/ - FOTO RTCG
19/09/2023 u 20:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukšić o tunelu: Ovo je velika afera, ne sviđa mi se kada neko pokušava da skine odgovornost

Ministar zadužen za borbu protiv korupcije Zoran Miljanić kazao je da je važno je da je UP locirala, odnosno identifikovala neke od počinioca ovog krivičnog djela, tako da ne sumnjam da će dalja israga dovesti do rješavanja slučaja

Ministar zadužen za borbu protiv korupcije Zoran Miljanić kazao je da da bi se našli nalogodavci kopanja tunela, neophodno je procesuirati počinioce. On je u emisiji "Okrugli sto" saopštio nema sumnje da će dalja istraga dovesti do rješavanja slučaja.

- Važno je da je UP locirala, odnosno identifikovala neke od počinioca ovog krivičnog djela, tako da ne sumnjam da će dalja israga dovesti do rješavanja slučaja. Ne radi se o osobama iz Crne Gore, a i do sada smo imali upliv struktura iz inostranstva, jer kada države ne sarađuju dobro između sebe, kriminalci sarađuju, za njih granice ne postoje- kazao je Miljanić.

On je rekao da je ova operacija kompleksna i da je riječ o do sada neviđenom poduhvatu.

- Koliko se sjećam u Meksiku je bilo ovakvih slučajeva. Očigledno je da naši regionalni karteli imaju dobre učitelje ali ono što je loše je što ga sprovode. Problem je što oni sprovode taj naum u djelo- saopštio je Miljanić.

Dodao je da je veoma važno raščistiti ko je nadležan za obezbjeđenje sudova.

- Važno je znati da sudove obezbjeđuje obezbjeđenje koje je naznačeno od strane sudova, a ne policija. Mi nemamo sudsku stražu niti obezbjeđenje sudova. Kada se god ne zna šta je čija nadležnost i kada neće to da se dovede na nivo profesionalizma, onda imamo ovakve stvari- istakao je Miljanić.

Bivši direktor ANB-a Dejan Vukšić kazao je da stvari treba gledati sa pozitvne strane, budući da kriminalci prije 30. avgusta nijesu morali da kopaju tunele, već su dokazi bili iznošeni kroz vrata.

- Ovo je velika afera, ali govori da određene strukture ne mogu da prodru direktno. Mi to posmatramo kao udar na sektor bezbjednosti, kao što i jeste. Ali ne sviđa mi se kada neko pokušava da skine odgovornost. Saradnja između UP, ANB-a i tužilaštva mora da postoji- istakao je Vukšić.

Kaže da je ostvaren pomak u borbi protiv kriminala, i saopštio informaciju da kada je on došao na čelo ANB-a, u gradu koji je bio poprište kriminalnih sukoba (prim.autora Kotor) nije bio raspoređen nijedan službenik ANB-a.

- Kada sam ja došao na mejsto direktora ABN-a, svi se sjećamo koliko je bilo ubistava do tog momenta. U gradu koji je važio za mjesto kriminalnih obračuna nije bio postavljen nijedan službenik ANB-a. Ja ne vjerujem u nenamjernost takve stvari. Hoću da vam kažem kakav je haops bio- rekao je Vukšić.

I ovaj tunel je, kako kaže, dokaz da stvari nijesu takve kakve su ranije bile.

Predložio je češću upotrebu poligrafa, posebno prilikom zapošljavanja u službama bezbjednosti.

Avokat Veselin Radulović fokusirao se na pitanje odgovornosti, koju vidi i na strani Višeg suda i Uprave policije.

- I da je postojala sudska straža, pitanje je da li bi se ovo spriječilo. Posao straže je da se stara o bezbjednosti sudova. Radnja izvršenja počela je u stanu i ja tu vidim propiste i na strani ANB-a i UP. Da li mislite da se u nekoj ozbiljnoj državi na 30-ak metara od zgrade Višeg suda može iznajmiti stan, i da bezbjednosne službe o tome ne znaju ništa rekao je Radulović.

Kako ističe, veliki problem u Crnoj Gori je i visok nivo neprihvatanja odgovornosti.

- Ja još nisam čuo da se kod nas bio koji čelnik obratio javnosti i rekao da sistem ne funkcioniše, i da negdje postoji problem- istakao je Radulović.

Ocijenio je da su neke izjave predsjendika Višeg suda Borisa Savića bile neozbiljne.

Kaže da je jasno da su neposredni izvršioci strani državljani, ali da su nalogodavci sigurno iz Crne Gore.

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije Ivan Pekić kazao je da je pitanje svih pitanja ko je odgovoran.

- Imali smo izjavu čelnih ljudi da je ovo neki njihov interni dogovor da UP brine o bezbjednosti sudova, iako imamo zakon kojim je obavezna sudska straža. Mislim da smo pogriješili u sistemu bezbjednosti, jer da ste imali jednog pozornika on bi vrlo lako uočio i primijetio šest lica i kombi ispred suda- ističe Pekić.

On je kazao da se postavlja pitanje da li smo na moralnu odgovorost zaboravili.

- To je problem današnjice. Danas imaju moderne mašine, bešumne mašine, nemojte misliti da kriminalne strukture nijesu koristile takve mašine. Vidi se besprekorno izbušena rupa. U depou se nalazi velika količina kokaina, to je na crnom tržištu izuzetno vrijedna roba. I ne smijemo sada nagađati, treba pustiti policiju da dođe do tih lica- istakao je Pekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:31