/ - ИЛУСТРАЦИЈА: ЖАНА БОЈАНИЋ
14/12/2021 u 12:35 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Виши инспектор: Колумбијац рекао да је дошао у ЦГ да убије особу криву за нестанак тоне кокаина

У старту ми је рекао да је осуђен за убиство...Он је описао околности како је дошао у Црну Гору. Казао је да му је особа из Колумбије под именом Пасија нудла 25.000 еура за то убиство, навео је виши инспектор

Инспектори Сектора за борбу против организованог криминала саслушани су данас у својству свједока пред подгоричким Вишим судом у предмету који се води против Горана Брајовића и два држављана Колумбије. Виши инспектор Борис Анђушић, Никола Жижић и Никола Јаничић изјаснили су се поводом изјава оптужених који су тврдили да су током хапшења трпили тортуру, психичко и физичко злостављање. Инспектори су навели да тврде да није било никаве присиле ни тортуре, ни физичке ни психичке од стране њих на оптужене.

Анђушић и Жижић су навели да им је лице које су саслушавали рекло да је дошло у Црну Гору како би извршило убиство особе за коју је требало да по доласку у Црну Гору добију више информација.

Брајовић: Припадници Специјалног тима су ме отели и тукли

Подсјећамо, Горану Брајовићу и држављанима Колумбије Костани Каса Hосе Александру (44) и Костани Бандоyа Хуан Давиду (30) суди се због сумњи да су повезани са планирањем  извршења тешких кривичних дјела против живота и тијела.

Брајовић и Колумбијци: Базне станице откриле кретање осумњичених

Виши инспектор Управе полиције Црне Горе Борис Анђушић казао је у својству свједока да је у просторије ЦБ Никшић саслушао оптуженог  Каса Hосе Александра.

-У том предмету радио сам као службеник Сектора за борбу против организованог криминала и корупције, као инспектор за сузбијање крвних деликата извршених од стране организованих криминалних група. Од стране колега из ЦБ Никшић сам информисан да су два држављана Колумбије илегалнно прешла границу и ушла на територију Црне Горе. Саопштено ми је и да су код њих пронађени криптовани телефони-казао је у својству свједока виши инспектор Анђушић.

Он је прецизирао да се, по статистици која је евидентирана у раду Управе полиције и безбједносних сектора, криптовани телефон углавном везује за организоване криминалне групе које планирају извршење тешких кривичних дјела против живота и тијела.

-Обавио сам разговор са оптуженим Александром. У старту ми је рекао да је осуђен за убиство и да је повод што долази у Црну Гору убиство, да се ради о особи која је " крива за нестанак тоне кокаина", која живи у Црну Гору. Он је описао околности како је дошао у Црну Гору. Казао је да му је особа из Колумбије под именом Пасија нудила 25.000 еура за то убиство. Он је казао да га је Пасија повезао са друим оптуженим који је исто из Колумбије-навео је у детаљном исказу свједок Анђушић.

Анђушић је додао да он није говорио оптуженом Александру шта да наведе у изјави коју је у тада у својству грађана дао у просторији ЦБ Никшић. Он је нагласио да су то потврдиле и провјере Интерпола и других партнерских служби,које су након одређеног времена доставиле информације о кретању оптужених до Црне Горе као и друге информације о њима а које је оптужени сам изјавио.

-Његову изјаву је потврдио Интерпол и остале службе. Како сам ја могао знати да је он раније осуђиван за убиство...-казао је инспектор Анђушић.

Он је нагласио да тврди да оптуженог Александра нико није физички напао као и да није било било каквог притискана њега од стране службеника Управе полиције.

-Он је тада казао да је полиција коректна и да би га у Колумбији због овога ( да га ухвате у намјери да изврши тешко кривично дјело против живота и тијела) убили у некој фавели...Сјећам се да ми је рекао, има прохтјев, да се не спаја са другим лицима,  оптуженим, јер брине за своју и безбједност своје породице која је у Колумбији...- прецизирао је свједок.

Анђушић је на питање суда и одбране казао да је овај оптужени одбио преводиоца и неког од представника из Конзулата његове земље. Он је прецизирао да је током ове комуникације преводила колегиница из ЦБ Никшић. Према његовим ријечима постоји неформална евиденција особа у УП са додатним способн и слично.  Тужилац Саша Чађеновић је реаговао, након што су адвокати одбране указали да се тада није радило о судском тумачу. Чађеновић је казао да по ЗКП ЦГ, осим пред судом и Тужилаштвом, може да преводи лице које има више знање из одређеног језика а у конкретном случају оптужени су прво саслушавани у својству грађанина.

И инспектор Жижић је навео да му је оптужени Давид тада рекао да је у Црну Гору дошао због задатка да изврши тешко кривично дјело.

Инспектори Анђушић, Никола Жижић и Никола Јаничић казали су да се оптужени нису жалили на саслушање и да на њима нису примјетили било какве повреде као да се исти нису жалили на њих. Они су више пута нагласили да нису вршили никакву тортуру и притисак на оптужене и да знају да нико није тако поступао према њима.

Међутим, оптужени држављани Колумбије тврдили су данас пред судом да су од 10 чаосва ујутро до 21 навече били затворени у просторију  гдје су их мучили полицајци који су били у цивилу и којима су се само очи видјеле.

Подсјећамо, Брајовић, Костана Каса Hосе Александар (44) и Костано Бандоyа Хуан Давиду (30) из Колумбије обухваћени су оптужницом због стварања криминалне организације која је дјеловала на међународном нивоу. Они су казали да нема логике у исказима свједока а оптужени Александар је негирао да је рекао иснпектору да има задатак да убије особу криву за нестанак кокаина.

Према наводима оптужнице, криминална организација чији су чланови оптужени Брајовић и Колумбијци формирана је са циљем извршења неодређеног броја тешких кривичних дјела.

Брајовић и Колумбијци су ухапшени 2. августа 2020. у Никшићу због сумње да су припремали тешко кривично дјело.

Према оперативним сазнањима полиције,  Брајовић и  Колумбијци су радили на припреми извршење тешког кривичног дјела. Како се наводи у подацима из истраге, полиција је на основу оперативних сазнања зауставили возило у којем су били осумњичени и тако их спријечила у извршењу више кривичних дјела.

Како су раније писали медији, овим хапшењима је наводно спријечена ликвидација за сада непознате особе. Тада није прецизирано ко је био мета и да ли се ради о сукобу кланова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 12:09