/ foto: ivan petrović
05/05/2023 u 15:10 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) SUĐENJE JOVANIĆU I GRUPI-Zatraženo izuzeće tužioca: "Ovo je produkt laži i neistine"

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva Jovanić je, uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, nezakonito oštetio osam kompanija za više stotina hiljada eura

Suđenje bivšem predsjedniku Privrednog suda Crne Gore Blažu Jovaniću i ostalim optuženima, odloženo je danas. Razlog za to je zahtjev iz redova odbrane da se izuzme postupajući tužilac Lidija Mitrović. Advokati su naveli da sumnjaju u njenu nepristrasnost.

Advokat Goran Rodić je pred sudom saopštio zahtjev za izuzeće tužiteljke Mitrović, a sa njim su saglasni ostalia advokati koji su u ovom postupku.

-Pred Privrednim sudom u Podgorici se vodi predmet u kojem sam zastupnik Investiciono razvojnog fonda. Na prethodnom ročištu  smo dali  predlog da se taj postupak prekine i da sudija Privrednog suda spise predmeta uputi  SDI-u na ocjenu da li u radnjama  specijalnog državnog tužioca Lidije Mitrović ima elemenata krivičnog djela. Konkretno, u privrednom sudu je kao dokaz predata naredba o obustavi  istrage u krivičnom predmetu  KLAP koji je vodila tužiteljka Mitrović. Prema tome ona i danasa postupa i naravno da postoji sumnja u njenu nepristrasnost-kazao je advokat Rodić.

Optužena Snežana Jović je navela da je ovo sve produkt laži, neistine i da je zasnovano na ličnom osnovu. 

-Željela sam da se suočim sa tužiteljkom oči u oči..Pridružujem se zahtjevu za izuzeće Lidije Mitrović...Nisam saslušana na sve tačke optužnice koje mi se stavljaju na teret. Ovo je sve produkt ličnog stava, laži i neistine. Ja sam samohrana majka, vrijeme je da se ovaj pravni progon prekine, a traje već tri godine protiv mene...-dodala je optužena Jović.

Optuženi Jovanić je naveo da se apsolutno slaže sa navodima iz redova advokata vezanim za  zahtjev da se iz postupka izuzme specijalna državna tužiteljka Lidija Mitrović.

Advokat Velibor Marković je, između ostalog, sudu naveo da su netačni medijski navodi ministra pravde Marka Kovača koji se odnose da optuženi Jovanić i još jedno lice iz drugog predmeta posjeduju milionske iznose.

-Jemstvo koje je ponuđeno se odnosi na imovinu i ona nije u  vlasništvu Jovanića, već pripada njegovim prijateljima i članovima porodice. On je samo vlasnik porodičnog stana. Što bi značilo da ako bi se on dao u bjekstvo da bi beskućnici postali prijatelji njegovi i porodica- naglašava advokat.

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Zoran Radović, odbilo je predlog odbrane da se Jovaniću i Snežani Jović, koji se jedini u ovom postupku nalaze u pritvoru isti i ukine.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća "Titan security" Podgorica, "Securitas Montenegro" Podgorica, "Top force system" Nikšić i "Ogimar MNE" Podgorica.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva Jovanić je, uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije među kojima su stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio osam kompanija za više stotina hiljada eura.

VIDEO: Željka Bojanić

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:54