Привођење Јована Вукотића / - Дан
09/09/2021 u 09:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вукотићу и Звицеру безбједњаци помажу да се крију, траже уточиште ван Европе, имају лажни идентитет

Криминалци траже уточиште у државама које су далеко од Европе, а то су дестинације које имају блаже законе и које нису толико ангажоване да се боре против нарко-мафије

Јован Вукотић, вођа "шкаљарског" клана недавно је побјегао из Црне Горе, упркос томе што је био на "мјерама", док је његов противник Радоје Звицер, вођа "кавачког" клана, побјегао из те земље још почетком фебруара. Очигледно је да су обојица имали јаке помагаче из безбједоносних структура, као и добро припремљену логистику и сигурне локације, пише Блиц.

- Бјежање су им омогућиле особе из безбједоносних структура. Тако су успјели да умакну из Црне Горе. Обојици је јављено када је најбоље да побјегну. Такве особе, тако високо рангирани криминалци увијек унапред имају спремне сигурне локације. То је једна читава веза, читав крими који је повезује више земаља - каже за "Блиц" криминолог Добривоје Радовановић.

Истиче да криминалци траже уточиште у државама које су далеко од Европе. Тачније, да су то дестинације које имају блаже законе и које нису толико ангажоване да се боре против нарко-мафије.

- То су у већини случајева Јужна Америка и земље Јужне Африке, мада, то не мора да значи, али већном су неке од те двије. Да би дошли дотле они морају да имају јака "леђа" и у Албанији, Шпанији, Босни... Дакле, у свим земљама преко којих се иде тако далеко - прича Радовановић.

Он истиче да су штекови у које су смештене одбегле вође у већини случајева станови, а не куће.

- Они гледају да то буду што мање упадљиви. Куће су издвојене и самим тим више упадају у очи. Изнајмљени станови су увијек боља рјешења јер су ту стопљени са околином. Наравно, ту бораве под лажним именима. Неријетко је случај да им у тим земљама, осим нарко-картела, живот и скровиште чувају и тамошњи представници из безбједносних структура - прича Добривоје.

Он истиче да ће сада њихова мјеста преузети нове вође.

- Сада ће на њихова места доћи нове вође, наравно из истих кланова - наводи он.

Радоје Звицер побјегао је у фебруару ове године непосредно након што су ухапшени његови сарадници Вељко Беливук, Марко Миљковић и остатак екипе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:00