/ foto: ivan petrović
24/02/2023 u 16:59 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Petar Lazović: Osjećam se osuđeno bez dokaza, radio sam časno i rizikovao svoj život

Petar Lazović je kazao je da je hapsio i pripadnike kavačkog klana. On je naveo da izgleda da je danas krivično djelo živjeti časno

U podgoričkom Višem sudu održana je kontrola optužnice protiv Radoja Zvicera i grupe. Svi advokati koji zastupljaju optužene naglasili su da je ova optužnica protivzakonita, da se zasniva samo na jednom dokaz, SKY-u, koji je takođe pribavljen suprotno crnogorskom zakonu o krivičnom postupku.Takođe, svi optuženi su negirali navode optužnice i naveli da ostaju pri svemu što su saopštili advokati. 

OPTUŽNICA BEZ DOKAZA 

Odbrana je istakla da je protiv optuženih u ovom predmetu prije samog postupka pokrenuta medijska hajk. Naglasili su da je to posebno usmjereno protiv Petra Lazovića. 

Ukazali su da SKY ne može da bude dokaz jer je  vršeno masovno prisluškivanje i nije određeno prije samog čina ko je obuhvaćen istragom. Oni su dodali, da sve i da je to određeno, ZKP Crne Gore ne podržava SKY kao dokaz i to posebno iz razloga što je provjera njegove vjerodostojnosti nemoguća jer ga nisu sačinili crnogorsdki istražni organi.

Advokati su ukazali i na to da optužnica ne pruža ni jedan dokaz. Naglasili su da se pominje droga, oružje, da optužnica sadrži i određene fotografije i da precizira količine droge i vrste oružja. Međutim, nema ni oružja ni droge ni telefona koji bi mogli biti vještačeni.

Iz redova odbrane je navedeno da su više puta nadležnima zatražili da se otkrije od koga cure informacije u medije, i to one koje nije imalo ni tužilaštvo. Naveli su i  da nije jasna namjera SDT-a  koje je u spise predmeta stavilo krivično djelo ubistvo državljanina Srbije Milana Ljepoje, za koje se sudi državljanima Srbije pred tamošnjim organima.

Advokati su zatražili obustavu postupka.

LAZOVIĆ: ŽIVIM ČASNO, RADIO SAM U SKLADU SA ZAKONOM

Petar Lazović, službenik ANB-a, kazao je da se osjeća osuđeno bez i jednog dokaza. On je naglasio da je profesionalno radio svoj posao i da za to ima dokaze.  Kazao je da je najviše hapsio pripadnike kavačkog klana, a SDT ga tereti da je član te kriminalne grupe. On je naveo da izgleda da je danas krivično djelo živjeti časno. Naglasio je da je  u svom poslu više puta rizikovao svoj život.

-Već se osjećam osuđeno bez i jednog dokaza. Radio sam svoj posao u skladu sa zakonom, za šta postoje dokazi i svjedoci i starješine. Za vrijeme svog posla i rada, učestvovao sam najviše u hapšenju kavčana, više nego ijednog drugog klana.Prije lišenja slobode sam se pojavio u Centar bezbjednosti sam. Takođe, oglašavao sam se na svaki poziv Specijalnod državnog tužilaštva-naglasio je Lazović u svom obraćanju sudu.

Lazović je naveo da je na dan svog hapšenja uzeo sva lična dokumenta kako bi ih isti tren predao kolegama, naglašavajući da ni tada a ni sada nije bilo osnova za navode o bojazi od bjekstva. On je sudu pomenuo i pismo kojim se obratio nadležnima i SDT-u, i prije nego je bio uhapšen,a  u kojem je ukazao kakav scenario može da mu se dogodi.

Portal Dan u cjelosti objavljuje pismo Petra Lazovića: Ovo obraćanje da ostane kao svjedočanstvo događaja koji se mogu desiti

-Za moje hapšenje  saznao sam iz medijskog progona. Prije toga sam se pismom obratio nadležnima i SDT-u. U istražnom zatvoru sam osam mjesec , imao sam četiri temeljna pretresa, bez povlastica i potujem red. Izgleda da je živjeti časno krivično djelo...-dodao je Lazović u obraćanju sudskom vijeću.

On je poručio da "onima koji stoje iza ovoga sve ovo nek služi na čast".

DILEMA “SKY”: Neoboriv za tužilaštvo i istragu, ali sporan u crnogorskom Zakonu o krivičnom postupku

ABAZOVIĆ IMAO INFORMACIJE, ODBRANI USKRAĆENO PRAVO

Advokat Martinović Nikola  kazao je da su Petru Lazoviću i prije početka ovog postupka, sva prava oduzeta. On je ukazao na to da od strane SDT-a odbrana nije imala saglasnost da izvrši uvid u  spise i na to da je on kao advokat imao zabranu da iznosi informacije. To je okarakterisao kao besmislenim s obzirom da je i prije same istrage sve bilo objavljeno u medije.

