Фото: Портал Дан (Заплијењена дрога)
28/08/2021 u 09:43 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Везе из Јужне Америке омогућиле балканским клановима да постану главни у растућој трговини кокаином

Одређене балканске криминалне групе могу купити кокаин по цијени од 2.000 до 4.000 долара по килограму и продати га "на велико" по цијени од 30.000 до 40.000 долара по килограму

Црногорска полиција и истражни органи у псоледње вријеме биљежи у својим акцијама све веће заплијене товара кокаина за који се сумња да долази из Јужне Америке и да је "адресиран" на кавачки или шкаљарски клан. О томе говори и последња велика заплијена, која је међу већима.

(ФОТО и ВИДЕО) Нови детаљи: Пао товар од 1.600 килограма кокаина, у паковањима на којима је писало COVID

Такве заплијене у протеклих пар мјесеци догодиле су се и у лукама широм Европе, у Хрватској, Албанији, Ротердаму, Француској...

Балкански криминал се све више повећава у Јужној Америци. Посљедњих година, високопозиционирани чланови и вође нарко-кланова из Црне Горе, хрлили су у Јужну Америку да испоруче товаре за своје европске "купце", пише у истраживању insightcrime.

(ФОТО) Балканским лукама "плови" кокаин међу бананама: Нова запљена од 11 килограма

Од Европе до Колумбије: Растурање кокаина водећа активност балканске мафије

Посљедњих година изасланици криминалаца из Црне Горе, Босне, Србије и, прије свега, Албаније, "хрлили" су  у Јужну Америку да посредују у испоруци кокаина за своје организације са сједиштем у Еуропи, повезујући се директно с локалним произвођачима и трговцима како би прикупили најјефтиније могуће велепродајне цијене.

Пала још једна пошиљка у луци Ротердам: Клан са Балкана "оштећен" за више стотина милиона еура?

Такве везе су омогућиле балканским групама за трговину дрогом да постану један од главних корисника у растућој трговини кокаином на континенту, закључено је према заједничкој истрази InSight Crime и Глобалне иницијативе против транснационалног организираног криминала, објављеног у фебруару.

-У протекле двије деценије они су у Латинској Америци урадили посао како би изградили контакте и репутацију са наркокартелима и развили рекорд са обје стране Атлантике у организовању великих пошиљки кокаина- рекао је раније Саша Ђорђевић, теренски координатор за Србију и Црну Гору на Глобалној иницијативи, речено је ИнСигхт Цриме.

Ротердам: Пресретнуте четири пошиљке кокаина вриједног 210 милиона еура, намијењеног балканској мафији?

Колумбија извор "профита" црногорских кланова: Нове методе повећале производњу кокаина

Одређене балканске криминалне групе стога могу купити кокаин по цијени од 2.000 до 4.000 долара по килограму у Јужној Америци и продати га на "велико" дилерима у цијелој Европи по цијени од 30.000 до 40.000 долара по килограму.

Они чак могу отићи и корак даље, користећи мање балканске огранке мафије усмјерене на један град или држати дрогу како би профитирали од микротрговине.

Албанске групе сада доминирају трговинским кокаином у неколико европских земаља, а највише у Великој Британији. Шпанија је такођер постала "стратешко средиште за неке криминалне групе са Западне Балкане, а не само зато што је главна капија за испоруку кокаина у Еуропи".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 14:29