Zoran Brđanin / - ZORAN BRđANIN
25/06/2024 u 09:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlada nezakonito razriješila Brđanina dužnosti direktora Uprave policije

Rješenjem Vlade Crne Gore Zoran Brđanin razriješen je dužnosti direktora Uprave policije, prije isteka vremena na koje je postavljen, nakon što je ministar unutrašnjih poslova podnio predlog za njegovo razrješenje.

Ovo je, inače, treći put da sud usvaja žalbu Brđanina.

- Predlog je podnijet na osnovu člana 16 stav 3 Zakona o unutrašnjim poslovima, a kao razlog za razrješenje navedeno je da Odbor za bezbjednost i odbranu, kao nadležni odbor, nije prihvatio Izvještaj o razultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za period 01.01.2022.-15.05.2022. godine i Izvještaj o razultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za period 15.05.2022.-23.11.2022. godine - podsjećaju iz suda. 

Gazivoda: Sud odlučio meritorno,  Vlada neće ponovo odlučivati

- Sud je odlučio u sporu pune jurisdikcije, odnosno, meritorno, a to znači da je ova pravna stvar riješena i da se ne vraća Vladi na ponovno odlučivanje. Tako je bilo i poslije druge smjene Zorana Brđanina, kada je on i vraćen na dužnost - kazao je pravni zastupnik Brđanina, advokat Siniša Gazivoda.

U odluci se navodi d aje Upravni sud Crne Gore je, ispitujući rješenje Vlade Crne Gore od 03. marta 2024. godine, po tužbi tužioca Brđanina, utvrdio da je isti nezakonito, i u skladu sa odredbom člana 36 Zakona o upravnom sporu, s obzirom da su ispunjene zakonske pretpostavke, poništavajući isto, odlučio u sporu pune jurisdikcije.

Sud smatra da je u postupku donošenja pobijanog rješenja, za sve situacije koje nijesu riješene lex specialis-om, Zakonom o unutrašnjim poslovima, treba da se primijene odredbe Zakona o upravnom postupku.

- Konkretnije člana 41 koji propisuje da kada je zakonom ili drugim propisom propisano da rješenje donosi jedan javnopravni organ uz prethodnu saglasnost, potvrdu ili odobrenje, odnosno po prethodno pribavljenom mišljenju drugog javnopravnog organa, rješenje se donosi kad drugi javnopravni organ da saglasnost, potvrdu ili odobrenje, odnosno mišljenje, budući da je nesporna nadležnost Vlade Crne Gore da, na predlog ministra unutrašnjih poslova, donese rješenje o razrješenju direktora Policije, ako nadležni odbor Skupštine ne prihvati izvještaj o rezultatima Policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji direktor Policije podnosi nadležnom odboru Skupštine dva puta godišnje, a najkasnije 1. juna i 1. decembra - objašnjava se u odluci.

Međutim, kako se navodi, Odbor za bezbjednost i odbranu je Izvještaj o razultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za period 01. januara 2022 - 15. maja 2022. godine i Izvještaj o razultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za period 15.maja 2022 - 23. novembra 2022. godine, koji su blagovremeno dostavljeni, razmatrao tek na trećoj sjednici održanoj 21. decembra 2023. godine, i iste većinom glasova nije prihvatio. Na prvoj sjednici održanoj 12. decembra 2023. godine, kako napominju, Odbor za bezbjednost i odbranu razmatrao Izvještaj o razultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za period 01. jun - 15. novembar 2023. godine, i većinom glasova ga prihvatio, što znači da su Izvještaji direktora policije za 2022. godinu, razmatrani tek nakon navedenog posebnog Izvještaja za 2023. godinu.

- Kako nadležni skupštinski Odbor nije postupio u roku normiranom u članu 41 stav 2 Zakona o upravnom postupku, kojim je propisano da je javnopravni organ dužan da saglasnost, potvrdu, odobrenje ili mišljenje da u roku od 20 dana od dana kada je zatraženo, ako zakonom ili drugim propisom nije drukčije propisano, to nepostupanje u zakonom predviđenom roku od 20 dana stvara pretpostavku da je javnopravni organ dao saglasnost, odobrenje ili potvrdu (st.3 člana 41 ZUP-a), a u kom pravcu je ovaj sud već iskazao svoj stav u odlukama U.br. 3274/21 od 21.10.2021. godine i U.br. 12564/2023 od 07.11.2023. godine - navodi se u pojašnjenju odluke.

To znači da nije ispunjen uslov iz člana 16 stav 3 Zakona o unutrašnjim poslovima za pokretanje postupka razrješenja direktora Uprave policije, pa samim tim ni za razrješenje tužioca, jer se predmetni izvještaji smatraju prihvaćenim.

- Ovo dodatno kod činjenice da je Vlada Crne Gore na sjednici održanoj 13. aprila 2023. godine razmotrila, i zaključkom broj 07-041/23-1690 od 20. aprila 2023. godine usvojila Izvještaj o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova sa organizacionom jedinicom ministarstva nadležnom za policijske poslove za 2022. godinu, koji je dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a na koju činjenicu osnovano ukazuje i tužilac - navodi se u odluci Upravnog suda.

Podsjetimo, Brđanin je na čelnoj poziciji u Upravi policije, u dva navrata proveo dvije godine i četiri mjeseca, računajući i period tokom kojeg je bio vršilac dužnosti. Međutim, tokom 2023. godine, 43. Vlada ga je poslala na pauzu od osam i po mjeseci i to rješenjima o prestanku njegovog mandata za koja je ocijenjeno da su nezakonita. Kao pobjednik na sudu, ponovo je sjeo u direktorsku fotelju, 12. decembra prošle godine sa koje je smijenjen na telefonskoj sjednici u martu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jul 2024 07:24