/ ОТО ИЛУСТРАЦИЈА
25/04/2022 u 11:25 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Сајбер криминал у ЦГ: Присутно ширење садржаја о сексуалном злостављању дјеце

У извјештајном периоду, Црна Гора се суочила са порастом сајбер напада и присутан је пораст кривичних дјела из области високотехнолошког криминала

Чињеница је да се злоупотреба интернета и глобалног дигиталног окружења, које су већ препознате као пријетње у Европској унији, могу се у наредном периоду пресликати на ситуацију у Црној Гори. Сви корисници који посједују значајна финансијска средства могу бити интересантне мете сајбер криминалцима гдје год се налазили, а исто тако сајбер криминалци који дјелују из Црне Горе могу извршити кривично дјело без обзира на локацију жртве, али мета напада могу бити и они најмађи. 

image
ФОТО: СТАТИСТИКА СОКТА

Када је дијете сексуално злостављано на интернету, штета је још већа, јер као жртве морају живјети са чињеницом да фотографије и видео записи који приказују најгоре тренутке њиховог живота круже интернетом и да их могу видјети сви. Из Еуропола су раније саопштили да ће млади широм Западног Балкана сада имати приступ ресурсима Еуропола на свом језику како би се заштитили.

(ВИДЕО) Приоритет спречавање и истраживање сексуалног злостављања дјеце

- Усложавањем ситуације, политикама конфронтације, подјела и неповјерења између Истока и Запада, значајно може бити и угрожена безбједност и критична инфраструктура државних органа гдје би се поред мотивације стицања профита нелегалним сајбер активностима могло доћи и до политички мотивисаних напада. Ове врсте напада се у континуитету биљеже приликом важних догађаја као што су парламентарни избори или слично, је инфраструктура у Црној Гори суочена са учесталим нападима на сајтове државних институција, странице про - НАТО и про - ЕУ политичких партија, као и медија и невладиних организација. Ове групе имају велике могућности у извршавању задатака,глобално су повезане и могу лако остварити приступ неопходним ресурсима за спровођење ДДоС и напада софистицираним рансомwаре кампањама-наведено је у извјештају Процјене опасности од тешког и организованог криминала у Црној Гори (SOCTA 2021).

Експанзијом технологија рада од куће током пандемије, организације су биле присиљене промијенити своје стратегије и брзо усвојити технологије које би подржале нову реалност рада на даљину.

image
ФОТО: СТАТИСТИКА СОКТА

Како је појашњено извјештајем, то је омогућило сајбер криминалцима да искористе предности брзог увођења ових технологија рада на даљину и искористе их за почетни приступ.

(ВИДЕО) Еурополова кампања: Од фотографије до изнуде новца и сексуалних услуга

- Експлоатација таквих технологија укључивала је старе, “незакрпљене” и новооткривене рањивости које су омогућавале приступ системима, а као једна од ствари која може бити злоупотријебљена је да повратак у канцеларију може оставити ове услуге рада на даљинубез контроле, што ће пружити додатне могућности за злоупотребе. У извјештајном периоду, Црна Гора се суочила са порастом сајбер напада и присутан је пораст кривичних дјела из области високотехнолошког криминала. Пријетњу представљају кривична дјела везано за крађу идентитета, рачунарских превара, крађа налога, ransomware, нарушавање права интелектуалне својине, а све више су присутна и кривична дјела дјечје порнографије тј. ширење садржаја о сексуалном злостављању дјеце. Такође је и распрострањена појава коришћења онлине платформи, у првом реду друштвених мрежа, у циљу ширења језика мржње и пријетњи, изазивања панике и ширења лажних вијести и дезинформација, како појединачно или у мањим групама, тако и на веома организован начинупотребом софистицираних метода и алатима са прецизним таргетирањем- наведено је извјештајем.

Утврђено је да услед брзог развоја информационих технологија, коришћења онлине плаћања услуга и комуникација, за очекивати је да се настави убрзани развој и повећан обим криминалних активности из сајбер простора у Црној Гори.

- Олакшавајући фактор за развој криминалних активности у сајбер простору представља недовољна свијест и информатичка писменост крајњих корисника у Црној Гори, недостатак специјалиста у органима за спровођење закона који се баве питањима сајбер криминала, као и лака доступност материјала/приручника и алата који омогућавају чак и лаицима да изврше значајна кривична дјела и велика популарност друштвених мрежа која чини врло рањивим све старосне структуре. У контексту наведеног, посебно треба да забрињава детектовање високософистицираних малициозних софтвера који нападају државну критичну информатичку структуру, организације и медије које су посвећене Евроатлантским интеграцијама и који се могу категоризовати у сајбер шпијунажу- наведено је извјештајем.

За очекивати је да ће се ове врсте напада интензивирати у наредном периоду. У односу на претходни извјештај примјетан је пораст DDoS напада и лажне електронске поште, како на адресе државних органа, тако и на адресе новинарских портала и политичких партија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:22