Unsplash, ilustracija / - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
15/06/2022 u 10:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Врховни суд: Предмет против Јова Мартиновића враћен на поновно одлучивање

Против наведених пресуда, окривљени Мартиновић и његов бранилац поднијели су предлоге за подизање Захтјева за заштиту законитости

Врховни суд је усвојио захтјев за заштиту законитости Јова Мартиновића и предмет вратио на поновно одлучивање

-Врховни суд Црне Горе је, након одржане сједнице вијећа 25.05.2022.године, у предмету Кзз.бр.1/22, донио пресуду којом је усвојен Захтјев за заштиту законитости, па је у односу на окривљеног Јова Мартиновића, а у дијелу који се односи на кривично дјело неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога из чл.300 ст.1 Кривичног законика Црне Горе, укинуо другостепену пресуду Апелационог суда Црне Горе Кж-С.бр.1/21 од 04.03.2021.године и предмет вратио на поновно одлучивање- навод у саопштењу из Врховног суда.

Подсјећају да је Мартиновић пресудом Вишег суда у Подгорици Кс.бр.39/21 од 08.10.2020.године, оглашен кривим за поменуто кривично дјело и осуђен на казну затвора у трајању од једне године. Та пресуда је потврђена наведеном пресудом Апелационог суда Црне Горе. 

-Против наведених пресуда, окривљени Мартиновић и његов бранилац поднијели су предлоге за подизање Захтјева за заштиту законитости које је Врховни суд сматрао захтјевом за заштиту за законитости и у вијећу од пет судија испитивао је правилност и законитост нижестепених пресуда- наводе они.

Додају:"Врховни суд је на сједници вијећа закључио да Апелациони суд Црне Горе,  као другостепени суд, није одговорио на неке одлучне наводе жалбе изјављене против првостепене пресуде".

-Наиме, жалбом је указивао да су постојали разлози за изузеће суткиње која је поступала као пресједник вијећа у првостепеном поступку, и да су неоправдано одбијени предлози за изводјење доказа поднијети од стране окривљеног и његовог браниоца, а тиме је повријеђено право окривљеног на једнакост средстава у судском поступку. Међутим, у другостепеној пресуди, изостали су довољни одговори на поменуте релевантне наводе жалбе, због чега је Врховни суд закључио да је учињена битна повреда поступка у жалбеном поступку, а што је био разлог за укидање другостепене пресуде и враћање предмета на поновно одлучивање- појашњајаву из Суда.

Пресуда Врховног суда Црне Горе биће објављена на интернет страници Врховног суда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:05