Detective info
29/07/2021 u 18:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Детаљи истраге: Ево како је украјинска полиција помогла шкаљарцима у нападу на Звицера

Због напада на Звицера ухапшени су Стефан Ђукић, Подгоричанин Емил Тузовић и српски држављани Петар Јовановић и Милан Бранковић

Обичан мајски дан у Кијеву, крај радног дана. Пада слаба киша. Прави акциони филм одвија се у дворишту елитног стамбеног комплекса. Два мушкарца са оружјем у рукама истрчавају из малог аутомобила Смарт. Дотрче до човјека који хода по тротоару и отворе ватру. Након неколико секунди пуцања, убице су скочиле до возила  и побјегле са лица мјеста. Све су то видјели пролазници. 

(Видео: Детективинфо)

Тако почиње детаљан текст о томе како су неки од службеника уркајинске полиције помогли шкаљарцима у покушају убиства Радија Звицера, вође кавачког клана, који је објавио портал Слидство.инфо.

Описана пуцњава догодила се прије годину дана у стамбеном комплексу Novopecherskie Lipki у главном граду. Убице су пуцале у црногорског држављанина. Човјек је погођен са најмање пет метака, али је преживиo. Испоставило се да је жртва била вођа једног од моћних балканских нарко -картела, а вjероватне убице су били чланови непријатељског клана. Крвави рат између њих траје већ годинама. А њена следећа епизода одиграла се у центру Кијева.

Осумњичени за напад приведени су следећег јутра на улазу у Одесу. „Investigation.Info“ је обjавио фотографију са мјеста притвора - сазнали смо да су убице биле у пратњи садашњих украјинских полицајаца. Новинари Slidstva.Info провели су неколико мјесеци истражујући ову мистериозну причу како би сазнали зашто је наркобос стрељан, како су убице доспјеле у Украјину и која је била улога украјинске полиције.

-Истражујући ову причу, добили смо од својих извора неке материјале кривичног случаја. Комбинујући их са подацима из судског регистра, као и разговарајући са балканским службеницима за спровођење закона, успјели смо да направимо прилично детаљну слику догађаја са именима кључних учесника у овом злочину. Међу њима је и бивши посланик Врховне раде. Захваљујући нашим српским колегама истражитељима из КРИК -а, сазнали смо да је особа која је могла послати убице у Украјину убијена, а да су остаци, према локалним полицијским снагама, растворени у киселини-наводипортал Слидство.инфо

(Подсjећамо,због напада на Звицера ухапшени су Стефан Ђукић, првоосумњичени за убиство Баранина Јована Клисића, Подгоричанин Емил Тузовић и српски држављани Петар Јовановић и Милан Бранковић. У склопу истраге о овом случају, приведен је и службеник украјинске полиције Ростислав Чернобриви)

Припрема за убијање

Према украјинској истрази, почетком маја 2020. у Украјину су стигла три мушкарца: два Србина и један Црногорац. Границу су прешли илегално. У регији Цхернивтси, трио је ушао у сиви теренац Тојота Хајлендер. У аутомобилу су их чекала два Украјинца. Ови Украјинци су испунили захтјев свог утицајног познаника, који им је рекао да се сретну са Балканом и возе кроз Украјину.

Али након релативно кратке удаљености, како се наводе у материјалима до којих је дошла „Инвестигатион.Инфо“, путници су се преселили у други теренац - црну „Тојота Секвоја“ - којим су такође управљала два држављанина Украјине, престоничка полиција Ростислав Цхерноброви и Семјон Гордиенко. Удовољили су захтјеву већ поменутог познаника. У црној Тојоти Секвоја, три Балканца су одвезена из региона Цхернивтси у украјинску пријестоницу. На улазу у Кијев аутомобил се зауставио и Балкан је изашао у близини шумског појаса.

У Украјини их је већ чекао њихов саучесник, још један Црногорац. Тако се, према полицији, 10. маја та група нашла у Кијеву и почела да се припрема за атентат на своју жртву, вођу клана Кавач, Радоја Звицера. Новинари имају судске документе који садрже његово свједочење као жртве.

Исказ Радоја Звицера 

-Он (Звицер) казао је да од 2019. живи у Кијеву са супругом и дјецом. Сваког дана за вријеме ручка и у периоду од 16.30 до 17.00 одлази у шетњу са дјецом на територији стамбеног комплекса у којем живе- наводи се у документу.

Вјероватно је група убица знала за то, па су почели да посматрају своју жртву и спремају се да убију. 26. маја убице су закључиле да је вријеме за напад. Тог дана око 16.00 сати Радоје Звицер са дјецом и псом отишао је у шетњу стамбеним комплексом. А убице су истрчале из аутомобила Смарт да га дочекају. Присуство дјеце и пролазника у близини није зауставило убице.

