Акција Еуропола / - принтскрин Јутјуб
02/10/2021 u 07:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Титу, шефу балканског нарко-картела, ухапсили 23 воjника и заплиjенили 14 тона кокаина

За овим Босанцем из Сараjева годинама уназад трага америчка ДЕА, као и полициjе броjних других земаља свиjета, а сумња се да се нарко-бос криjе у Дубаиjу

Удружена интернационална акциjа "Маjор", вођена двиjе године на два континента, резултирала jе запљеном четири тоне кокаина и разбиjањем jедне од наjвећих криминалних организациjа на свиjету.

Jедан дио заплиjењене робе припадао jе тзв. "Балканском клану", чиjа су 23 члана у затвору, али jе на слободи остао шеф клана, таjновити босански држављанин познат под надимком - Тито.

image

Шеф нарко-картела Тито

- МУП

Един Гачанин Тито шеф jе jедног од наjмоћниjих нарко кланова свиjета "Тито и Дино", коjи чине углавном људи са Балкана. За овим Босанцем из Сараjева годинама уназад трага америчка ДЕА, као и полициjе броjних других земаља свиjета, а сумња се да се нарко-бос криjе у Дубаиjу.

Колика jе моћ Тита и његовог клана наjбоље показуjе податак коjи jе изниjела холандска полициjа, а коjим се наводи да они контролишу европско нарко-тржиште и увоз чак трећине кокаина у Европу. Поред последње четири заплиjењене тоне, од коjе jе диео припадао њима, "Тито и Дино" jе, како се сумња, за само двиjе године остао без 14.000 килограма наjскупље дроге.

"Ова група се вjероватно може повезати са неколико заплиjењених великих пошиљки кокаина. Прва jе она од 928 килограма кокаина, скривена међу дрветом из Еквадора коjа jе заплиjењена 2016. године, затим пошиљка тешка 5.300 килограма, скривена међу бананама послатим из колумбиjског града Меделина, заплиjењена 2017. године у луци Антверпен у Белгиjи, пошиљка од 2.045 килограма кокаина, скривена међу конзервама аспарагуса, заплиjењена исте године у Перуу, а коjа jе била намиjењена холандском тржишту."

Ове податке босанском правосуђу jе 2019. године доставило Тужилаштво из холандског града Бреда, а обjавио их jе лист Журнал.

Иако им jе први пут пропао такав план шверца, 2017. године поновили су акциjу, само jе товар оваj пут био 583 килограма тежи - 5.883 килограма кокаина скривених међу бананама из Меделина у Колумбиjи пресретнуто jе на путу до луке Алгецирас у Шпаниjи.

У Перуу и Колумбиjи клан има сарадњу са тамошњим криминалцима од коjих набавља дрогу, на европском тлу сарађуjе се озлоглашеног италиjанском групом "Гамора", али и широм свиjета има броjне друге криминалне организациjе са коjима jе повезана. Полициjска документа говоре о његовим сталним контактима члановима групе из Сjеверне Ирске окупљене око породице Кинахан.

Гачанин jе већи дио живота боравио у Холандиjи и тамо се повезао са битним особама из подземља. На списку његових блиских сарадника из других кланова су и имена попут Ридуана Тагиjа, за ким jе расписана међународна потjерница Интерпола због повезаности са броjним убиствима. Холандске власти спремне су да даjу 100.000 еура ономе ко откриjе било какву информациjу о њему, а коjа може довести до хапшења.

Jедан од партнера му jе био ухапшени Ричард Рикелме, чилеански криминалац, jедан од наjопасниjих људи на свиjету коjи jе краjем 2017. године ухапшен у Колумбиjи на основу потjернице из Холандиjе. Трећи Гачанинов партнер jе Рафаел Империал звани Паста, jедан од челних људи италиjанске мафиjе Камора.

До тих, али и других податако о "Тито и Дино" клану и самом Едину Гачанину дошло се сарадњом америчке ДЕА и холандских власти. Према њиховим процjенама само преко луке Ротердам се на годишњем нивоу прокриjумчари око 100 тона кокаина из Jужне Америке, а картел "Пабла Ескобара из Европе", како ДЕА назива Гачанина, држе монопол на у том криjумчарењу, наjмање jедна трећина дроге коjа из Jужне Америке дође у Холандиjу припада њима.

"Гачанин контактира и организуjе набавку кокаина на подручjу Перуа од четири различите криминалне скупине из мjеста Труjилло, коjе послуjу одвоjено. У свакоj од њих он има jедну особу од повjерења са простора бивше Jугославиjе, чиjи jе задатак да организуjе набавку и припрему за криjумчарење кокаина у Европу", стоjи у jедном од полициjских извjештаjа у чиjе су креирање били укључени и истражитељи ДЕА и холандске полициjе.

За потребе шверца дроге, Тито jе у Перуу основао компаниjу коjа се формално бави текстилом. У Холандиjи, Словениjи, Босни, Шпаниjи, Белгиjи и Дубаиу пере новац. У томе му помажу и чланови његове породице, пориjеклом из Сараjева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 14:29