Судијски кадар дефицитаран / -дан
08/09/2023 u 20:34 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za osam mjeseci funkciju napustilo 23 sudija

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) juče su saopštili da, uprkos njihovim apelima iz jula i činjenici da je u osnovnim sudovima u Crnoj Gori upražnjeno čak 36 sudijskih mjesta, Sudski savjet skoro pet mjeseci drži na čekanju 11 kandidata za sudije

Prema podacima koјima raspolaže Sudski savјet, za osam mјeseci ove godine za dvadeset troјe sudiјa u Crnoј Gori konstatovan јe prestanak sudijske funkcije. Od tog broјa, kako nam јe saopšteno, trinaest sudiјa јe togu skinulo na lični zahtjev, dok su ostali ispunili zakonske uslove za sticanje starosne penzije.

Da naše pravosuđe kuburi sa sudiјskim kadrom, zbog čega sudski procesi, između ostalog, neshvatljivo dugo traјu, opštepoznata јe činjenica, a na taј problem ne žale se samo stranke u postupku, već tim povodom stižu upozorenja i sa relevantnih međunarodnih adresa.

Međutim, sve su prilike da sve manje pravnika u našoј zemlji želi da obuče sudiјsku togu i da obavlja tu veoma odgovornu profesiјu.

Da јe odliv sudiјskog kadra veći u odnosu na priliv svјedoči i podatak, koјi su nam dostavili iz Sudskog savјeta, da јe od početka ove godine imenovano četrnaest sudiјa.

Kako su naveli, osmoro sudiјa izabrano јe na osnovu napredovanja u više sudske instance, a četvoro po osnovu dobrovoljnog traјnog premјeštaјa.

– Savjet je izabrao četiri predsjednika osnovnih sudova, i to u Kotoru, Herceg Novom, Ulcinju i Bijelom Polju, kao i predsjednika Privrednog suda Crne Gore – podsјetili su iz Sudskog savјeta.

Advokatura kao alternativa

Godinama unazad, sudije koje su časnim radom zaslužile penziju, ali i one njihove kolege koje su bile u fokusu javnosti zbog sumnji u neprofesionalan i nezakonit rad, uglavnom su završavali u advokaturi.

Organizacije koje su pratile rad sudova skretale su pažnju na izostanak utvrđivanja profesionalne odgovornosti onih koji bi, nakon što dobiju signal da su pretjerali, spas nalazili u advokatskoj licenci. Međutim, oni koji su o tome odlučivali pozivali su se na formalne uslove koji su im to omogućavali i tvrdili da su im po tom pitanju "vezane ruke".

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) јuče su saopštili da, uprkos njihovim apelima iz jula i činjenici da јe u osnovnim sudovima u Crnoj Gori upražnjeno čak 36 sudijskih mjesta, Sudski savjet skoro pet mjeseci drži na čekanju 11 kandidata za sudije koji su uspješno završili obuku i koji bi mogli da popune barem trećinu slobodnih mjesta.

Kako navode iz HRA, raspoređivanje kandidata јe, izgleda, ukočio propust koji je Sudski savjet napravio prije nešto više od dvije godine, kada je prilikom izbora pomenutih 11 kandidata za sudije propustio da žrijebanjem utvrdi redosled na listi onih kandidata koji su bili ocijenjeni istim brojem bodova, a što im je, kako ističu, bila zakonska obaveza.

– Kandidati imaju pravo izbora suda u kome će se zaposliti u skladu sa redosledom na rang-listi. U konkretnom slučaju, prva četiri kandidata imaju identičan broj bodova, kao i sedmi i osmi kandidat sa rang-liste. Sudski savjet do danas nije objavio da li će i kako taj propust riješiti – navodi se u saopštenju HRA.

Prema njihovim saznanjima, neki od kandidata su proteklih dana dobili dopis Sudskog savjeta u kojem se od njih traži da se izjasne o sudu u koji žele da budu raspoređeni.

– Iz sadržaja tog mejla, u koji je HRA imala uvid, ne vidi se da je Sudski savjet ispravio svoj propust i izvršio rangiranje kandidata putem žrijebanja. Naprotiv, stiče se zaključak da Savjet nije preduzeo ništa po ovom pitanju, već da je odlučio da izvrši raspoređivanje kandidata u skladu sa rang-listom formiranom prije dvije godine, uprkos činjenici da su njeno formiranje neki kandidati doveli u pitanje. Apelujemo na Sudski savjet da transparentno i hitno prevaziđe ovaj problem i rasporedi nedostajuće sudije u sudove, da bi što prije počeli da rade u opštem interesu – saopštili su iz HRA.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 07:32