Фото: Скриншот, Цивилна гарда (Шпанија)
11/08/2021 u 09:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Детаљи акције: "Пантер" звани "Марко Црногорац" скочио кроз прозор кад су упали специјалци

Предраг Вујошевић (47), ког су све међународне полиције означиле као главног шефа банде "Пинк пантер", ухапшен је у суботу у Шпанији. Са њим су "пала" и четворица припадника "шкаљарског клана"

Држављанин  Црне Горе Предраг Вујошевић, мозак пљачкашке банде, "пао" је на Канарским Острвима заједно са четворицом припадника "шкаљарског клана". Он је приликом хапшења искочио кроз прозор виле, али је ипак ухапшен.

(ВИДЕО/ФОТО) Акција шпанске полиције: Ухапшени шкаљарци, нађено 400 кила кокаина и пола милиона еура

Предраг Вујошевић (47), звани Марко Црногорац, ког су све међународне  полиције означиле као главног шефа банде "Пинк пантер", ухапшен је у суботу у Шпанији на Канарским Острвима. Са њим су "пала" и четворица припадника "шкаљарског клана", код којих је полиција пронашла 408 килограма кокаина, као и пола милиона еура у готовини.

Ко је "Пинк Пантер" који је пао са шкаљарцима: Вујошевић ухапшен када је покушао да побјегне

Како су јавили шпански медији, ова група била је под присмотром од прошлог новембра, када су у два наврата покушали да "оперу" више од 400.000 евра.

Шпанија "сигурна лука": Веза "шкаљараца" и "Пинк Пантера", од нарко-бизниса до планирања ликвидација

Испитује се веза

-Када је чуо да је полиција упала у луксузну вилу у којој је живио, "пинк пантер" је искочио кроз прозор, али га је полиција ухватила. Претресом куће пронађено је 408 кила кокаина и пола милиона еура који се доводе у везу са "шкаљарцима". Предраг Вујошевић се повезао са црногорским мафијашким кланом након што је изашао из затвора у Француској, гдје је робијао због пљачке једне мање јувелирнице. Инспектори утврђују каква је тачно веза између "пантера" и "шкаљараца"- наводе шпански портали.

Ухапшеног Предрага Вујошевића међународне полиције су означиле као главног шефа "Пинк пантера", који осмишљава пљачке и врбује крадљивце за разбојништва. Иначе, "Пинк пантери" су добили то име управо због екипе коју је предводио Вујошевић.

Оснивач

-Пинк пантери" су добили то име управо због екипе коју је предводио Вујошевић приликом пљачке јувелирнице "Граф " у Лондону. Он је са својом бандом 20. маја 2002. године опљачкао јувелирницу "Граф " у Лондону и украо дијаманте вриједне вртоглавих 27 милиона еура. Тада су инспектори "Скотланд јарда" успјели да ухапсе једног Вујошевићевог саучесника. Код њега је пронађен дијамант вриједан шест милиона еура, који је био сакривен у кутији за крему, баш као у култном филму "Пинк пантер".

image

Фото: Цивилна гарда (шпанија)

Предраг Вујошевић је да избјегао то хапшење, али је већ крајем 2003. године "пао" у Њемачкој. У тој земљи је осуђен на три и по године затвора јер је у Франкфурту опљачкао двије златаре, из којих је украо сатове и накит вриједан више милиона еура. По изласку из затвора "пантер" се није смирио, па је његово име почело да се доводи у везу са неком од највећих пљачки у Великој Британији, Француској, Њемачкој, Луксембургу и Швајцарској...

Мозак пљачки

Наводно је управо Вујошевић организовао пљачку јувелирнице у Паризу на Шанзелизеу, а доводио се у везу и са спектакуларном крађом баснословно вредних драгуља из Лувра, који никада нису нађени. Такође, Вујошевић је и у фебруару 2018. године у Швајцарској био мозак пљачке златаре у Лугану, када су ухапшена тројица Срба, али не и он.

-Током суђења које је почело прошле године откривено је да је полиција мјесецима прислушкивала Србе. Инспектори су прислушни уређај поставили у ауто једног од осумњичених и тако сакупљали детаље планираног разбојништва. Током праћења снимљено је више од 180 контаката између чланова банде, а "ухваћен" је и само један разговор Вујошевића и сарадника. Суђење је у току"-прењели су швајцарски медији.

За двије деценије украли робу вриједну 421 милион еура

Банда "Пинк пантери", коју чине разбојници из Србије, Црне Горе и региона, за 22 године постојања опљачкала је 370 јувелирница у 35 земаља и из њих украли накит вредан 421 милион еура. Сваку пљачку "Пантери" су извели готово на филмски начин и никада нису некога повредили, а са места разбојништва су бежали на скутерима, бициклама, електричним тротинетима...

Према информацијама из Интерпола, "Пантери" немају чврсту организацију, већ је чине људи углавном са простора Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Многи од њих је идентификовано и ухапшено, чак и осуђено, али драгоцјености које су украли скоро никада нису пронађене или је нађен врло мали дио.

Портал Дан/Kurir.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 23:03