advokat  Zdravko Begovic / SLUCAJ IRF - IVAN PETROVIC-IPE
22/07/2022 u 13:03 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Slučaj IRF - odbrana: Odbaciiti optužnicu, nije krivično djelo ako neko traži svoja prava u parničnom postupku

Prema optužnici, osumnjičeni su da su falsifikovali Ugovore o radu, kojima su sebi, kako se sumnja, ugovarali otpremnine u slučaju prestanka funkcije

U podgoričkom Višem sudu održana je kontrola optužnice u predmetu protiv osumnjičenih od strane Specijalnog državnog tužilaštva a koje se odnosi na bivše rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića, Slobodanke Radulović i Branislava Jankovića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Odbrana osumnjičenih, advokati Zdravko Begović, Dragoljub Đukanović, Danilo Mićović, Nikola Martinović i Aleksa Đukanović naveli su da ovaj postupak treba da se obustavi i da u optužnici nerma dokaza da je izvršeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju.

image

IRF osumnjiceni, slucaj IRF

IRF OSUMNJICENI, SLUCAJ IRF - IVAN PETROVIC-IPE

Advokati odbrane su naveli da nije krivično djelo ako neko u parničnom postupku traži svoja prava i da je važeći samo onaj ugovor koji je u pisanoj formi na papiru. Istakli su da treba da se pravi razlika između izvršenja krivičnog djela, i pokušaja izvtšrnja, jer  ukoliko je neko djelo pokušano znači nije izvršeno i ne postoji.

Specijalni državni tužilac  Zoran Vučinić je kazao da smatra da sud ovu optužnicu treba da potvrdi i da ona sadrži  neophodne dokaze koji ispunjavaju taj uslov.

Na današnjoj kontorli optužnice nije se pojavio optuženi Vukčević i optužena Slobodanka Radulović. Njen advokat je naveo da je ona iskoristila pravo da ne dodje jer se brani sa slobode a u pitanju je kontrola optužnice, jer ima stres. On je naglasio da će je on uredno o svemu obavijestiti.

image
IRF OSUMNJICENI, SLUCAJ IRF - IVAN PETROVIC-IPE

Advokat Zdravko Begović je naveo da njegov branjenik Zoran Vukčević nije primio poziv za današnje ročište. Na to je sud konstatovao da smatra da je poziv uredno dostavljen i da ima uslova za održavanje kontrole optužnice.

-Smatram da  nisu ispunjeni uslovi da se ročište održi...Ne znam je li moj branjenik primio optužnicu. On nije dužan da 24 časa bude kući.....Ili idete i tu po principu dostavljeno je pa je li primio ili nije...Imajući u vidu dokaze, smatram da u  predmetnoj optužnici nema dokaza koji ukazuju na postojanje bića elemenata krivičnog djela za koje se optuženi terete...Predlažem da sud obustavi postupak.-kazao je advokat Begović.

Sa navodima da treba da se obustavi postupak bio je saglasan i advokat Aleksa Đukanović.

Advokat Danilo Mićović  takođe smatra da nema dokaza koji upućuju na osnovanu sumnju da postoji krivično djelo koje je navedeno u optužnici i smatra da postupak treba da se obustavi.

-SDT tvrdi da postoje dva ugovora o radu. Tužilaštvo to ničim nije dokazalo. Optuženi su, iskoristili svoje pravo, i svoja prava zatražili u parničnom postupku. Čak i da postoje dva ugvoora, oba omogućavaju da optuženi svoja prava traže u parničnom postupku...-kazao je između ostalog advokat Danilo Mićović.

Advokat Nikola Martinović je takođe istog stava, da treba da se obustavi postupak i da nema dokaza da je izvršeno krivično djelo koje je navedeno u optužnici.

-Istraga tužilaštva je prvo obuhvatala osam lica, a sada optužnica četiri. Prema tužilaštvu u ovom predmetu ispada da podnošenje tužbe  parničnom sudu je krivično djelo. To govori o tome  šta tužilaštvo misli o sudovima...Obraćanje sudu ne može biti krivično djelo i nije. Čak i ako se uzme u obzir da je došlo do izmjene ugovora a nije nastala šteta ili korist, nema krivičnog djela...Niko od okrivljenih nije  zloupotrebio službeni položaj  i nije prekoračio svoja ovlašćenja.  Tužilaštvo pravi konstrukciju da je Slobodanka Radulović pomagala u izvršenju krivičnog djela. Pomaganje se može izvršiti samo ako djelo postoji kao izvršeno.  Ovdje tužilaštvo navodi pokušaj izvršenja, znači nije. ..Predlažem da se optužnica odbaci- kazao je advokat Martinović.

Advokat Dragoljub Đukanović  je kazao da ne postoji nikakav dokaz da su optuženi, pa ni Janković izvršili zloupotrebu službenog položaja.

-Optužnica se zasniva na  neko generisanje u elektronskoj arhivi  određenih ugovora. Niti se zna po kojim pravilima se vodila ta arhiva i koje zavodio. Važeći ugovor je samo onaj koji je original i koji je na papiru.Predlažem da se postupak obustavi- naveo je advokat Đukanović.

Podjsećamo, Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg predsjednika Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, direktora Sektora za kredite Zorana Vujovića, šefa Sektora za finansijske i pravne poslove Branislava Jankovića i nekadašnje šefice kabineta tog fonda Slobodanke Radulović. Prema optužnici, osumnjičeni su da su falsifikovali Ugovore o radu, kojima su sebi, kako se sumnja, ugovarali otpremnine u slučaju prestanka funkcije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 14:38