Zoran Vukčević / - BOJANA CUPIC
28/11/2023 u 20:59 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukčević: Optužnicom protiv mene su kupili političke poene

Vukčević je ukazao sudu da je u IRF radio od 2014. do 2020. godine i da je u tom periodu realizovano preko 1.200.000.000 eura kredita

Pred podgoričkim Višim sudom danas je bivši izvršni direktor Investiciono razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević  kazao da optužnica Specijalnog tužilaštva protiv njega, za navodni pokušaj zloupotrebe službenog položaja, predstavlja prikupljanje političkih poena. 

On je naveo da apsolutno negira izvršenje krivičnog djela i istakao da će to i dokazati. 

Vukčević je dodao da je ova optužnica i obračun nezakonito postavljenog borda direktora IRF-a nakon smjene vlasti 2020. godine.

On je negirao navode SDT-a da je naložio falsifikovanje ugovora o radu preko kojih je "ugovarao otpremnine za sebe i još nekoliko kolega u slučaju prestanka funkcije bez potpisivivanja Sporazuma o prekidu radnog odnosa".

 

-Apsolutno ne priznajem izvršenje krivičnog djela a što ću i dokazati u ovom postupku. Ovo je politički obračun lično sa mnom. Ljudi koji su se našli sa mnom na optuženičkoj klupi su koleteralna šteta. Prezentiraću vam dokaze na osnovu kojih će se zaključiti da sadašnje rukovodstvo IRF nije biralo sredstva da se obračuna sa mnom - kazao je Vukčević u svom iskazu   pred sudom.

 

Vukčević je ukazao sudu da je u IRF radio od 2014. do 2020. godine i da je u tom periodu realizovano preko 1.200.000.000 eura kredita.

Vukčević je naveo da  je 29. decembra 2020. godine smjenjen dotadašnji Odbor direktora IRF-a i izabran novi Rješenjem Vlade. 

- Što je klasično kršenje zakona jer je IRF akcionarsko društvo pa se članovi odbora direktora razrješavaju i imenuju na Skupštini akcionara - smatra on. 

Povodom toga, pozvao se na korespodenciju koju je imao sa tadašnjim ministrom finansija, koji je od njega tražio da zakaže vanrednu Skupštinu akcionara radi razrješavanja starih i imenovanja novih članova odbora.

-  Zašto zakonska procedura nije ispoštovana nije mi jasno, ali mi je jasno da se radi o brzini zbog ubiranja političkih poena i što prije da se politički obračunaju sa mnom, ne birajući sredstva. I tako taj novi nezakonito izabrani Odbor direktora na sjednici 13.januara 2021. godine donosi odluku o razrešenju  mene kao izvršnog direktora – kazao je Vukčević.

 

On je naveo da je prije održavanja te sjednice nove članove odbora obavijestio da neće ostati u Fondu i da traži da se sporazumno raskine Ugovor o radu shodno kojem mu sleduje isplata 24 neto mjesečne zarade.

-Postoji pisani dokaz da su prihvatili moj predlog da ne ostanem u IRF i da se sporazumno raskine radni odnos. Ali nije bilo tako – naglašava on. 

Međutim, u jednom od odgovora na brojne dopise Vukčevića, IRF navodi da je greškom stručnih službi predloženo raskidanje Ugovora o radu zaključenog izmedju IRF i Vukčevića, kao i zaključenje Sporazuma o prestanku radnog odnosa izmedju IRF i dr Zorana Vukčevića.

- Očigledno da su to učinili samoinicjativno ili su dobili nalog da se sa mnom obračunaju, na način na koji će me lišiti prava da raskinem radni odnos sporazumom i  da me u javnosti blate – kazao je Vukčević.

Vukčević dalje tvrdi da "posle mejla koji je IRF-u poslao 28. februara 2021. godine sa ranijim zahtjevima,  počinje medijska hajka u kojoj je predstavljeno da je već uzeo otpremnine". 

Zatim, kako je naveo, 1.marta Vukčević dobija ponudu za radno mjesto savjetnika za naplatu potraživanja i restruktuiranje obaveza. On je shvatio  to kao namjerni pokušaj, da se potcijeni i da ne prihvati to radno mjesto.

Ukazao je da je pravo na otpremninu zakonsko pravo i ta mogućnost je određena Zakonom o radu i Zakonom o privrednom društvima zbog čega je ispunjenje obaveza prema njemu zatražio preko suda.

Ali tada, kako navodi Vukčević, za njega tada počinje prava noćna mora.

-Kreću medijska spinovanja, na njima dobijanje političkih poena. U tom periodu nastaje utrkivanje ko će više krivičnih prijava podnijeti.  S obzirom da nijesu mogli naći ništa što se tiče osnovnog poslovanja IRF -avanje kredita pronašli su teme za krivične prijave iz radnih odnosa kao i ABU Dabi fond kojim je upravljalo Ministarstvo poljoprivrede – navodi Vukčević.

Podsjećamo, SDT je optužilo Vukčevića da je na osnovu falsifikovane dokumentacije nakon odlaska sa funkcije potraživao od države isplatu otpremnine od 125.445,36 eura, Janković 59.855,52 eura a Vujović 55.009,92 eura.

Optužnicom za pokušaj zloupotrebe službenog položaja, osim Vukčevića, obuhvaćeni su i bivši direktor Sektora za finansijske i pravne poslove IRF-a Branislav Janković i Zoran Vujović  nekadašnji direktor kreditnog sektora. 

Prema navodima SDT-a, šefica kabineta izvršnog direktora Slobodanka Radulović optužena je za prekoračenje granica svojih ovlašćenja.

Željka Bojanić

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 02:32