/ - FOTO: ŽELJKA BOJANIć
04/12/2023 u 14:54 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Božović i grupa pred sudom: Obrada SKY materijala ponovo odgodila ročište

Advokati su naveli da se uopšte ne uvažava Ustavni sud i da se pritvor koristi kao neosnovana kazna

Pred podgoričkim Višim sudom i danas je odgođena  kontrola optužnice protiv predsjednika Opštine Budva Mila Božovića i grupe, zbog stvaranja kriminalne organizacije i šverca droge. Postupak vodi sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, uz nju su prisutni i sudija Igor Đuričković i Nenad Vujanović.  Razlog za odlaganje je to što SKY materijal i dalje nije obrađen programom koji bi i odbrani omogućio da ima jednak pristup tom materijalu.

Podsjećamo, na prvom ročištu je tužilac Jovan Vukotić rekao da će omogućiti da i odbrana ima pristup da otvori SKY materijal koji je predat kao dokaz. Zatim je na narednom rekao da ipak to ne može da učini.

Sud je zatim odlučio da pomogne optuženima i advokatima, alisektor za informatičke tehnologije obradio materijal još nije završio otvaranje tih podataka korz određeni program.

 Advokati su predočili da je optužnica podignuta u septembru i da su optuženi neosnovano u pritvoru. 

Advokati su naveli da se uopšte ne uvažava Ustavni sud i da se pritvor koristi kao neosnovana kazna. Oni su predali sudu kao primjer odluku suda u Beogradu a vezano za predmet Darka Šarića, gdje je odlučeno da tužilaštvo samo otkrije ko je koristio određene SKY šifre. 

Tekst na odluku beogradskog suda, na koju se pozivajua dvokati, možete pročitati OVDJE.

Suđenje Šariću: Sud prihvata "SKY" poruke, ali ne i izvještaj o identifikaciji korisnika

Odbrana je zatražila da se ukine pritvor svim optuženima. Sudija Vesna Kovačević je navela da će o tome da odlučuje vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg sdua.

(VIDEO) Kontrola optužnice protiv Božovića i grupe: "Prva mala pobjeda protiv SKY"

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je predalo optužnicu protiv 21 osobe. 

Optužnica je podignuta i protiv Radoja Zvicera, Ljuba Milovića, Milete Ojdanića, Ivana Stamatovića, Nebojše Bugarina, Petra Lazovića, Dejana Kneževića, Milana Popovića, Miloša Mišurovića, Marka Novakovića, Ivana Nikolića, Gorana Stojanovića, Božidara Jabučanina, Aleksandra Kekovića, Vladimira Bajčete, Tihomira Adžića, Filipa Zindovića, Darka Kneževića, Ivana Mijatovića i Dražena Milovića.

Prema navodima SDT-a,  optuženi Mijatović je navodno u jednoj turi ​​​​​obezbijedio da se 100 kilograma kokaina u vlasništvu Božovića, prenese od luke u Lisabonu do grada Costa da Caparica u Portugalu. U taj transfer je, kako istraga sumnja, bila uključena,još jedna osoba. Međutim njen identitet je za sada nepoznat. 

Prema navodima SDT, to lice je navodno  9. maja 2020. godine, oko trideset minuta nakon ponoći, sa broda “MSC Fantazija”, koji se nalazio usidren u luci u Lisabonu, spustila šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo 100 pakovanja kokaina.

- Na način što je lice koje je na kriptovanoj aplikaciji ‘SKY ECC’ koristilo pin TL9TOH, postupajući po naredbi okrivljenog Mila Božovića, 9. 5. 2020. godine, oko 00.30 časova... spustilo šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo ukupno 100 pakovanja opojne droge kokain- navodi su optužnice.

Daljim istražnim radnjama SDT je došlo do sumnje da je taj kokain bio Božovićev i da ga je čamcem preuzela nepoznata osoba. 

Prema ranijim informacijama iz tužilaštva, neki od optuženih u ovom predmetu se terete za više krivičnih djela

Sutkinja Vesna Kovačević odložila je ročište kako bi Sekretarijat za IKT i multimedije pri Sudskom savjetu uz pomoć softvera iščitalo poruke u "Sky aplikaciji", a koje je Specijalno tužilaštvo dostavilo sudu i odbrani u zaključanim folderima.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:29