/ sa radne sjednice - foto: rtcg
14/05/2023 u 16:03 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Velika je muka zbog Belivuka?

Iz Tužilačkog savjeta najavljivano je zajedničko saopštenje, između ostalog, i o postupanju tužilaca u predmetu "Belivuk–Miljković". Kako nam je nezvanično rečeno, juče je usaglašavana treća verzija tog teksta

Iako je zajedničko saopštenje sa maratonske sjednice Tužilačkog savjeta koja je održana u petak bilo najavljeno za juče ujutro, do zaključenja ovog broja naših novina, kako nam je potvrdilo više članova tog tijela, nije postignuta saglasnost o zaključcima s kojima bi se izašlo u javnost. Navodno, juče je usaglašavana treća verzija tog teksta. Jedna od tema o kojoj se raspravljalo i koja izaziva najveću pažnju bilo je postupanje tužilaca u predmetu vezanom za ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, koji se u Srbiji i Crnoj Gori terete za najteža krivična djela. Kako smo nezvanično saznali, članovi Tužilačkog savjeta nikako ne mogu da se usaglase i postignu zajednički stav o postupanju tužilaca. Riječ je o postupanju četvoro nosilaca tužilačke funkcije: specijalnom tužiocu Vukasu Radonjiću, koji je kao tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici svojevremeno postupao u spornom predmetu i koji je naložio hapšenje dvojice službenika MUP-a, Nikoli Boričiću, koji je u to vrijeme bio na čelu ODT-a Podgorica, Lepi Medenici, rukovodiocu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, i Draženu Buriću, tadašnjem vršiocu dužnosti vrhovnog državnog tužioca.

Lazović i Katnić tvrdili da nema razloga za brigu

Belivuk i Miljković su 2021. došli u Crnu Goru da bi prisustvovali porodičnom slavlju Radoja Zvicera, koji slovi za vođu "kavačkog klana", rekao je pred skupštinskim odborom premijer Dritan Abazović.

Zabrana ulaska u Crnu Goru dvojici Beograđana skinuta je krajem 2020. godine, a oni su boravili u našoj zemlji deset dana u januaru 2021. godine, kada su uhapšeni i izručeni Srbiji. Sumnja se da su tada u mjestu Stanjevića Rupa, nadomak Spuža, ubili Damira Hodžića i Adisa Spahića.

Tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kasnije je izjavio da je ukidanje zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću tražio bezbjednosni sektor u Srbiji da bi pripadnici kriminalne grupe bili praćeni i u Crnoj Gori.

Tadašnji pomoćnik direktora Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović kazao je tada da nema potrebe da se strahuje od prisustva državljana Srbije Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, i Marka Miljkovića jer ih inspektori tog sektora drže na oku 24 sata. Belivuk i Miljković uhapšeni su u Srbiji početkom februara 2021. godine, zajedno sa još 19 osoba, a terete se za najteža krivična dela, među kojima su teška ubistva, otmice, dilovanje droge i nedozvoljeno nošenje i promet oružja.

Radonjić i Boričić su pokrenuli lavinu kada su pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu saopštili da su bili izloženi pritiscima zbog namjere da iza rešetaka zadrže dvojicu policajaca povodom ukidanja zabrane ulaska Miljkoviću i Belivuku u Crnu Goru. Policajci su bili pritvoreni radi sprečavanja uticaja na svjedoke. Radonjić je izjavio da je Medenica od njega tražila da ih pusti na slobodu, što je ona na prethodnoj sjednici TS negirala, ističući da je reagovala samo zbog pitanja nadležnosti jer je smatrala da je taj predmet u nadležnosti SDT-a.

Boričić je pred skupštinskim odborom izjavio da mu je "pukla pogibija" od tog predmeta, misleći na postupanje u slučaju "Belivuk–Miljković". Rekao je da ga je Medenica zvala da naredi Radonjiću da policajce pusti na slobodu, a pošto je to odbio, zvala ga je i tražila da Radonjiću oduzme taj predmet.

Medenica je saopštila da je Boričić iznio "notorne neistine", a djelimično i Radonjić.

Dražen Burić, koji je u to vrijeme bio vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca, kazao je pred Tužilačkim savjetom da je bio pozvan zbog problema u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Prema njegovim riječima, krivični predmet oko skidanja zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću već je bio formiran u Specijalnom državnom tužilaštvu i postupalo je Specijalno policijsko odjeljenje, zbog čega je smatrao da je ODT Podgorica nenadležno.

Zašto kriju ono što su svi već čuli?

Prethodna sjednica Tužilačkog savjeta, na kojoj su se izjašnjavali Radonjić, Boričić, Medenica i Burić, bila je zatvorena za javnost. To je, osim novinara, problematizovao i Centar za građanske slobode (CEGAS), navodeći da su zabrinuti zbog odluke Tužilačkog savjeta da zatvori za javnost sjednicu na kojoj se razgovara o javno saopštenim i ozbiljnim optužbama tužilaca o pritiscima kojima su bili izloženi tokom rada u ranijem periodu.

– Nema osnova za zatvaranje sjednice na kojoj će se govoriti o pojavama o kojima se već javno govorilo u Skupštini Crne Gore. Ova saznanja su uznemirila javnost, nemamo naznaku razrješenja i upravo bi zato bilo pogrešno zatvoriti sjednicu za javnost i onemogućiti joj da se dodatno informiše o osnovanosti podijeljenih informacija, kao i o stavu TS u odnosu na njih – saopštili su tada iz CEGAS-a.

Uprkos tome, i sjednica održana u petak bila je zatvorena za javnost. Ovog puta je, nažalost, izostalo i saopštenje.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Tatjana Begović rekla je ranije da će, u namjeri da se sva pitanja koja se odnose na postupanja državnih tužilaca i njihovu međusobnu komunikaciju rješavaju unutar institucije, sjednici prisustvovati svi državni tužioci koji su akteri događaja.

Ministar pravde Marko Kovač u međuvremenu je podnio predlog za razrješenje Lepe Medenice ukoliko se utvrdi tačnost izjava dvojice tužilaca da je vršila pritisak na njih da puste policijace koji su ukinuli zabranu ulaska u Crnu Goru Miljkoviću i Belivuku. Predlog za razrješenje Medenice trenutno je pred disciplinskim tužiocem.

Sjednica TS u petak počela je u 13 časova, a inače je bila najavljena za prethodnu sedmicu. Prije toga je održana sjednica iza zatvorenih vrata, na kojoj su Radonjić i Boričić ostali pri ranijim izjavama datim pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu. Nakon sjednice je saopšteno da će na narednom sastanku donijeti određene zaključke u vezi s postupanjem tužilaca i o tome obavijestiti javnost. O tome šta se dešavalo na maratonskoj sjednici u petak kad je u pitanju slučaj Belivik-Miljković, nije bilo moguće dobiti ni nezvaničnu informaciju. Jedno je sigurno – zaključka još uvijek nema, a kad će ga biti – ostaje da se vidi.

Tužilačkim savjetom predsjedava Tatjana Begović, a članovi su Đurđina Nina Ivanović, Sanja Jovićević, Ana Radović i Nikola Samardžić, iz reda državnih tužilaca, Bojan Božović, predstavnik Ministarstva pravde, Filip Jovović, Miloš Vuksanović, Siniša Gazivoda i Borivoje Đukanović, iz reda uglednih pravnika, i predstavnik nevladinog sektora Stevo Muk.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:21