/ фото илустрација УП
02/10/2021 u 16:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Глобални индекс криминала: Отпорност Црне Горе лоше оцијењена

Црна Гора заузима чак 45. мјесто по заступљености организованог криминала

Здравствену кризу која је настала појавом вируса корона брзо је пратила економска криза у многим, ако не и већини европских држава. Како је Глобална иницијатива против транснационалног организованог криминала навела представљајући "Глобални индекс организованог криминала 2021", криза изазвана вирусом утицала је и на дјеловање организованих криминалних група широм Балкана и Европе. Црна Гора заузима чак 45. мјесто по заступљености организованог криминала.

Централна и источна Европа добиле су најнижу просјечну оцјену отпорности на криминал, 4,97. Неколико земље у региону показале су се прилично добро, Чешка (6,25), Пољска (6,13) и Словенија (6.08).

image

фото скриншот

- фото скриншот

- Међутим, 12 од 17 земаља у региону је процијењено да има ниску отпорност, бодовање испод 5,5. Молдавији, Бјелорусија и Босна и Херцеговина сви испод 4,00, са Украјином и Русијом постигле су незнатно већи скор, 4.00 и 4.04. "Транспарентност и одговорност владе“ је била најнижи показатељ отпорности у централној и источној Европи, на 4,26, са скоро двије трећине земаља у региону које су постигле бодове 4,5 или ниже. Слично, „политичко вођство и управљање “такође има низак резултат у цјелом региону, у посебно у земљама западног Балкана у Босни и Херцеговини, Црној Гори, као и Бјелорусији (гдје су се водили тешко оспорени избори до масовних протеста, произвољних хапшења и екстремног насиља)- навели су из Иницијативе.

Бројне европске земље са криминалним групама играју важну улогу у трговинама људи, од земаља извора до коначне дестинације.

- Следећи најбољи резултат тржишта су канабис, кокаин и синтетичка дрога, што јасно илуструје значај тржишта дроге у Европи. Одмах испод синтетичке дроге трговина је кријумчарење људи, а затим трговина хероин и трговина оружјем . Док неке европске земље заиста играју улогу у транснационалној илегалној трговини дивљим животињама, три еколошка злочина тржишта укључена су у ранг Индекса на дну за Европу: злочини из необновљивих извора, фауна злочини и флора. За разлику од многих других континената- наводе из Глобалне иницијативе.

image
фото скриншот

Као и на криминалним тржиштима, било је изразитих варијације у рангирању различитих криминалних актера у Европи. Ова варијација нигдје није била већа изражен него при поређењу снаге државних актера на централном и истоку Европе, подрегија која је имала просјек 6,76 (други највећи резултат у било којој регији после Западне Азије), са Сјеверном Европом, гдје је резултат био само 2,25.

- Осим запажених изузетака Румуније и Пољске, преостали 16 земаља у региону забиљежило је оцјене 5,5 или изнад, Белорусија а Русија су водеће. Мафијашке групе такође имале су неједнаку дистрибуцију по цијелом континенту, са моћним групама идентификованим у неколико земље у јужној Европи, и централној и источна, попут Италије, Шпаније, Црне Горе, Албаније и Србије, између осталих- навели су из Глобалне иницијативе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:48