Са Конференциjе предсjедника врховних судова Централне и Источне Европе у Бледу / - Врховни суд ЦГ
20/10/2021 u 08:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучковић: Врховни судови Централне и Источне Европе имаjу сличне проблеме

Теме конференциjе у Бледу биле су индивидуална и институционална независност правосуђа, судиjе и улога Судског савjета, ефикасност правосуђа, приступ правди као и мjере и посљедице након ковид-19

Тренутна законска рjешења у Црноj Гори знатно ограничаваjу судове на свим нивоима у постизању бољих резултата, казала jе в.д. предсjедника Врховног суда Весна Вучковић на Конференциjи предсjедника врховних судова Централне и Источне Европе, коjа jе одржана у Словениjи.

„Ту такође треба узети у обзир сложену и дуготраjну процедуру за избор кандидата за судиjе и судиjе коjе напредуjу“, нагласила jе Вучковић.

Теме конференциjе у Бледу биле су индивидуална и институционална независност правосуђа, судиjе и улога Судског савjета, ефикасност правосуђа, приступ правди као  и мjере и посљедице након ковид-19.

На сесиjама jе разговарано о томе да ли jе правда jеднака за све или постоjе повлашћени. Колико су судиjе квалификоване, професионалне и са чврстим етичким начелима и jесу ли истински независне у односу на интересе владе или великих предузећа. Анализирана jе и оптерећеност заосталим предметима, као и повjерење jавности у правосудни систем.

 „Врховни судови Централне и Источне Европе имаjу сличне проблеме, што jе показала и ова конференциjа, чиjи jе значаj управо у томе да размиjенимо мишљења и искуства“, оциjенила jе Вучковић.

Организатор jеданаестог сусрета предсjедника врховних судиjа су Врховни суд Републике Словениjе у сарадњи са ЦЕЕЛИ институтом из Прага.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 14:55