FOTO: ŽELJKA BOJANIĆ VIŠI SUD, POLICIJA / - FOTO: ŽELJKA BOJANIĆ VIŠI SUD, POLICIJA
20/09/2023 u 11:35 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučinić: Službenici specijalnog tima su me mučili, skidali golog, davili kesom i pržili elektrošokerom

Sudu je Vučinić precizirao da su među tim službenicima bili Petar Lazović, Nikola Žižić i Nikola Janičić. Za ostala tri lica je kazao da im ne zna imena, ali da bih ih mogao prepoznati

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno suđenje grupi koja se tereti za izvršenje teških krivičnih djela gdje je prvooptuženi Radovan Mujović, a čiji članovi se prema evidenciji policije dovode u vezu sa kavačkim klanom. Postupak vodi sudija Igor Đuričković, a optužnicu zastupa tužiteljka Nataša Bošković.

Suđenje Mujoviću i grupi: "Specijalni tim bez dozvole ulazio u zatvor i mučio optužene"

Danas je odbranu pred sudskim Vijećem kojim predsjedava sudija Đuričković iznio optuženi Uroš Vučinić.

Suđenje Mujoviću i grupi: "SDT preko zatvorskog službenika vrbovalo svjedoke da potvrde optužnicu"

Vučinić je negirao sve navode iz ranijeg iskaza, koji je dao pred SDT 2020. On je kazao da je od trenutka hapšenja pretrpio policijsku torturu od strane šest službenika Specijalnog policjskog tima. Neki do njih su ga, kako je naveo, davili kesom i davilicom, tukli, prijetili mu pištoljem, vrijeđali, skidali golog  i pržili elektoršokerom po testisima.

Sudu je Vučinić precizirao da su među tim službenicima bili Petar Lazović, Nikola Žižić i Nikola Janičić. Za ostala tri lica je kazao da im ne zna imena, ali da bih ih mogao prepoznati.

Sve je to, kako je rekao, rađeno kako bi lažno optužio druge i sebe za krivična djela koja nije uradio, a tiče se slučaja vezano za napad na Marka Ljubišu Kana u budvasnkom lokalu "Korkovado".  On je rekao da je pristao da potpiše izjavu koja nije sastavljena od njegovih riječi, jer nije znao da li će ga ostaviti živog lica koja su ga mučila.

Suđenje Mujoviću i grupi: "Službenici policije koji su hapsili optužene, sada su osumnjičeni da su dio kriminalne organizacije"

"Hapšenje i davljenje kesom"

Vučinić je u iskazu pred sudom naveo da je uhapšen 6.7.2020. u Budvi.

- To moje hapšenje izvela su tri pirpadnika Specijalnog tima, od kojih je jedan bio Petar Lazović. Oni su me uveli u BMW X5, sive boje, budvaskih tablica. Tu je bio i drugi BMW, iz tog vozila nisu izlazili službenici. Nije mi rečeno zbog čega sam uhapšen a Petar Lazović mi je rekao da sam u velikom problemu i da ću biti u još većem ako ne uradim šta traže od mene. Službenik koji je bio  do mene je počeo da mi prijeti i da traže da im otključam telefon- kazao je Vučinić.

On je dodao da je za vrijeme vožnje, na ulazu u Podgoricu policajac koji je bio do njega na zadnjem sjedištu mu stavio kesu na glavu i oko vrata takozvanu davilicu od gume, narandžaste boje, te da ga je tako davio 15 sekundi.

Po dolasku u CB Podgorica mu je rečeno od istih lica da ide na poligraf.

-Prije poligrafa u prostoriju su me otvorenim dlanovima po galvi, licu i vratu tukli službenici Specijalnog tima. Govorili su mi da pazim šta ću reći. i da ne bi valjalo da se lice koje vrši poligraf požali na mene jer tek tada ne bih znao šta će me snaći. Tek na poligraf sam shvatio zašto sam uhapšen, to sam zaključio po pitanjima. Niko mi nije rekao zašto me hapse- precizirao je optuženi.

"Skidanje i elektrošoker"

-Nakon poligrafa odveli su me u zgradu pored Delta sitija. U kancelariju gdje je sad bilo devet pripadnika specijalnog tima. Lazović, Žižić i Janičić su me smjestili na drvenu stolicu. Ispitivan sam od strane devet službenika, pitali su me za događaj vezan za "Korkovado". Pet minuta od početka tog ispitivanja, kada sam rekao da ne znam ništa i da nemam veze sa tim, počeli su da me udaraju šakama po glavi i tijelu. Nekoliko njih me udaralo po leđima. Govorili su mi:"j**** ti majku, predaćemo te kavčanima, da oni nastave da te muče". Nakon toga jedan od njih je tražio da se skinem. To sam odbio jer nisam htio da dozvolim da budem ponižen tako što ću sa sebe skinuti odjeću- detaljno je govorio Vučinić pred sudom.

