/ - FOTO: IVAN PETROVIć IPE, SRđAN BOLJEVIć, PORTAL DAN
09/12/2022 u 10:56 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za godinu dana pet hapšenja predstavnika sudstva, tužilaštva i ANB-a

Ono što je svima njima zajedničko jesu navodi da se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i stvaranje kriminalne organizacije

Tokom poslednjih godinu dana, od strane Specijalnog državnog tužilaštva, uhapšeno je pet osoba koje su visoki predstavnici istražne i sudske oblasti...Među njima je dvoje predsjedniak suda, dva službenika ANB-a i jedan tužilac.

Povodom toga, neki od njih se već nalaze pred sudom. Najnovije je jutrošnje hapšenje specijalnog tužioca Saše Čađenovića o kojem se za sada malo zna i ako se SDT oglasilo saopštenjem.

Ono što je svima njima zajedničko jesu navodi da se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i stvaranje kriminalne organizacije.

Saša Čađenović, specijalni državni tužilac, uhapšen je jutros po nalogu SDT-a. On je vodio ključne predmete protiv organizovanih kriminalnih grupa i na osnovu optužnica procesuirao istaknute članove kavačkog i škaljarskog klana.

Za sada nema konkretnih informacija vezanih za njegovo hapšenje, osum da je lišen slobode zbog osnova sumnje da je, obavljajući funkciju specijalnog tužioca, u periodu od sredine 2020. do 2022.godine, učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Uhapšen tužilac Saša Čađenović

- Specijalno državno tužilaštvo će, o svojim daljim radnjama i stanju postupka, blagovremeno obavještavati javnost, a posebno ističem da su državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni da se pridržavaju pretpostavke nevinsoti i da svojim javnim izjavama o postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka i prava lica protiv kojih se postupak vodi- saopšteno je jutros iz SDT-a.

Petar Lazović, službenik ANB-a, uhapšen je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je zloupotrebio služnbeni položćaj i da je sarađivao sa kavačkim klanom. On je, u izjavi kod tužioca, sve to negirao.

Lazović ostaje u pritvoru do daljnjeg

Podsjećamo, Lazović je uhapšen 18. jula po nalogu SDT-a zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja.

Advokatica demantuje ministra: Lazović je zadužio pištolj stupanjem u ANB, a ne četiri dana prije hapšenja

Vesna Medenica, bivša presjednica Vrhovnog suda, lišenanje slobode od strane Specijalnog državnog tužilaštva bzbog sumnje da je stvorilka kriminalnu organizaciju i zloupotrebila službeni položaj.

(VIDEO) Medenica o navodima o bjekstvu: Koja bi to crnogorska majka ostavila sina

Podsjećamo, optužnica je podignuta protiv Medenice i grupe optuženih  za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Podignuta optužnica protiv Miloša i Vesne Medenice

Blažo Jovanić, predsjednik  Privrednog suda, procesuiran je od strane Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je  tokom 2015.godine, organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila ove godine. Toi je ranije saopšteno iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Podginuta optužnica protiv Blaža Jovanića

- Cilj je vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, radi sticanja nezakonite dobiti, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano za neograničeni vremenski period i zasnovano na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određeni zadatak ili ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije su se koristile privredne i poslovne strukture i postojao je uticaj kriminalne organizacije na sudsku vlast i na druge važne društvene i ekonomske činioce- saopšteno je ranije iz SDT-a.

Dejan Peruničić, bivši šef ANB-a, osumnjičen je od strane Specijalnog državnog tužilaštva za dva predmeta.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo podiglo je ranije optužnicu protiv bivšeg Peruničića zbog osnovane sumnje da je u vrijeme njegovog mandata prisluškivao glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Do istrage povodom ovog slučaja došlo je kada je otkriven prislušni uređaj za koji se sumnja da je postavljen krajem 2017. u kabinet glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Суђење Перуничићу затворено за јавност

Sumnja se da je postavljenje prislušnog uređaja odradio službenik tajne policije po m nalogu Peruničića. Iz tužilaštva ranije su saopštili da su u izviđaju utvrdili liniju koja vodi od prislušnog uređaja do mjesta za prijem signala.

Prije toga, Peruničić je procesuiran od strane nadležnih organa i zbog sumnje da je nedozvoljeno prisluškivao određene političare. 

Прислушкивање Катнића: Суђење oдложено јер је Перуничић болестан

Predmet ovog suđenja je, prema navodima tužilaštva i optužnice, nezakonita snimanja i praćenja više osoba. Kako je ranije saopšteno, Peruničić je, sumnja se, u više navrata davao usmene naloge  da na području Podgorice, Budve i Cetinja, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje, prati i osmatra navedene osobe. Pavićević se tereti da je po nalogu Peruničića koordinirao tim aktivnostima i učestvovao u njima bez izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje.

Krivična prijava je podnesena nakon što su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja u okviru izviđaja saslušali veći broj osoba u svojstvu građana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. maj 2023 01:27