/ Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu
31/03/2023 u 14:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Saslušanje zbog ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku 11. aprila

Pozvani su tužilac Vukas Radonjić, rukovodioci Osnovnog državnog tužilaštva Nikola Boričić i Duško Milanović, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu obaviće kontrolno saslušanje predstavnike Vlade i tužilaštava, povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Na sjednicu, koja je zakazana za 11. april, pozvani su postupajući tužilac u tom predmetu Vukas Radonjić, tadašnji i sadašnji rukovodioci Osnovnog državnog tužilaštva Nikola Boričić i Duško Milanović, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Poslanici su na današnjoj sjednici predlagali da se saslušaju i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović, ali je predsjednik Odbora Momo Koprivica objasnio da oni više nijesu javni funkcioneri.

Koprivica kazao je da je želja Odbora da rasvijetli sva pitanja o toj temi i da javnost bude upoznata sa svim činjenicama. On je kazao da je cilj saznavanja istine u tom slučaju.

„Sumnja se da su pojedini policijski i državni službenici postupali u interesu jednog kriminalnog klana u odnosu na drugi, što je nezabilježeno. Cilj je da se rasvijetli ovaj slučaj i da vratimo povjerenje u institucije i pravosudne organe“, kazao je Koprivica.

On je rekao da u tom slučaju postoje ozbiljne sumnje da je državni sistem stavljen u funkciju kriminala.

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović rekao je da je tokom prethodne 32 godine stvorena autokratija i da je ona u sprezi sa organizovanim kriminalom.

„Da je korupcija dio ukupnog sistema, da je organizovani kriminal nije ono što utiče na vlast nego da je dio vlasti. I prošla i sadašnja vlast nijesu imali dovoljno demokratskog ili stručnog kapaciteta da se uhvate sa tim u koštac“, naveo je Radulović.

On je kazao da je konstatacija Adžića da postoje stotine kriminalaca u Upravi policije, zaprepašćujuća. Radulović je ocijenio da će sljedeći parlamentarni izbori odlučiti sudbinu Crne Gore.

„Bez vladavine prava nema evropskih integracija, a nema ni ekonomskog prosperiteta“, istakao je Radulović.

On je kazao da ima informacije da će u nedjelju svi kriminalci biti aktivni, i da se "u nedjelju odražava borba slobodne i zatočene Crne Gore".

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović predložio je zajedničku sjednica sa Odborom za odbranu i bezbjednost, jer se tom sjednicom, kako je dodao, obezbjeđuje javnost rada.

„Jer jedan broj državnih funkcionera želi da saopšti takozvane tajne podatke u gluvoj sobi, i taj kapacitet ima Odbor za bezbjednost. Mislim da je ovo trenutak kada sa konferencija za štampu treba doći u Skupštinu da se podnese izvještaj o radu“, naveo je Bulatović.

On je, govoreći o smjeni bivšeg direktora policije Zorana Brđanina, kazao da je amandmanima Demokratske partije socijalista izbrisana odredba koju je predlagao - da vlada direktno može smjeniti direktora Uprave policije zbog negativnog izvještaja.

„Što se DF-a tiče, taj direktor (Brđanin) ni kada je izabran nije imao našu podršku“, rekao je Bulatović.

Poslanik DF-a Dragan Bojović kazao je da je dobio inicijativu da se sasluša rukovodilac Jedinice za antikorupciju Uprave policije. On je rekao da se mora napraviti antikorupcijska inicijativa, s obzirom na sva dešavanja i da „upaljen crveni alarm u svim institucijama, koje su upletene u organizovani kriminal“.

„Skupština tu mora da reaguje. Mora se osnovati posebna komisija koja će se baviti imovinom i raščišćavanja cjelokupne situacije“, kazao je Bojović.

On je predložio da se u tom pravcu proširi dnevni red za narednu sjednicu kako bi se, osim o umješanosti u kriminal, govorilo i o mučenju uhapšenih.

Poslanica Socijalističke narodne partije Milosava Paunović kazala je da cijela Crna Gora „zna odakle ovo ide i gdje je glava hobotnice“.

„Naša dužnost je da u ovom vremenu koje je preostalo do parlamentarnih izbora rasporedimo na najbolji mogući način kako bi građanima prezentovali neke informacije. Fokus Odbora treba da bude na pravosudne organe“, smatra Paunović.

Poslanik Civisa Srđan Pavićević rekao je da su tu da pokušaju da daju ton nečemu što je dugotrajna priča.

„Ova tema je tolika bitna, krucijalna, duboko inkorporirana u temelje države, da je tema od nacionalnog interesa. Smatram da ima sve moguće proritete da bude adekvatno obrađena sa svih aspekata“, kazao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, pravosuđe u toj temi ima svoju ulogu.

„Mi smo u obavezi da spasimo Crnu Goru od anti Crne Gore. Dug nas kao predstavnika naroda je da, poslije dvije i po godine, sa svih spekata, sagledamo ovaj problem i iznesemo ga na plenum“, rekao je Pavićević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:36