ZIKS / -DAN
02/10/2023 u 14:59 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za bolnicu i tri obјekta u UIKS-u 8,5 miliona

Proјekat se realizuјe kroz sredstva finansiranja od strane Evropske unije, kroz IPA fondove, u iznosu od 4.378.311,00 eura, a dijelom iz budžeta Crne Gore, 4.200.000 eura, što ukupno iznosi preko 8.500.000 eura

Izgradnja četiri obјekta u krugu spuškog zatvora, čiјi јe proјekat koštao 8,5 miliona eura, sprovodi se predviđenom dinamikom. Kamen temeljac za izgradnju Specijalne bolnice, otvorenog zatvora, multifunkcionalnog objekta i nove prijavnice postavili su u aprilu ove godine premiјer Dritan Abazović i ministar pravde Marko Kovač, a kraјnji rok za njihovu izgradnju su naredne dviјe godine.

Iz Ministarstva pravde saopštili su "Danu" da јe ovaј proјekat bio na listi prioritetnih infrastrukturnih projekata iz 2019. godine i realizuјe se u okviru projekta "EU za poboljšanje pristupa pravdi i temeljna prava" – kroz sredstva finansiranja od strane Evropske unije, kroz IPA fondove, u iznosu od 4.378.311 eura, a dijelom iz budžeta Crne Gore, 4.200.000 eura, što ukupno iznosi preko 8.500.000,00 eura.

– Dana 7.3.2023. godine, polaganjem kamena temeljca, ozvaničen je početak izgradnje četiri nova objekta u kompleksu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, a rok za izvođenje radova je 24 mjeseca od dana izdavanja naloga za njihov početak. Izvođač radova je firma IGP "Fidiјa" d.o.o. iz Podgorice, dok nadzor nad izvođenjem radova vrši turska firma "Tumas". Radovi se odvijaju predviđenom dinamikom. Realizacijom ovog kapitalnog projekta uvažiće se brojne preporuke relevantnih komiteta UN I SE u pogledu primjene standarda i dobre prakse sa aspekta uslova u zatvorima – saopštili su iz Ministarstva pravde.

Od prve kontrolne јedinice do kancelariјa za zaposlene

Pored zdravstvene ustanove, planirana je izgradnja još tri objekta. Jedan od njih je prijavnica, koja će imati funkciju prve kontrolne jedinice ZIKS-a, kroz koju se vrši kontrola protoka lica, stvari i vozila.

Otvoreni zatvor je treći objekat, a služiće za smještaj i izdržavanje kazne zatvora zatvorenika koji, shodno zakonu, imaju propisane tretmanske uslove za boravak u prostorijama otvorenog tipa. Multifunkcionalni objekat će služiti za obuku službenika UIKS-a, obrazovanje i obuku zatvorenika, održavanje programa iz sfere kulture, održavanje vjerskih aktivnosti svih konfesija i ishranu službenika, a sadržaće i kancelarije za službenike.

Planom јe predviđeno da Specijalna zdravstvena ustanova, u okviru kompleksa UIKS-a, bude objekat zatvorenog tipa u koji bi se upućivala lica kojima je nadležni sud izrekao mjere bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, mjere bezbjednosti obaveznog liječenja narkomana i alkoholičara. Takođe, objekat je predviđen i za smještaj lica koja se nalaze u UIKS-u, a koja imaju akutno psihičko oboljenje ili zdravstvene probleme koji iziskuju potrebu za stacionarnim bolničkim liječenjem, a koja prevazilazi mogućnost liječenja u ambulantama drugih organizacionih jedinica UIKS-a.

Ukupna površina objekta biće 4.500 metara kvadratnih, a predviđen je i prostor za 10 parking mjesta i površinu za jedan manji sportski poligon za rekreaciju. Bolničke sobe za pacijente trebalo bi da budu dvokrevetne i opremljene zasebnim sanitarijama. U bolnici će raditi ukupno 47 radnika, od toga 36 medicinskih radnika i 11 radnika obezbjeđenja. Predviđena je izgradnja posebnih prostorija za posjete, soba za pojačan nadzor, prostorija za posebne sadržaje...

– Svako odjeljenje trebalo bi da ima svoj stacionar sa potrebnim brojem kreveta, ambulantama, prostorijama za grupnu i individualnu terapiju – navodi se u konkursnom zadatku.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. novembar 2023 06:26