/ ФОТО ИЛУСТРАЦИЈА
06/05/2022 u 12:47 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) ЕУРОПОЛ: Кокаин најчешће коришћена дрога у ЕУ, а метамфетамин на свијету

Нове анализе покривају трендове дуж ланца снабдијевања од производње и трговине до дистрибуције и употребе. Они описују велико и растуће тржиште кокаина и тренутно мало, али стално растуће тржиште метамфетамина у ЕУ

Улога Европе у међународној производњи и трговини дрогом се мијења, показују нове анализе објављене данас од стране Еуропола и Агенције ЕУ за дроге. Детаљним прегледом тржишта кокаина и метамфетамина, агенције указују на повећане производне активности у Европи и на то како сарадња између криминалних група широм свијета ствара нове безбиједносне претње и шири тржиште.

Нове анализе покривају трендове дуж ланца снабдијевања од производње и трговине до дистрибуције и употребе. Они описују велико и растуће тржиште кокаина и тренутно мало, али стално растуће тржиште метамфетамина у ЕУ. Упозоравају на повећану пријетњу коју представљају иновације у производним процесима и хемијским прекурсори, као и све већи асортиман производа који могу бити опасни за потрошаче.

Кокаин је друга најчешће конзумирана илегална дрога у ЕУ

Кокаин је друга најчешће конзумирана илегална дрога у ЕУ после канабиса, са тржишном малопродајном вредношћу у 2020. процијењеној на 10,5 милијарди еура (распон од 7,7 до 12,8 милијарди еура). Око 3,5 милиона Европљана (15–64 године) наводи да су користили дрогу у протеклој години, 14 милиона током свог живота. Док је употреба кокаина и даље концентрисана на југу и западу Европе, изгледа да се тржиште шири на исток. Четврту годину заредом, рекордне количине кокаина (214,6 тона) су заплијењене у Европи 2020, што је повећање од 6 одсто у односу на 2019, што указује на високу доступност дроге. Три земље - Белгија (70тона), Холандија (4тоне) и Шпанија (3,1тоне) ), Њмачка (11тона) и Португал (10тона). Већина кокаина заплијењеног у Европи стиже у поморским контејнерима. Улазне тачке за пошиљке кокаина се диверзификују, са већим количинама заплењеним у лукама у источној Европи и Турској.

- Трговина илегалним дрогама и даље доминира озбиљним и организованим криминалом у ЕУ, а скоро 40 одсто криминалних мрежа које дјелују на међународном нивоу које су пријављене Еурополу активно је у трговини дрогом. Борба против ове илегалне трговине је кључни приоритет за Еуропол и данашња анализа ЕУ ​​нас подржава у разумијевању тржишне динамике и кључна је за формулисање делотворних одговора органа за спровођење закона- казал је извршна директорка Еуропола Кетрин де Бол.

Црна Гора пожељна дестинација за припаднике радикалних вјерских група

Како истичу из Еуропола, Европа је главни регион за производњу синтетичких дрога, како за домаће тако и за спољно тржиште. То је све више и кључна тачка за претовар дроге која потиче из других крајева и намењена је другим регионима свијета.

Банке и некретнине пречица кланова до легалног тока "прљавог" новца

И за кокаин и за метамфетамин, постоје докази да латиноамеричке и европске криминалне групе сарађују у производњи, трговини и дистрибуцији.

Кланови до оружја преко појединаца: Знање о експлозиву стекли током рата у бившој Југославији

КОКАИН: РЕКОРДНЕ ЗАПЛИЈЕНЕ, СВЕ ВЕЋАПРОИЗВОДЊА

​Данашња анализа показује да се европско тржиште кокаина шири, вођено невиђеним нивоима трговине људима који доводе до историјски високе доступности. Висок ниво производње кокаина у Јужној Америци има рекордне количине у заплијењеној Европи. Европа је такође одредиште и транзитна зона за кокаин који иде ка Блиском истоку и Азији. Већа производња се такође одвија у Европи, што указује на промјене у улози региона у међународној трговини кокаином. Велики број појединаца и криминалних мрежа обликује сложену понуду кокаина у ЕУ и унутар ње. Потенцијал појаве нових производа од кокаина који се могу пушити на тржишту изазива забринутост у вези са будућим здравственим ризицима.

Метамфетамин најшире конзумирана синтетичка стимулативна дрога на свијету

Метамфетамин, најшире конзумирана синтетичка стимулативна дрога на свијету, и даље игра релативно малу улогу на европском тржишту дроге. Ипак, најновија анализа показује растућу претњу коју овадрога представља у региону, како се доступност повећава и употреба шири на нова подручја. Метамфетамин се производи унутар ЕУ за снабдијевање и домаћег и спољног тржишта. Европа је такође одредиште и транзитна зона за ову дрогу из других производних центара (нпр. Иран, Нигерија, Мексико) који се крећу ка Азији и Океанији. Нова индустрија метамфетамина у Авганистану представља пријетњу за ЕУ, с обзиром на конкурентне цијене и давно успостављене руте трговине дрогом ка Европи.

- Већина производње кокаина се и даље одвија у Колумбији, Боливији и Перуу. Нова анализа, међутим, описује како се прерада кокаина сада одвија унутар Европе (углавном у Белгији, Шпанији и Холандији). Недавни подаци такође сугеришу да су велике количине кокаина у праху прерађене у Европи од интермедијарних производа, као што су кока паста и база кокаина. Неки од њих се кријумчаре из Јужне Америке у носећим материјалима (нпр. дрвени угаљ, пластика), а затим извлаче у специјализованим објектима. Доступност великих количина кокаинске базе и кока пасте у Европи ствара ризик од појављивања нових производа од кокаина који се могу пушити (нпр. „крек“) на европским потрошачким тржиштима, што представља знатне здравствене и социјалне ризике- наводи се у новом извјештају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:54