полиција / фото: Управа полиције твитер
24/02/2022 u 13:01 h
Jelena BulatovićJelena Bulatović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Акција црногорске полиције и ФБИ: Ухапшена три држављанина САД-а у Будви и Тивту

Приликом лишења слободе код Р.А., М.Т. и Т.Д. jе пронађено више фалсификованих пасоша са другим идентитетима коjа су ова лица користила приликом скривања

Спроводећи активности у оквиру истраге циљаног трагања и размjеном оперативних сазнања кроз међународну оперативну сарадњу са надлежном канцелариjом ФБИ, службеници Управе полициjе су 22. и 23. фебруара у двиjе одвоjене акциjе на териториjи општина Будва и Тиват лоцирали и лишили слободе три међународно тражена лица, казали су из Управе полиције.

Како наводе, квалитетном и ефикасном међународном сарадњом Управе полициjе и ФБИ реализована jе ова значаjна активност.

- Држављани Сjедињених Америчких Држава Р.А. (43), М.Т. (37) и Т.Д. (40) потраживали су се од стране НЦБ Интерпол-а Вашингтон због кривичних дjела злочиначко удруживање са циљем извршења банкарске преваре и проневjере, 11 кривичних дjела проневjера, осам кривичних дjела банкарска превара, кривично дjело тешка крађа идентитета и кривично дjело злочиначко удруживање са циљем прања новца.  Наведена лица су се налазила на листи тражених лица ФБИ-а, а како се сумња, у временском периоду од марта до октобра 2020. године они су планирали да преваре Управу за мала предузећа (Small Business Administration), америчку владину агенциjу и финансиjске институциjе, преко средстава коjа су била намиjењена за физичка лица и компаниjе погођене пандемиjом ковид-19 - саопштили су из УП. 

Ова кривична дjела, како се наводи, вршили су на начин што су користили лажне и украдене идентитете да поднесу лажне приjаве за кредит Управи за мала предузећа и финансиjским институциjама коjом приликом су оштетили буџет Сjедињених Америчких Држава, а себи прибавили имовинску корист од преко 16 милиона долара.

- Приликом лишења слободе код Р.А., М.Т. и Т.Д. jе пронађено више фалсификованих пасоша са другим идентитетима коjа су ова лица користила приликом скривања. Лица ће бити приведена Судиjи за истрагу Вишег суда у Подгорици на даљу надлежност. Слиjеди даља комуникациjа правосудних органа Сjедињених Америчких Држава и Црне Горе закључили су из Управе полиције. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:15