Најмање пет метака погодило је Звицера. Одвезен је у болницу у критичном стању, али је преживио. Највјероватније да жртва свој живот дугује својој супрузи Тамари која је, како се види на снимцима екрана са надзорне камере, почела да пуца. Према изворима Слидства.Инфо, пиштољ из којег је жена пуцала полицајци нису пронашли.

Покушај бекства

Одмах након пуцњаве, како се видјело са надзорних камера, убице су скочиле у аутомобил марке Смарт и побјегле са лица мјеста. Провезли су се мало кроз територију стамбеног комплекса, затим изашли из аутомобила, бацили запаљиву смјешу унутра и запалили аутомобил. У кабини је остало оружје које је касније пронашла полиција - редизајнирани аутомат "Scorpion vz.61" и украјински пиштољ "Fort -12RM" са пригушивачима звука.

Особе које су пуцале на Звицера  успјеле су да побјегну из Кијева. Према документима који су доступни новинарима, у вечерњим сатима, након покушаја атентата, групу је одвео црни теренац Тојота Секвоја. Балканци су ушли у аутомобил у близини шумског појаса на излазу из украјинске пријестонице.

Током ноћи возили су се у правцу Одесе, у пратњи двојице кијевских полицајаца Ростислава Чернобровог и Семјона Гордиенка, већ познатог. Скоро у близини Одесе, привела их је специјална полицијска јединица "КОРД". Четири Балканца су касније ухапшена, али је судбина њихових превозника била другачија. Полицајац Гордиенко одмах је побјегао, а Цхерноброви је након инцидента пуштен.

У исто вријеме, Слидство.Инфо је позвало Ростислава Черноброва. Он је новинарима казао да са овом причом нема никакве везе и да је његова фотографија са мjеста специјалне акције грешка. Али касније, када су новинари Слидства.Инфо добили документе из кривичног случаја, увјерили  се се да полицајац лаже. И Черноброви и Гордиенко су током испитивања потврдили да превозе странце.

-Кад су стигли на одређено мјесто, тројица њему непознатих мушкараца (Гордиенко.) Преселила су им се из сивог аутомобила, од којих је један питао на енглеском у колико сати ће стићи у Кијев. Током путовања једва су комуницирали. Поменуте мушкарце су бацили у шумски појас на улазу у град Кијев- наводи се у судском документу.

Стари познаник, бивши посланик, а сада помоћник шефа кијевске полиције, Јевхен Деидеи, наводно је тражио од њих да испоруче групу вјероватних убица прво у Кијев, а затим их одведу из Кијева. Према полицији, он им је послао координате гдје да покупе и гдје да искрцају Балканце. Вероватно су се полицајци Черноброви и Гордиенко срели са Јевхеном Деидеијем током антитерористичке операције у Донбасу, јер су сви имали неке везе са батаљоном Кијев-1.

Напад и освета

Другачија је била судбина човјека који би, према ријечима колега из Србије, могао да пошаље убице са Балкана у Кијев. КРИК -ови истраживачки новинари већ годинама истражују нарко банде и организовани криминал на Балкану. Сложили су се да помогну Слидство.Инфо у разумијевању приче која је довела до пуцњаве у центру Кијева.

Новинари КРИК -а добили су из својих извора важан документ - транскрипт тајних разговора неколико људи повезаних са трговцима дрогом. Вјероватно су ове записнике направили српски полицајци. Кажу да је у покушају атентата на Радоја Звицера била укључена  још једна особа. Ово је човјек по имену Милан Љепоја. Он је Србин са криминалном прошлошћу. Конкретно, познато је да је Љепоjа био члан криминалне групе "Пинк Пантер", која пљачка луксузне продавнице накита широм свijета.

Према ријечима новинарке КРИК-a,  документи говоре да је Љепоја био организатор и да је стајао иза догађаја који су се догодили прошле године у Кијеву. Он је  последњих година живио у српском граду Нишу. Али убрзо након догађаја у Кијеву, гдје је вјероватно слао групу убица, нестао је. Полиција је тражила мушкарца. Све док није наишла на неупадљиву кућу у предграђу Београда. Тамо је откривена мистерија његовог нестанка.

"Према оптужници, Милан Љепоjа је убијен у овој кући у Ритопеку. Дакле, тужилаштво и полиција вјерују да су га чланови групе убили у кући, а тијело и сви докази растворени у киселини. Полиција је у кући пронашла и млин за месо. Према ријечима министра унутрашњих послова, на њему је пронађено неколико различитих трагова ДНК “.

Српска полиција ухапсила је групу од 20 људи осумњичених за убиство људи у кући, "кућа страве" како су је назвали српски медији. Према наводима полиције, ухапшени су повезани са већ познатим вођом клана Кавач, Радојем Звицером.

Радоје Звицер не долази на украјински суд који разматра случај прошлогодишњег покушаја атентата у центру Кијева, иако има статус жртве. А црногорски службеници закона, који имају велико интересовање за његове активности, тренутно не знају тачно гдје се налази.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:45