(FOTO/ VIDEO) Mićović: Uvesti krivično djelo koje će sankcionisati napad na advokate / - FOTO: ŽELJKA BOJANIć, PORTAL DAN
17/05/2024 u 10:30 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO/ VIDEO) Mićović: Uvesti krivično djelo koje će sankcionisati napad na advokate

U Krivični zakonik Crne Gore kao posebno treba uvesti krivično djelo koje će sankcionisati napad na advokate, saopštio je predsjednik Advokatske komore Crne Gore Danilo Mićović na protestu advokata koji su se okupili povodom napada na njihovog kolegu Aleksandra Simonovića.

Mićović je poručio da je napad na advokate, napad na državu i da bez advokature nema ni pravne države.

Na skupu podrške, pored advokata, prisustvovali su i govorili predstavnici notara, javnih izvršitelja i sudskih vještaka.

Oni su istog stava kao i Mićović. Naveli su da je bitno da nosioci funkcija koje zalaze u pravnu oblast moraju biti zaštićeni.

Poručili su da zakonom treba inkriminisati krivična djela koja se odnose na napad nanosioce pomenutih instanci koje su povezane sa pravnim sistemom Crne Gore.

Nakon govora, svi prisutni su ostali ispred zgrade Osnovnog suda sat vremena, u okviru čega su obustavili rad kao znak podrške za kolege koje su doživjele napade.

Podsjećamo, Advokatska komora Crne Gore pozvala je advokate na hitno okupljanje sjutra ispred svih osnovnih sudova u Crnoj Gori, u mjestima u kojima postupaju u znak podrške kolegi Simonoviću.

- Kao što ste upoznati, član Advokatske komore Crne Gore, naš kolega advokat Aleksandar Simonović, brutalno je napadnut u prostorijama Osnovnog suda u Beranama, prilikom obavljanja profesionalne dužnosti i pružanja pravne pomoći. S obzirom na ozbiljnost situacije, te na činjenicu da su advokati svakodnevno izloženi raznim vrstama pritisaka i prijetnji, pozivamo vas na hitno okupljanje ispred svih osnovnih sudova u Crnoj Gori, u mjestima u kojima postupate, u petak, 17. maja 2024. godine, u 10:00 časova - saopštili su juče iz Advokatske komore.

Sa skupa podrške bјelopoljskih advokata Aleksandru Simonoviću poručeno: Promiјeniti Krivični zakonik

Naveli su tada i da će na okupljanju  razmotriti i mjere koje treba preduzeti kako bi zaštitili integritet i bezbjednost svih advokata prilikom obavljanja njihovog posla.

Berane: Advokatu usred suda polomili vilicu, bio bez svijesti

- Smatramo da je u ovom trenutku izuzetno važno da kao esnafsko udruženje pružimo podršku našem kolegi i ustanemo u odbranu advokature kao samostalne i nezavisne profesije - navode u jučerašnjem  saopštenju.

Advokati u Ulcinju protestuju ispred Osnovnog suda zbog napada na kolegu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 03:54