Čamgoz / društvene mreže
13/05/2024 u 11:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Više tužilaštvo odbilo zahtjev za izuzeće cjelokupnog ODT-a, odbrana Čamgoza se žalila

Državljanin Turske Binali Čamgoz, optužen za produženo krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, naći će se pred Osnovnim sudom u Podgorici 17. jun u 10 sati, a današnje suđenje je odloženo na zahtjev njegovog branioca, advokata Marka Radovića.

Odbrana Čamgoza jutros je predala sudu zahtjev za odlaganje, imajući u vidu da je Više državno tužilaštvo u Podgorici odbilo njihov zahtjev za izuzeće Osnovnog državnog tužilaštva, nakon čega su se žalili na tu odluku, a o žalbi nije odlučeno.

ODT u Podgorici Čamgoza tereti za produženo krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Na prethodnom ročištu odbrana je tražila odlaganje glavnog pretresa, jer su prethodno tražili izuzeće cjelokupnog Osnovnog državnog tužilaštva iz daljeg postupanja u ovom predmetu.

- Prije podnošenja obrazloženog zahtjeva za izuzeće obratili smo se i Tužilačkom savjetu, pritužbom na rad Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici. U toj pritužbi smo i ponovili argumentaciju koju smo iznijeli u zahtjevu za izuzeće. Riječ je o okolnostima koje po stavu odbrane izazivaju sumnju u objektivnost i nepristrasnosti u postupanju ovog tužilaštva. Riječ je o argumentima koje smo istakli još onda kada je Osnovni sud u Podgorici, odnosno sudije za istragu tog suda odlučivao o predlogu Osnovnog državnog tužilaštva za određivanje pritvora u odnosu na našeg branjenika kada je i taj predlog odbio, naveo je ranije Radović.

(VIDEO) Camgoz pred sudom 13. maja: Odbrana traži izuzeće Osnovnog tužilaštva u Podgorici

Podsjećamo, turskom državljaninu Binaliju Camgozu sudija za istragu podgoričkog Osnovnog suda izrekao je mjeru nadzora zabrana napuštanja stana početkom februara, iako je tužilaštvo prethodno predložilo pritvor.

Camgozu zabranjeno da napusti stan

Kako je pojasnio advokat Radović, argumentaciju su tada iznijeli u jednom drugom kontekstu, ali je i tada sudija za istragu, razumijevajući ono na što odbrana ukazuje, istakao da se to pitanje od strane odbrane opravdano potencira.

- Naravno, o ovom zahtjevu za izuzeće ne odlučuje sud, nego odlučuje nadležno tužilaštvo, ali smo upravo naslonjeni na sadrženu rešenja ovog suda u vezi sa tom argumentacijom, naveo je Radović.

Postupak u odnosu na Camgoza vodi sudija podgoričkog Osnovnog suda Ivana Becić. Camgoz danas nije bio u sudnici, jer njegovo prisustvo nije bilo neophodno, imajući u vidu pristigli zahtjev za odlaganje. 

Povodom podizanja optužnog predloga za korišćenje falsifikovane isprave protiv Camgoza, jedan od njegovih advokata Miloš Vuksanović kazao je ranije u izjavi za portal Dan da je izvjesno da će u tom postupku biti oslobađajuća presuda.

Advokat Vuksanović: Optužbe protiv Čamgoza neosnovane, svjesno korišćenje državnih resursa da bi se pravio pritisak na progonjeno lice

On je naglasio da su neutemeljene optužbe protiv Camgoza i da oni koji postupaju tako prave samo trošak na račun države.

Podsjećamo, policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK) uhapsili su Camgoza. On je, kako je tada saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, međunarodno traženo lice.

- Osnovano se sumnja da je Binali tokom 2022. godine prilkom osnivanja pravnog lica Lion & d.o.o Budva, posredstvom jedne knjigovodstvene agencije iz Budve, kod Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, kao pravu upotrijebio lažnu tursku ispravu sa njegovom fotografijom, sa imenom Mehmet Alibajhan čime je doveo u zabludu državne službenike Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, koji su mu donijeli rješenje o registraciji naznačenog privrednog društva - naveli su tada iz MUP-a.

U kriminalnim radnjama, kako se navodi, osumnjičeni Binali Camgoz upisan je kao suosnivač sa vlasničkom udjelom pod imenom Mehmet Alibajhan, dok je kao izvršni direktor i suosnivač upisan drugi turski državljanin.

Za njim je raspisana međunarodna potjernica od strane pravosudnih organa Turske radi vođenja krivičnog postupka za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, nanošenje povreda, prijetnje, kršenje zakona o vatrenom oružju, prouzrokovanju štete, razbojnička krađa, pokušaj ubistva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 15:33