такође је утврђено да је поступајући тужилац, имајући у виду наводе из пријаве, садржину обавјештења прикупљених од подноситељке пријаве, узимајући у обзир све прикупљене чињенице и доказе, утврдио да нема елемената кривичног дјела прогањање (члан 168а Кривичног законика Црне Горе). С обзиром на то да је Законом о заштити од насиља у породици (члан 36, став 2) прописано као прекршајно дјело ако члан породице пријети нападом или изазива опасност која може проузроковати осјећај личне несигурности или психичку бол другог члана породице, поступајући тужилац је службеницима Управе полиције издао обавезујући налог да се пријављено лице лиши слободе и у законском року спроведе судији за прекршаје- речено је из ВДТ-а.

image

фото: Жана Бојанић

- фото: Жана Бојанић

Додају да поступајући по налогу државног тужиоца Основног државног тужилаштва у Подгорици, службеници Управе полиције Центра безбједности Подгорица лишили су слободе пријављено лице које је, уз захтјев за покретање прекршајног поступка, приведено Суду за прекршаје у Подгорици.

- Суд за прекршаје је прихватио своју надлежност, односно чињеницу да је у питању прекршај, јер би у случају другачијег става имао обавезу да списе предмета упути Основном државном тужилаштву у Подгорици ради оцјене да ли се у пријављеним радњама стичу елементи бића кривичног дјела. Суд се, као што је наведено, у конкретном случају сагласио да је ријеч о прекршају, те након оконцаног главног претреса донио Рјешење којим се окривљени ослобађа кривице. Након свеобухватне анализе достављених списа предмета и детаљног извјештаја поступајућег тужиоца Основног државног тужилаштва у Подгорици, Више државно тужилаштво у Подгорици је утврдило да је у конкретном случају донијета законита одлука- наводи се у саопштењу ВДТ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. jun 2023 15:35