/ foto ilustracija
20/12/2022 u 12:38 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vrhovni sud presudio u korist bivše sudije: Predmet vratio na ponovno odlučivanje

Protiv navedene presude, tužilja je Vrhovnom sudu podnijela zahtjev za ispitivanje sudske odluke zbog, između ostalog, povrede materijalnog prava

Vrhovni sud Crne Gore usvojio je zahtjev bivše sudije ovog suda S.V. (Svetlana Vujanović), ukinuo presudu Upravnog suda i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

- Vijeće Vrhovnog suda, na sjednici održanoj 14.12.2022. godine, presudilo je da se usvaja zahtjev tužilje S.V. za ispitivanje sudske odluke – presude Upravnog suda Crne Gore U.br.3963/21 od 25.10.2022. godine koju je ukinulo i predmet vratilo tom sudu na ponovni postupak i odlučivanje. Podsjetimo, pomenutom presudom Upravnog suda, odbijena je tužba tužilje S.V., koju je ona podnijela radi poništenja Odluke Sudskog savjeta Crne Gore od 03.08.2021. godine, kojom je konstatovano da tužilji, sutkinji Vrhovnog suda Crne Gore, istog dana prestaje sudijska funkcija zbog ispunjavanja uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju - navode iz Vrhovnog suda.

Protiv navedene presude, tužilja je Vrhovnom sudu podnijela zahtjev za ispitivanje sudske odluke zbog, između ostalog, povrede materijalnog prava, a naročito opšte zabrane diskriminacije iz čl.1 Protokola 12 uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

- U obrazloženju presude, Vrhovni sud između ostalog navodi da je Upravni sud, kao i tuženi organ, prekršio niz ustavnih odredbi: čl.6, čl.8, čl.9, čl.62, čl.121 st. 1 i 2, kao i odredbe čl.5 i 105 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama kao organizacionom zakonu, članova 4, 5, 14, 67, 100 i 106 Zakona o upravnom postupku. Takođe, prekršeni su čl.6 i čl.8 Konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda kao i veliki broj međunarodnih standarda, a koje je Upravni sud bio obavezan da primjeni, shodno čl. 9 Ustava Crne Gore- navodi se u obrazloženju presude Vrhovnog suda

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:42