/ фото илустрација
29/09/2021 u 13:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Погледајте едукативни филм о сексуалном злостављању дјеце по истинитом догађају

Операција посматрач до сада је резултирала подношењем кривичних пријава против 10 лица приликом које је заплијењено више од 400.000 фотографија и видео-снимака

Управа полиције данас је одржала конференцију поводом кампање „Say no“ која се односи на област сексуалног злостављања и искориштавања дјеце путем интернета.

Поводом тога направљен је и едукативни филм на основу истинитих података. Руководилац Групе за сузбијање кривичних дјела високотехнолошког криминала Јакша Бацковић казао је да ова кампања има за циљ да се скрене пажња на питање сексуалног злостављања дјеце и адолесцената у регији и да нагласи да, као што не постоје границе за починиоце сексуалног злостављања дјеце и адолесцената на мрежи, не би требало бити ни граница у заједничкој борби за спречавање, откривање и истрагу ових злочина.

Према Еурополу, у неким државама чланицама потражња се повећала и до 25 процената.

- Операција посматрач, која је започета 2016.године је до сада резултирала подношењем кривичних пријава против 10 лица приликом које је заплијењено више од 400.000 фотографија и видео снимака, одузето више мобилних уређаја као и лап топова и персоналних рачунара- поручио је Бацковић.

Руководилац Одсјека за међународну оперативну полицијску сарадњу ИНТЕРПОЛ Еуропол СИРЕНЕ Дејан Бољевић навео је да  у складу са уоченим потребама и постојећом проблематиком, те расположивим могућностима, Управа полиције ће наставити да пружа активни допринос у свим одговарајућим активностима партнерских служби земаља ЕУ и за то релевантним међународним безбједоносним агенцијама.

- А у циљу испуњавања не само међународних обавеза у пољу борбе против организованог криминала него и наших националних стратегија и обавеза у циљу заштите дјеце. И на самом крају захвалио бих се медијима и цјелокупној јавности на показаном интересовању за ову веома битну али по нама не толико познату тему, што је уједно и био циљ ове конференције за медије, подизање свијести грађана о овој девијантној друштвеној појави која пријети нашој дјеци- навео је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 11:24