/ - FOTO: YOUTUBE
01/05/2022 u 14:58 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Истрага спорног снимка: "Освојили смо Цетиње и рашчистили ту багру"

"Ја сам држао никшићку групу, бјелопољску групу, беранску групу, новљанску групу и барску групу. Све криминалце на телефон "

Одјељење за унутрашњу контролу рада Управе полиције, Министарства унутрашњих послова формирало је предмет ради утврђивања чињеница  одговорности помоћника команданта Противтерористичке јединице Петра Кнежевића. Све то је услиједило након што је у јавности објављен аудио - снимак, на којима, наводно, препричава догађаје полицијске акције 4. и 5. септембра на Цетињу током устоличења Јоаникија. Основно државно тужилаштво у Подгорици је формирало предмет, потврђено је за портал Дан. 

{youtub

e}{/youtube}

Вршитељка дужности Врховне државне тужитељке Маја Јовановић дала је налог Основном државном тужилаштву у Подгорици да се формира предмет поводом аудио записа на којима се чују детаљи полицијске акције на Цетињу у септембру прошле године, саопштено је из Врховног државног тужилаштва (ВДТ).

ВДТ-а је аудио записе доставио грађански активиста Александар Зековић.

- Вршитељка дружности Врховне дрзавне тузитељке Маја Јовановић дала је налог Основном државном тужилаштву у Подгорици да се овим поводом формира предмет и да се након анализе достављеног материјала донесе одлука о даљем поступању у овом случају- наводи се у саопштењу ВДТ-а.

Зековић је написао је на Твитеру да су он и Светлана Пајовић на емаил адресе примили аудио записе који указују на основану сумња да лице које говори,а тврди се да је то наводно полицијски службеник Петар Кнежевић, починио кривично дјело.

Зековић је казао да су одмах обавијестили Врховног државног тужиоца и друге адресе у земљи.

" Причаће Милош и ја кад дође моменат за то на телевизију "

- Наша свијест, нашег народа је да смо ми, значи, грешни ту. Ми смо отишли, освојили смо тамо Цетиње, не освојили него рашчистили тамо ту багру и то завршили. Појавило се, и ту се појави безбожника људи који кажу: "Нијесте требали ово, нијесте требали оно". …тако је, мени је драго што ме човјек питао. Лако је поповима причат', лако је поповима причат'. А онога дана, причаће Милош и ја кад дође моменат за то на телевизију, какве су то појединачне фаце биле, како их није срамота кравату и одијело да обучу. То су љиге једне биле. Вашему помоћнику каже једна од најзнаменитијих личности, не најзнаменитијих не дај Боже, него најбитнијих личности те ноћи ту, сиједа пред 20 људи и каже - "Ракоњац и даље сам ти ја тај и тај пази шта рече", а он каже: "Шта причаш то, немој да ти гркљан сад ишчупам ође"… Па долазе сјутра ка задњи сужњи да се љубе са нама ту. И вама причају бајке и басне- дио је снимка.

-…побунио. Мислили би да су се ови договорили, изашао би народ на улице, колапс би био. Тешки колапс. Ја сам држао никшићку групу, бјелопољску групу, беранску групу, новљанску групу и барску групу. Све криминалце на телефон. Крећемо, требамо вам, крећемо спремни смо, крећемо… Не дај Боже, ако не пуште патријарха крећемо, хоћемо Цетиње да запалимо данас, да запалимо Цетиње“. Шта би ми ту радили 30-40 људи. Тебе је довољно да ти убаце сад најхрабријега чојека из града, да га убацимо у формацији са људима увјежбаним, катастрофа- дио је снимка који је исјечен.

Министар унутрашњих послова Филип Аџић поручио је да ће полицијски функционер Петар Кнежевић сносити законске последице уколико се утврди да је аудио снимак аутентичан и да глас припада Кнежевићу.

Аџић је на Фејсбук профилу написао да су сви полицијски службеници дужни да раде професионално, чувају углед полиције и поштују етичка начела у досљедном спровођењу закона.

МУП: Предузете радње у вези снимка; ПЕН центар: Покренути истрагу против Кнежевића и Ракоњца

- Уколико се у поступку утврдјивања чињеница и околности утврди да је аудио снимак аутентичан и да глас припада полицијском слузбенику Кнежевићу, биће утврдјена његова одговорност- поручио је Аџић.

Он је рекао да ће се са тим у вези, укључити и Одјељење за унутрашњу контролу полиције и да ће бити спроведена и одговарајући поступци прописани Законом у односу на одговорност полицијског службеника.

- То укључује и посљедице које се односе на његово распоредно рјешење, што ми је потврђено од директора Управе полиције- казао је Аџић.

Црногорски ПЕН центар тражио је хитну реакцију државних органа, смјену и истрагу против команданта Специјалне антитерористичке јединице Петра Кнежевића и помоћника директора УП Милоша Ракоњца.

Социјалдемократе(СД) Црне Горе позвале су надлежне, а посебно министра унутрашњих послова Филипа Аџића и директора Управе полиције Зорана Брђанина да, због снимка који је изашао у јавност, хитно спроведу свеобухватну и темељну истрагу и смијене команданта против терористичке јединице Петра Кнежевића.

Из СД-а су казали да високи чиновник полиције који је руководио "срамном акцијом полиције" 4. и 5. септембра на Цетињу тврди како је читаво вријеме био на вези са криминалним групама из више црногорских градова које су биле спремне да изазову грађански рат у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:04