Ilustracija
03/08/2023 u 08:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zamrzavanje imovine teško kršenje međunarodnog prava i Ustava Crne Gore

Treba prestati sa praksom blokade računa u bankama i blokadom imovine svim ruskim državljanima u Crnoj Gori samo zato što su Rusi, što je teška diskriminacija po nacionalnoj osnovi, bez jasnih ustavnih i zakonskih okvira za takvo postupanje, naveo je advokat Ivanović

Zamrzavanje imovine strancima u Crnoj Gori predstavlja teško kršenje međunarodnog prava i Ustava Crne Gore, ocijenio je podgorički advokat Marko Ivanović.

- Jer, ovo što se danas radi ruskim državljanima u Crnoj Gori, može se desiti da se u doglednoj budućnosti radi i nekom pripadniku druge nacije, ili zbog nečijeg političkog uvjerenja i slično, što je neprihvatljivo, rekao je Ivanović za BiznisCG.

Podsjetimo, Podgoričanin Predrag Zečević, preko punomoćnika advokata Marka Ivanovića, predao je prošle godine Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti članova 18 i 19 Zakona o restriktivnim mjerama iz 2018. godine.

Sličnu inicijativu je predala koalicija Zajedno za budućost Crne Gore, o ustavnoj inicijativi pisao je juče i slavni američki časopis Njujork Tajms. Zanimljivo je da su pravni autoriteti poput prof. dr Blagote Mitrića i Veselina Radulovića takođe na fonu da je u pitanju neustavan zakon jer se zamrzava imovina bez odluke suda.

Ivanović smatra da treba prestati sa praksom blokade računa u bankama i blokadom imovine svim ruskim državljanima u Crnoj Gori samo zato što su Rusi.

- Što je teška diskriminacija po nacionalnoj osnovi, bez jasnih ustavnih i zakonskih okvira za takvo postupanje, naveo je Ivanović.

On je istakao da se u konkretnom slučaju ne radi o rusofiliji, već o principima.

- Ono što se danas dešava Rusima na osnovu ovakvih zakonskih odredbi, sjutra se može dogoditi pripadnicima drugih naroda ili podržavaocima nečije politike, samo zato što su pripadnici određene nacije ili podržavaju neku politiku, kazao je Ivanović uz napomenu:

“Da ne govorim o potencijalnim višemilionskim tužbama ruskih državljana i kompanija, koje će, sasvim sigurno, uslijediti, a neke od njih će, posebno s obzirom na primjenu ovih zakonskih odredbi kod nas, po meni, biti osnovane, što će državu Crnu Goru koštati potencijalne desetine ili stotine miliona eura”.

On je podsjetio što kokretno piše u Inicijativi.

- Postoje dva nivoa ovog problema – onaj koji mi napadamo inicijativom – da su same odredbe čl. 18 i čl. 19 zakona kojim je propisana mogućnost ograničenja prava svojine, novčane transakcije itd. neustavne, i možda još veći problem – što se, koliko čujem od kolega advokata, računovođa i klijenata, i taj takav – neustavan zakon nije primjenjivao, a ni dalje ne primjenjuje u praksi, već se i njegove odredbe o tome kome se sve može i po kojim osnovima blokirati imovina, računi itd., u praksi krše i “široko” tumače, precizirao je Ivanović.

Tako, prema Ivanovićevim riječima, pojedine banke u Crnoj Gori su potpuno nezakonito blokirale račune i svaku mogućnost novčanih transakcija svim ruskim državljanima, dakle, nijesu u pitanju oligarsi i političari bliski predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, već sada već maltene svi Rusi.

- Mislim da je to još veći problem, pa čak i ako ova inicijativa ne bude usvojena, smatram da bi tužbe mnogih ruskih državljana mogle biti osnovane s pozivom na nedovoljno jasne razloge za uvođenje konkretnih mjera pojedinačnim licima, zaključio je Ivanović.

Podnocioci inicijative očekuju da bi se Ustavni sud mogao uskoro izjasniti o njihovom pravnom aktu.

- Trebalo je još prilikom donošenja spornog zakona- 2018. godine da se uradi ozbiljnija pravna analiza, a posebno od početka rata u Ukrajini a vezano za donošenje konkretnih odluka i spiskova sa imenima lica-mahom ruskih državljana kojima se blokira imovina i novčana sredstva, zaključio je Ivanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:01