Zatim ga je, kako je naveo pred Sudom, neko od njih udario u rame i on je pao sa stolice.

-Zatim su mi skinuli šorc i veš i pržili elektrošokerom po testisima. Onesvijestio sam se, to su uradili dva puta. Vidio sam zatim na stolu, kada sam se povratio, elektrošoker. Tada su mi dozvolili da obučem donji veš i šorc- kazao je optuženi.

"Batine preko pancira"

Vučinić dalje navodi da su od njega zatim tražili da obuče tamnozeleni pancir, preko kojeg su ga tukli.

- To je trajalo više od pet minuta. Zatim su skinuli pancir a jedan od njih mi je rekao:" vidiš da se ništa ne poznaje, a u***** smo se u tebe"., U prostoriji smo ostali ja i Žižić i Janičić i još jedan policajac. Lazović je izašao i rekao Janičiću da mu javi ako ne budem htio da poptišem izjavu, da me "provoza do žabljaka"- naveo je pred sudom optuženi.

"Izjavu sastavili službenici Specijalnog tima i SDT"

Vučinić je opisao kako su mu službenici dali da popije ""minimum tri limenke energetskog pića" kako bi mogao zatim da da izjavu u SDT.

-Janičić mi je rekao nešto u smislu:"Da li ćes da potpišeš izjavu, da ne prolazimo opet sve ovo". U tom trenu sam odlučio da priznam sve što su tražili jer sam se plašio da li će me ostaviti živog- kazao je on.

Kada je došao na saslušanje kod tužiteljke, saslušavan je u dvije prostorije. Prvo u prostoriju VDT-a, zatim u SDT-a, koja je prije toga bila zauzeta.

- Po dolasku kod tužiteljke, u dogovoru nje i Janičića, stavili su papir ispred mene sa kojeg sam čitao izjavu koju su sastavili službenici Specijalnog tima. Sve je to po nalogu tužiteljke. Rekli su da se pazi da ne snimi kiamera papir - kazao je optuženi.

"Nedozvoljena posjeta u istražnom zatvoru"

Vučinić je kazao da je u istražnom zatvoru Bijelo Polje, nakon dan što je tamo smješten, imao posjetu od strane službenika Specijalnog tima Nikole Janičića.

Kako je kazao, kasnije je od advokata Srđana Lješkovića saznao da to nije dozvoljena posjeta jer jedino sudija može da odzvoli posjete.

- Vesna Pavićević, tadašnja načelnica zatvora Bijelo Polje je dozvolila Janičiću da dođe. Uveli su me kod nje u kancelariju. Janičić je rekao da moram da dopunim izjavu, jer je ono malo za optužnicu. Kazao sam da i on sam zna da ona izjava nije tačna i da nemam šta da dodam. Kada su me izvodili, Pavićević je njemu kazala da ne izlazi odma zamnom, da ne bi kamere snimile da smo u isto vrijeme izašli iz njene prostorije. Ona me je pitala trebali mi nešto i da ako Specijalni tim ne dozvoli da mi se nešto da, da se oni za sve pitaju- rekao je u svom iskazu optuženi Vučinić.

On je negirao sve navode iz optužnice i nije ostao pri iskazu koji je dat pred SDT, već pri današnjoj odbrani.

Navodi istrage:

Podsjećamo, ovom optužnicom su obuhvaćeni Radovan Mujović, Vasilije Rafailović,  Petar Lipovina, Mitar Marković, Filip Knežević, Žarko Pejaković, Lazar Nedović, Aleksandar Ćetković, Boško Pavlović, Jovan Mirković, Aleksandar Stevanović, Marko Zorić, Nikola Marić, Uroš Đurđevac, Filip Bešović, Goran Rakočević, Ivan Brnović, Nikola Drecun, Mošo Paović, Aleksandar Đurđevac, Uroš Vučinić, Davor Avdić i Nemanja Zurovac.

Istraga je navela da je pokretanjem ovog predmeta riješen veći broj krivičnih djela koji se povezuje sa organizovanim kriminalom.

Prema navodima istrage za ovu grupu se vezuje i  pokušaj ubistva boksera Dragana Radonjića na Cetinju 2017. godine, napad  na  ugostitelja Branka Rafailovića, napad na lokal  „Tani“ 2019. vlasnika Ranka Radulovića,  podmetanje požara na pet vozila Miloša Đuričkovića i Igora Vušurovića, podnijete su prijave protiv osoba koje su planirale ubistvo Marka Ljubiše Kana.

Prema navodima optužnice, Mujović je sa nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije naložio da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2023 14:06