/ - S MJESTA UDESA (FOTO: PORTALA RTCG)
26/04/2023 u 14:13 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za tragediju na Obzovici dvije godine zatvora: "Sramno za naše sudstvo i zakone"

Dragan Stanijević, otac Marka Stanojevića koji je stradao u ovom udesu, je nakon presude kazao da "živimo u društvu koje dostiže dno"

Niko Nikčević osuđen je danas pred Osnovnim sudom Cetinje kaznom od dvije godine zatvora zbog  krivičnog djela teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. Riječ je o saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 11.07.2022. na Obzovici, u kojoj su smrtno stradali Stanojević Marko (24 ) i Đurković Milica (27). U ovom udesu teže su povrijeđene tri osobe.

Završne riječi za tragediju na Obzovici - Advokatica Zeković: "Optuženi pred sudom formalno pokazao žaljenje"

Advokatica Maja Zeković, koja je pravni zatsupnik porodice Stanojević i Đurković, povodom ove presude obratila se medijima.

-Kazna zatvora u trajanju od dvije godine, za saobraćajku u kojoj su dvije mlade osobe izgubile život, a troje oštećenih zadobilo teške tjelesne povrede, je nažalost odsustvo realnog suočavanja nadležnog suda sa posljedicama jednog tako tragičnog događaja. Ono što je nužno za ukazati, jeste iskreni stav porodica poginulih u ovom događaju, koji su bez namjere da na bilo koji način svojim bolom skreću pažnju na svoje tragedije, pred sudom samo ispričali sto je bio minimum koji su očekivali od okrivljenog, kao human ljudski gest sustinskog saosjećanja, koji se nažalost nije dogodio ni nakon 9 i po mjeseci po tragičnom događaju- kazala je advokatica Zeković.

Optuženi za tragediju na Obzovici traži sporazum o krivici - Roditelji stradalih: Svaki smisao života je izgubljen

Dragan Stanojević, otac Marka Stanojevića koji je stradao u ovom udesu, je nakon presude kazao da "živimo u društvu koje dostiže dno".

Težak udes na Obzovici: Stradali Podgoričani, dvije osobe teško povrijeđene

-Da 2 mlada života ovoliko vrijede. Naši sudovi omogućavaju sa ovakvim presudama da se svi bahato ponašamo po cestama, umjesto da kažnjavaju kako treba nebi bilo ovoliko tragedija. Zapitali bi se ljudi kako da voze. Jedan ljudski život vrijedi godinu zatvora, to je sramno za naše sudstvo i naše zakone. Nama Marka i Milicu Đurković ne može dići ni da je presuda bila 20 godina. Nismo došli na čitanje presude da bi nam duša bila mirnija sa većom presudom, ali smo vjerovali da će biti pravedna. Mi smo sa njima pošli 11. Jula , nemamo osmjeha na licu, ne umijemo da se radujemo,tuga i bol je u našim kućama i do kraja života ćemo živjeti sa velikom ranom i bolom. Vjerovao sam u sudstvo, ali sad vidim da mi nemamo ništa što je pravedno. Jedini sud je sud od Boga i on je jedini pravedan- kazao je Dragan Stanojević.

Takođe izjavu za medije dala je i majka Marka Stanojevića, Slađana.

-S obzirom da mi sud nije dozvolio da iskažem svoje misljenje i da se obratim "gospodinu" Nikčeviću  pa moram ovako. Za ovo vrijeme koliko je prošlo devet i po mjeseci mi, kao porodica koja je u boli i koja nema volje za životom, imali smo razumijevanje i nalazili opravdanje za, "gospodina". Više ne želim da imam ikakvo razumijevanje a ponajmanje sazaljenje. Svjesno je išao u rizik da ugasi dva života, svjestan je bio svog postupka u kakvom god da je stanju bio. Svi svjesno ulazimo u rizike, sudbine nema samo što rizik se okonča sa srećom ili nesrećom. Kao što smo mi roditelji Markovi i porodica Đurković,  svjesno smo svaki put izlazili sa rizikom na suđenja,  znajući da možda nećemo izaći živi iz suda, da li će nam srce puci od stresa, sve su to naši svjesni rizici- poručila je Slađana Stanojević.

Ona je rekla da "ovim putem želi da "gospodina" Nikčevića pita,  iako zna da neće dobiti odgovor, ali je ubjeđena da će makar pročitati njenu izjavu".

-Zna li on šta je tuga i depresija? Očigledno ne zna i nije svjestan bola kroz koji prolazimo. U izlaganjima je naveo da mu je žena bolesna, pa " gospodine" kakvi smo mi? Mi nismo bolesni? Izjavio je da je u depresiji i da pije razne  ljekove. E gospodine ja nemam depresiju jer  sam uništena. Pijem tablete ali ne pomažu jer depresije nema, jer  uništenima ne pomažu tablete, ne djeluju zbog straha. A  znaš li gospodine zbog kakvog straha? Strah je da ću možda kada popijem lijekove prestati jednu jedinu sekundu da mislim na Marka, a to ne želim. Pa kada legnem molim Boga, ako me i san malo prevari, da mi pošalje Marka u snove da ga makar putem snova mogu zagrliti i poljubiti i on majku svoju, jer mi je jedino to preostalo. Svako jutro kada ustanem stavim sliku ispred sebe i pijem kafu sa mojim sinom i tako razgovaram, jer jedino mi je to preostalo da gledam slike i živim od sjećanja. A ti "gospodine" svako jutro se ustaneš miran, jer znaš da ćes svoju djecu i poljubiti i zagrliti i maštati o njihovoj budućnosti. Mi toga više nemamo, jer si svjesno rizikovao njihove život- poručila je majka marka Stanojevića, Slađana.

Ona je dodala: "Želim samo da ti poručim da kada sjedneš sa svojom djecom i kad ih pogledaš, svaki put vidiš u njima Marka i Milicu. Da te prati njihov lik i da se sjetiš u tom trenutku kako je nama kao porodicama. Stavi se u našoj  koži, kako bi se ti osjećao? I nadam se da ćeš nakon toga imati i malo savjesti i biti svjestan posledica".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 01:44