Шарић, Стојановић и Радовановић / -Крик
27/09/2023 u 09:25 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za slobodu načelnika iz Berana traže 100.000 eura

Načelnik Službe za kriminalističko-obavјeštajne poslove Danilo Stojanović uhapšen јe u Crnoj Gori i izručen Srbiji

Viјeće Speciјalnog suda u Beogradu, koјim predsјedava sudija Zoran Šešić, odbilo je predlog Dalibora Katančevića, advokata Darka Šarića, da se njegovom klijentu ukine pritvor i da ode na izdržavanje kazne po pravosnažnoј presudi kojom je za šverc kokaina osuđen na 14 godina zatvora.

Šarić je u pritvoru od 14. aprila prošle godine, kada je uhapšen zbog sumnje da je tokom boravka iza rešetaka, 2020. godine, formirao novu kriminalnu grupu kojoj јe optužnicom na teret stavljeno nekoliko krivičnih djela, među kojima je i planiranje ubistva svjedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Sudsko vijeće јe prihvatilo predlog advokata da se odredi jemstvo dvojici pripadnika MUP-a Srbije, Danilu Stojanoviću i Milutinu Radovanoviću, koji su optuženi da su pripadnici Šarićeve kriminalne grupe. Za oboјicu јe određeno јemstvo od po 100.000 eura.

Policajac Milutin Radovanović bio јe zamјenik načelnika Službe za kriminalističko-obavјeštajne poslove Danila Stojanovića, koјi јe poriјeklom iz Berana.

Stojanović i Radovanović su u aprilu prošle godine, kada je uhapšen Šarić, bjekstvom izbjegli hapšenje. Stojanović je zatim uhapšen u Crnoj Gori i izručen Srbiji, dok se Radovanović sam predao tužilaštvu, i od tada su u pritvoru. Tužilac tvrdi da je dvojicu pomenutih policajaca Šarić finansirao sa 50.000 eura.

Optuženi funkcioner MUP-a Srbije Danilo Stojanović, porijeklom iz Berana, negirao je početkom septembra na suđenju u Beogradu da mu je Darko Šarić plaćao privatne troškove, uključujući kupovinu namještaja i proslavu rođendana. Kazao je da nije izvršio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, te da nikada nije ni postao, niti bio član kriminalne grupe.

– Ovdje započinjem svoju životnu bitku – za svoju čast, dostojanstvo svoje porodice, svojih potomaka, rekao јe Stojanović u sudnici.

Negirao da mu јe Šarić plaćao proslave, gradnju kuće, namјeštaј

Stoјanović јe početkom mјeseca u sudnici negirao da je, po nalogu Šarića, uticao na kolege da se namjesti istraga sa lažnim optužbama protiv svjedoka saradnika Nebojše Joksovića. Negirao je i da je dobio novac i druge poklone od kriminalne grupe.

– Nije tačno da je Darko Šarić platio proslavu rođendana moje ćerke. Nije istina da mi je Šarić kupio namještaj i građevinski materijal za kuću, ispričao je on.

Zatim je detaljno objašnjavao kako je uspio da od svoje skromne policijske plate finansira proslavu, kao i kupovinu namještaja i građevinske radove na kući na Kosmaju koju je gradio sa svojim kolegom Milutinom Radovanovićem.

Istakao je da je rođen u Beranama, "u čestitoj porodici, majka bankar, a otac bio visoki funkcioner u službi državne bezbjednosti".

Iz Crne Gore se odselio, kako je objasnio, zbog režima Mila Đukanovića. Zatim je sumirao svoju biografiju i nabrojao gdje je sve radio u policiji u Srbiji.

– Promijenio sam sedam različitih ministara (policije). Minimum 15 puta sam nagrađivan različitim nagradama. Bio sam član radne grupe koja je spriječila ubistvo tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, ponosno je istakao Stoјanović.

Objasnio je sudu kako njegova služba u policiji funkcioniše – Služba za kriminalističko-obavještajne poslove i zatim negirao sve optužbe.

– Ja nisam izvršio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja. Nikada nisam ni postao, niti bio član kriminalne grupe. Nisam dostavljao nikakve podatke (iz policije). Niti sam dobio telefon sa "skaj" aplikacijom, niti sam ga koristio, kazao je Stojanović.
Optužnicu protiv Darka Šarića i još 14 pripadnika njegove grupe Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je u oktobru prošle godine.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:22