-Iz medijskih natpisa se vidi, hronološki, da je premijer Dritan Abazović imao uvid u tok istrage SDT-a u ovom predmetu- naglašava Martinović ukazivajući da je za odbarnu do danas dosta toga bilo od strane SDT-a nedozvoljeno.

Advokat Martinović je naglasio da to osporava nezavisnost tužilaštva i ponovio da se ova istraga vodila nakon što je portal Libertas objavio  SKY dokumentaciju, koju prije toga SDT nije imalo.

ZASTRAŠUJUĆI MEDIJSKI I POLITIČKI PRITISAK

Advokatica Maja Zeković je pred sudom pročitala pismo koje je Petar Lazović prije hapšenja, za koje je znao da mu se sprema,  uputio nadležnima i SDT-u.

-Ova optužnica je zastrašujuća spoznaja u kakvom trenutkun živimo. Petar Lazović je od samog početka sarađivao sa nadležnima i bio dostupan- podsjetila je advokatica i ukazivajući na "besmislenost navoda da je opasnost od bjekstva razlog za pritvor za Lazovića".

-Čak je i jemstvo, koje nude firme koje se nalaze na bijeloj listi, stavljeno u kontekst protiv Petra Lazovića- naglasila je Zeković.

Ona je istakla da je Lazović dobro znao šta ga čeka i da je i u ovoj situaciji postupio korektno i profesionalno.

-Imamo zastrašujući medijski i politički pririsak...Tužilaštvo je bilo dužno da jednako cijeni sve dokaze, i one koji idu u koristz Lazovića i koji idu protiv njega-kazala je ona.

ATAK NA ZKP CRNE GORE 

Advokat Marko Radović je kazao da je u ovom postupku očigledno da Specijalno državno tužilaštvo nije sigurno da li je SKY dokaz. Radović je naveo da tužilaštvo obrazlaže ZKP Francuske a ne Crne Gore, te više puta naglasio pravne stavove zbog čega SKY nije dokaz.

-Tužilaštvo nepotpuno tumači Zakon o međunarodno-pravnoj pomoći. ZKP Francuske je nacionalni zakon te zemlje, ne Crne Gore. Kad dovedemo u vezu sve ovo sa navodima optužnice, vidjećemo da se nadležni u Francuskoj nisu izjasnili po zamolnici Crne Gore. Ovo su operatuvni podaci, ne dokazi. Ove informacije ukazuju ali ne i dokazuju .Prvo se mora utvrditi ko su osumnjičeni, ko se određuje pod mjerama tajnog nadzora..ovdje je sve obrnuto urađeno...-naglašava Radović.

Radović je naglasio da je ovo atak na zakon i da nema te kriminalne organizacije zbog koje treba da se krši ZKP Crne Gore.

On je naglasiod a SKY ne može biti dokaz i citirao izreku "bolje da propadne selo nego običa", ukazivajući u prenesenom značenju da ne treba da dođe do toga u pravnom sistemu Crne Gore.

SDT OSTAJE PRI OPTUŽNICI

Specijalni državni tužilac Zoran Vučinić je kazao da prikupljenim dokazima ima osnova da ova optužnica bude pred sudom. On je naveo i citirao dokumenta za koja tvrdi da predstavljaju SKY kao validno pribavljen dokaz od nadležnih organa Francuske.

NAVODI ISTRAGE

Podsjećamo, Petar  Lazović, koji je uhapšen u julu osumnjičen je za pripadnost kriminalnoj organizaciji, zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja. 

Optužnicom je obuhvaćeno više osoba. Hapšenje je uslijedilo nakon medijskih objava da je EUROPOL  upozorio nadležne organe na moguće kriminalne aktivnosti Lazovića. Tada je objavljena i "SKY" komunikacija za koju se navodi da je u njoj sa kavčanima učestvovao Petar Lazović.

Prema navodima SDT - a sumnja se da je on radio za pripadnike kavačkog klana. Lazović je pred tužiocem negirao te optužbe. Pored Zvicera, Milovića i Lazovića na optužnici su: Radoje Živković, Nikola Spasojević, Slobodan Kašćelan, Milan Vujotić, Duško Roganović, Radovan Mujović, Radovan Pantović i Nikša Perović. Prema navodima optužnice, koju potpisuje specijalni tužilac Zoran Vučinić, ova kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Zvicer se tereti da je naredio ubistvo Milana Lepoje koji je učestvovao u organizaciji pokušaja njegove likvidacije u Kijevu. Petar Lazović je uhapšen 18. jula, po nalogu Specijalnog tužilaštva. Tada je navedeno da je riječ o krivičnom predmetu koji je ponovo formiran u maju po materijalu EUROPOL-a i francuskih pravosudnih organa, a koji su bili dostavljeni u julu i decembru 2021.godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:50