SKY aplikacija / - SHUTTERSTOCK
23/05/2024 u 21:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Advokati o "SKY": Potreban nezavisni sudija, ne branimo djela već ljude od nezakonitog postupanja

Evropski sud pravde krajem aprila odbacio je da se kao dokaz mogu koristiti nezakonito pribavljeni razgovori sa aplikacija Sky i Encrochat. Stav advokata je da je "potreban nezavisni sudija".

Komentarišući tu odluku ali i polemiku stručne i laičke javnosti na tu temu, advokat Stefan Jovanović u emisiji “Dokaz” na TVE kazao je da je značajno razgovarati jer se radi o jednom od najznačajnijih pitanja procesnog prava u posljednje vrijeme.

- Postoji taj otpor i sa jedne i sa druge strane. Prosto je nevjerovatno da imate odluku Suda pravde u Luksemburgu, a da se mi i dalje pitamo i da dalje tvrdimo da to može biti dokaz ili ne - rekao je Jovanović gostujući u emisiji “Dokaz” na TV E., prenosi Mportal.

Evropski sud pravde odbacio "nezakonit SKY": Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Nakon odluke Evropskog suda pravde, uslijedile su reakcije pravosudnih institucija gdje se, izmeðu ostalog, navodi da Crna Gora ne mora poštovati takvu odluku jer još uvijek nije članica Evropske unije.

- Opšteprihvaćena pravila meðunarodnog prava sastavni su dio unutrašnjeg pravnog poretka, imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada ureðuju odnose drugačije od domaćeg zakonodavstva. Mi moramo ovu odluku da uzmemo u obzir, mi moramo ovu odluku da cijenimo - ocijenio je advokat Jovanović. 

Sa njim je saglasna i advokat Andrijana Razić, koja je ukazala da zbog toga što Crna Gora nije članica EU moraju primjenjivati još strožiji standardi.

- Činjenica da Crna Gora još uvijek nije formalno članica Evropske unije znači da se u našem slučaju, po pitanju zaštićene komunikacije, moraju primjenjivati još strožiji standardi kada je u pitanju zadovoljenje kriterijuma koje je iskristalisao Sud u Luksemburgu, nego na članice EU. To iz prostog razloga što mi ne pripadamo sistemu povjerenja bespogovornog - naglasila je Razić gostujući u emisiji “Dokaz”. 

DILEMA “SKY”: Neoboriv za tužilaštvo i istragu, ali sporan u crnogorskom Zakonu o krivičnom postupku

Jovanović je i na činjenicu da se Ustavni sud Crne Gore u odluci od oktobra 2023.godine pozvao upravo na odluku Suda pravde u Luksemburgu.

- Zašto ovdje to ne važi, zašto ovdje to ne može - pitao je on. 

Da ima nejasnoća kada je Sky komunikacija u pitanju, mišljenja je i Ivan Pekić, predsjednik Internacionalne policijske organizacije.

-.I SDT i VDT treba da izmjere dobro kada dolazi do odreðenih dokaza i cijenjenja tih dokaza - da li je skaj dovoljan kao dokazno sredstvo ili dio dokaznog sredstva. Ako nema utemeljenja u odreðenim drugim krivičnim djelima koji potkrepljuju te dokaze, smatram da on može biti dovoljan samo kao dio dokaznog sredstva a nikako kao kompletan dokaz istakao je Pekić. 

Sa druge strane, Razić smatra da je Crna Gora već sebe kompromitovala kada je sky komunikaciju prihvatila kao dokazni materijal.

Poručuje i da advokati ne brane krivično djelo već ljude.

- Niko od nas ne brani krivična djela. Branimo ljude od nezakonitog postupanja države i od demonstracije sile koju imamo na djelu zadnjih par godina. Potpuno je jasno koliko smo mi kao država sebe iskompromitovali prihvatajući ovako nekritički ovaj dokazni materijal. A da ne pominjem da smo pohapsili sve žive ljude u Crnoj Gori koje smo mogli da pohapsimo, mislim da nema više niko ko je ostao neuhapšen na bazi takvog materijala. Mi smo uvjereni, dok se ti postupci završe, da će to tako da nam se obije o glavu kao što su brojni drugi predmeti u prethodnih deceniju, dvije, gdje smo plaćali milionske odštete. Ovdje će premašiti milionske odštete i opet će biti “puj pik ne važi”, osim što su tim ljudima trajno uništeni životi i reputacije. smatra Razić.  

Jovanović je mišljenja da je crnogorskom sudstvu potreban nezavisan sudija.

- Koji će na bazi onoga što zna i na bazi onoga što mu je izmedju dvije korice, da donese pravičnu i zakonitu odluku. Niko ne traži ništa više ni ništa manje od toga -  poručio je Jovanović.

(TV E/ M portal)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 06:18