Вујачић / - Фото: Архива
25/03/2022 u 09:44 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујачићу 20 година робије за убиства Калезића и Илића, Поповић ослобођен

Како је наведено у образложењу пресуде, између осталог, Вујачић је пришао с леђа и Илићу и Калезићу и усмртио их испаливши у оба случаја више метака.

Маријан Вујачић осуђен је јединственом казном затвора на 20 година робије због убиства Веселина Калезића и Мила Илића. Та казна се односи и на кривична дјела недозвољено држање оружја и стварање криминалне организације.Раде Поповић је ослобођен оптужби да је помагао у извршењу кривичних дјела.

Убиство Илића и Калезића: СДТ тражи казне од 40 и 35 година затвора; Одбрана: Монструозне и неосноване оптужбе против Поповића

ЈЕДИНСТВЕНА КАЗНА МАКСИМАЛНА 20 ГОДИНА

Суд је Вујачића за убиство Калезића осудио на 15 година, за убиство Илића на 15 година, за  стварање криминалне организације на десет година и за недозвољено држање оружја на једну годину. Међутим јединстевном казном осуђен је на 20 година робије.

-Суд је обавезан чланом ЗКП-а да изриче јединствену казну затвора. Тиме је прописано да јединствена казна затвора не може бити дужа од 20 година- образложила је судија Весна Пеан.

Суђење Вујачићу и Поповићу: Жртве убиства у стопу праћене, камере снимиле сумњиво кретање

ВУЈАЧИЋ КАЛЕЗИЋА И ИЛИЋА УБИО С ЛЕЂА

Како је образложила судија подгоричког Вишег суда, Весна Пена која је изрекла ову пресуду, Вујачић је био свјестан  да су дјела која је извршио противзаконита и био је у стању урачуњљивости у тренутку када је извршио поменута убиства.

Како је наведено у образложењу пресуде, између осталог, Вујачић је пришао с леђа и Илићу И Калезићу и усмртио их испаливши у оба случаја више метака.

Суђење Вујачићу и Поповићу: Приказан снимак убиства Илића, убицу снимило више камера

Судија је навела да су у односу на Вујачића пали наводи да је починио тешка убиства на подмукао начин и из ниских побуда јер како је наведено он није предузео низ радњи које су законом окарактерисане као дио таквог кривичног дјела. Суд је навео да је доказима и вјештачењем утврђено да је он убио Илића и Калезића али да је то учинио у сред дана и на мјесту гдје има френквенција народа, што у правном смислу није на подмукао начин.

ПРОТИВ ПОПОВИЋА НЕМА ДОКАЗА

Суд је навео у ослобађајућој одлуци за Рада Поповића да нема доказа да је помагао Вујачићу. Наведено је да су базне станице ухватиле Поповића али на мјесто гдје живи. Такође, да су оптужницом постојале само индиције  против Поповића али да није било доказа.

-Нема поузданих доказа против Поповића, и то за суд није довољо-навела је судија Пеан.

ОПТУЖНИЦА

Према наводима оптужнице, Вујачић је означен као директни извршилац убистава И

лића и Калезића. Тужилаштво  Поповић терети да је био задужен за набавку возила и да је имао задатак око одвожења аутомобила који је коришћен приликом убиства и његово паљење. Он је, према наводима тужилаштва, пратио кретање Илића прије убиства.

Истрага за убиства Калезића и Илића, који се доводе у везу са сукобом шкаљарског и кавачког  клана,  сматра да су наручена. Како је раније објављено у медијима, Вујачић је извшењем ових ликвидација наводно отплатио коцкарске дугове.

Подсјетимо, Мило Илић убијен је 30. априла 2019. након што је у близини Аутобуске станице у Подгорици изашао из кладионице и кренуо ка свом аутомобилу. Камере су тада снимиле особу са качкетом, за коју се сумња да је да усмртио  Илића са 13 хитаца.

image

Илић

Фото: Фејсбук

Веселин Калезић убијен је 19. новембра 2018. у подгоричком насељу Стари аеродром испред кафића ,,Левел“. У њега је испаљено десет хитаца.

Вујачић је ухапшен 12. јуна 2019. године у Новом Саду због сумње да је 2017. године у Врању са више од 30 хитаца из ватреног оружја убио Југослава Цветановића.

Ово убиство води се као одмазда Луке Бојовића, јер је Цветановићев брат Саша у затвору због убиства Николе Бојовића у Београду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:33