телман исмаилов / - дан
02/06/2022 u 16:31 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За двије и по године 27 страних држављана добило међународну заштиту: Међу њима и лица са потјерница

Међу страним држављанима који су добили азил у Црној Гори нашли су се и контроверзни азербејџански бизнисмен Телман Исмаилов и Ризван Бабајев, које руске власти потражују због извршења тешких кривичних дјела

Различити разлози су условили да велики број страних држављана последњих година тражи и добије међународну заштиту у Црној Гори. Према подацима надлежног директората Министарства унутрашњих послова, само у последње двије и по године ово право је одобрено за двадесет и седам страних држављана који су се нашли ван земље поријекла, а углавном се ради о људима који основано страхују од прогона због своје расе, вјере, националности, припадности одређеној друштвеној групи или због политичког мишљења. Међутим, међу њима има и оних за којима су расписане међународне потјернице због извршења тешких кривичних дјела.

Из поменутог директората "Дану" је саопштено да Закон о међународноj и привременоj заштити странаца не познаjе термин "политички азил", те да у складу са овим законом не постоjи обавеза селекциjе одлука о одобреноj међународноj заштити по врсти прогона.

Судећи по томе, међу странцима који траже азил у Црној Гори могу се наћи и лица сумњиве прошлости и извршиоци тешких кривичних дјела, као и лица са међународних потјерница. Из полиције нам није одговорено о којим лицима се ради, да ли су та лица из криминалног миљеа, као ни да ли међу њима има оних који се потражују због извршења тешких кривичних дјела, па и ратних злочина.

– Закон о међународноj и привременоj заштити странаца темељи се на потпуноj и инклузивноj примjени Конвенциjе о статусу избjеглица и Заjедничког европског система азила (ЦЕАС), чиjи jе циљ обезбjеђивање праведног и хуманог поступања са странцима коjи траже међународну заштиту – објаснили су нам из надлежног директората МУП-а.

Међународна потјерница за Бабајевом

Министарство правде, људских и мањинских права у марту ове године одбило jе захтjев Русиjе за изручење Ризвана Бабаjева, којег та држава потражује због више кривичних дjела. Бабаjев је тим поводом казао надлежнима да jе у Украниjи био политички активан, да jе финансиjски помагао украjинску воjску и да jе због тога добиjао признања и одликовања од украjинских државних институциjа.

Руски органи терете Бабаjева за шверц стратешки важних ресурса током сукоба између Русиjе и Украjине 2014. године.

Национални централни биро Москва 2. децембра 2020. званично jе преко канала Интерпола расписао међународну потjерницу за Бабаjевом, по коjоj jе 26. jануара 2021. ухапшен у Црноj Гори, након чега jе шест мjесеци провео у екстрадиционом затвору.

Истовремено, како су додали, странац коjи тражи међународну заштиту дужан jе да сарађуjе са МУП-ом, приложи сву документациjу коjом располаже и изнесе тачне и истините податке коjи се односе на идентитет, узраст, држављанство, породицу, земље претходног боравишта, претходне захтjеве за међународну заштиту, правце путовања, исправе на основу коjих се може утврдити идентитет и разлоге тражења међународне заштите. Приликом одлучивања о основаности захтjева за међународну заштиту министарство прикупља и разматра све релевантне чињенице и околности. Последњу ријеч у добијању азила у Црној Гори има министар правде.

Међу страним држављанима који су прије извјесног времена добили азил у Црној Гори нашао се и контроверзни азербејџански бизнисмен Телман Исмаилов, кога Руска Федерација потражује због сумње у извршење тешких кривичних дјла. У конкретном случају, азербеjџанску милиjардер је устврдио да се нашао на мети руских власти због различитих политичких ставова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:35