Весна Вучковић / Фото Дан
16/11/2021 u 07:38 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучковић о проблемима у правосуђу: Изостали резултати у борби против организованог криминала

Очекуjем да предсjедник Вишег суда предузме неопходне мjере за поступање у Специјализованом одjељењу и у тим предметима, односно да донесе план рjешавања предмета, уз праћење његове реализациjе, и достави га Врховном суду, казала је Вучковић за "Дан"

Иако је тек два мјесеца в.д. предсједника Врховног суда, др Весна Вучковић казала је у разговору за "Дан" да је свјесна свих недостатака и мањкавости у црногорском правосуђу, првенствено лоших резултата у борби против криминала и корупције, на које је указала и ЕК у свом последњем извјештају, али ипак изражава оптимизам да ће се у наредном периоду много више радити на многим пољима како би се остварили очекивани резултати.

Упитана да ли сматра да је неопходно мијењати процедуру избора судијског кадра, Вучковић објашњава да постоје двије опције. Прва је избор на функциjу и избор у други или виши суд напредовањем.

– Када jе риjеч о првом избору, примjењуjу се правила садржана у Закону о Судском савjету и судиjама, као и у Пословнику Судског савjета. Избор судиjа регулисан jе Законом о Судском савjету и судиjама и у току jе рад на измjенама и допунама тог закона. Када буде предлог израђен и достављен jавности, отвориће се простор за евентуалне примjедбе и сугестиjе да би се дошло до наjбољих рjешења, каже Вучковић.

Евидентно jе да се црногорско правосуђе већ дуго суочава са разним проблемима. В.д. предсједницу Врховног суда смо питали коjи су проблеми приоритетни за рјешавање и како их превазићи.

–Проблеми су углавном настали услед одласка великог броjа судиjа из црногорског судства, због штраjка адвоката коjи jе траjао jедно дуже вриjеме и пандемиjе корона вируса, коjа траjе доста дуго. Превазилажење тих проблема не зависи само од судиjа и њиховог ангажовања, већ и од многих других учесника у правосудном систему – истакла је Вучковић.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ ИЗДАЊУ "ДАНА"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:42