/ foto: dan arhiva
21/10/2022 u 15:39 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Za psihijatrijsko liječenje osumnjičenih maloljetnika nema uslova u zdravstvenim ustanovama

Sudija za maloljetnike je donio rješenje kojim je odbio predlog ODT u Podgorici za određivanje pritvora, maloljetnom učiniocu krivičnog djela teška krađa, odredivši privremeno smještanje u JZU Dobrota Kotor

Ne rijetko se čuje iz usta stručne javnosti u Crnoj Gori kako treba poštovati načelo "najboljeg interesa djeteta" , a djetetom se po zakonu smatra svako lice koje nije navršilo 18 godina života, rečeno je iz Osnovnog suda u Podgorici.

- Međutim, da bi se to načelo poštovalo za tako nešto treba stvoriti uslove u Državi Crnoj Gori u kojoj osim sudova, tužilaštava i centara za socijalni rad, ne postoje insitucije koje se dalje razložno bave poštovanjem ovog načela, pa tako najranjivije kategorije crnogorskog društva ostaju bez zaštite nadležnih institucija od za to kvalifikovanih stručnjaka. Zapravo, pitanje je da li postoje adekvatne institucije u Crnoj Gori, koje se bave zaštitom interesa djece, a što je svakodnevna dilema u praksi suda- saopštila je sudija portparol Ivana Becić.

Sudija za maloljetnike Osnovnog suda u Podgorici je 19.10.2022. godine, donio rješenje kojim je odbio predlog ODT u Podgorici za određivanje pritvora, maloljetnom učiniocu krivičnog djela teška krađa, odredivši privremeno smještanje ovog maloljetnog lica u JZU Dobrota Kotor, a nakon obavljenog vještačenja.

- Radi se o maloljetniku kojem su do sada tokom 2021. godine i 2022. godine, pravosnažno izrečene pet puta vaspitne mjere zbog krivičnih djela krađa i teška krađa, pri čemu je u toku postupak zbog osnovane sumnje da je u oktobru mjesecu tekuće godine obio jedan poslovni objekat u Podgorici. Vještak psihijatrijske struke je u svom nalazi u mišljenju našla da se radi o djetetu koje pokazuje poremećaje ponašanja, uzrokovan upotrebom kokaina, odrastao u sredini koja ga nije stimulisala pedagoškim mjerama, niti je vodila računa o njegovim potrebama liječenja koje su evidentirane na uzrastu od njegove 12-te godine. Pokazuje znake bolesti zavisnosti, zbog čega ovaj vještak smatra da je prioritetno njegovo liječenje u bolnici zatvorenog tipa, gdje bi dobio svu neophodnu opservaciju, dodatnu terapiju i psihijatrijsko posmatranje i podršku. U ovom postupku se izjasnila i predstavnica Centra za socijalni rad koja je inače voditeljica slučaja, dugi niz godina, ističući da su krivična djela koja je počinio ovaj maloljetnik u poslednjem periodu direktna posledica konzumiranja psihoaktivnih supstanci, uz predlog da se isti smjesti u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Takođe je u Osnovnom državnom tužilaštvu sačinjena službena zabilješka u kojoj je konstatovano da je ovo maloljetno lice nakon saslušanja u holu tužilaštva u prisustvu policijskih službenika, lijevom rukom razbilo staklo od prozora, prijeteći da će sebi oduzeti život, nakon čega mu je ukazana ljekarska pomoć- navela je Becić.

Jedina zdravstvena ustanova u koju se privremeno može smjestiti maloljetnik, kod ovakvog stanja stvari jeste JZU "Dobrota Kotor". Međutim, direktor ove ustanove je javno uputio apel da u toj ustanovi ne postoji odjeljenje za hospitalno liječenje maloljetnih lica.

- Zbog toga se kao nadležni sud javno obraćamo izvršnoj vlasti u čijoj je nadležnosti rješavanje ovih pitanja, kako po Zakonu o  zdravstvenoj zaštiti, tako i po Zakonu o zaštiti i ostvarivanju prava mentalno oboljelih lica- saopštila je Becić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 10:02