/ - SRDJA BOLJEVIC
27/06/2023 u 13:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujanović tužila državu, traži 15.000 eura zbog diskriminacije

Upravni sud je 20. decembra 2022. godine poništio odluku Sudskog savjeta o ukidanju sudijske funkcije Svetlani Vujanović, i utvrdio da je Vujanović bila žrtva diskriminacije po osnovu pola

Sutkinja Vrhovnog suda Svetlana Vujanović tužila je Državu i tražila isplatu 15. 000 eura na ime naknade nematerijalne štete zbog diskriminacije, te nadoknadu troškova parničnog postupka. Vujanovićeva je tužila Državu Crnu Goru zbog odluke Sudskog savjeta da joj utvrdi prestanak sudijske funkcije dvije godine ranije nego muškim kolegama, zbog čega je prethodno podnijela tužbu Upravnom sudu.

Za vrijeme trajanja postupka pred Upravnim sudom, Vujanović je, kako se navodi u Tužbi koja je predata Osnovnom sudu bila nezaposlena, "dok su njene muške kolege redovno obavljali sudijske dužnosti".

Upravni sud je 20. decembra 2022. godine poništio odluku Sudskog savjeta o ukidanju sudijske funkcije Svetlani Vujanović, i utvrdio da je Vujanović bila žrtva diskriminacije po osnovu pola.

Odluka Sudskog savjeta: Svetlana Vuјanović ima pravo da radi

Presuda joj je dostavljena 13. januara, čime je Vujanović ponovo postala sutkinja Vrhovnog suda. 

- Kada je Upravni sud poništio odluku Sudskog savjeta, predmet se po sili zakona vratio u stanje u kojem je bio prije nego što je poništeni akt donešen shodno članu 56. Zakona o upravnom sporu. To znači da je tužilja, poništenjem odluke Sudskog savjeta, postala ono što je bila prije donošenja odluke - sutkinja Vrhovnog suda. Dakle, da bi presuda Upravnog suda bila izvršena, tužilji se moralo obezbijediti sve što vršenje sudjske dužnosti čini mogućim: aktivacija u pravosudno-informacionom sistemu, predaja sudijske toge, izmjena godišnjeg rasporeda poslova, dodjela kancelarije, računara i slično - navodi se u Tužbi.

Međutim, kako se dodaje, tužilji nije blagovremeno omogućeno vršenje sudijske dužnosti.

- Tri dana nakon što je tužilja primila pravosnažnu presudu, vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda joj je saopštila da napusti sud, a Sudski savjet je tek 19. januara 2023. obavijestio tužilju da „ima pravo da se vrati na posao".

Navodi se da je tek 19. januara prestala diskriminacija po osnovu pola, te da tužilja smatra da joj Domaći sudovi moraju  dosuduti nadoknadu štete. 

Predloženo je i da se tokom postupka isključi javnost.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:13