/ FOTO ILUSTRACIJA: FRONTEX
22/04/2022 u 13:50 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Западнобалканска рута: У прва три мјесеца 18.300 илегалних прелазака граница

Први квартал ове године био је најпрометнији у погледу илегалних прелазака на спољним границама ЕУ од миграционе кризе 2016

Први квартал ове године био је најпрометнији у погледу илегалних прелазака на спољним границама ЕУ од миграционе кризе 2016. Како наводе из FRONTEX-a, избјеглице које бјеже из Украјине и улазе у ЕУ преко граничних прелаза не спадају у број откривених илегалних улазака.

Мигранти против вируса и забрана до Западног Балкана

- Прелиминарни прорачуни Фронтекса показују да је у периоду од јануара до марта 2022. откривено више од 40.300 илегалних прелазака, 57 одсто више него прије годину дана. У марту је на спољним границама ЕУ забиљежено скоро 11.700 ирегуларних миграната, 29 одсто више него у истом мјесецу 2021. Одговарајући на различите изазове на спољним границама, Фронтекс има више од 2.100 сталних официра и особља распоређених у својим оперативним активностима- наводе из европске агенциjа за граничну и обалску стражу.

image
FOTO ILUSTRACIJA: FRONTEX

Западнобалканска рута чинила је скоро половину свих илегалних прелазака границе у прва три мјесеца ове године. Укупан број за период јануар-март се више него удвостручио на преко 18.300.

image
FOTO ILUSTRACIJA: FRONTEX

- У марту, број ирегуларних миграната откривених у региону скоро се утростручио на 6.650. Главне откривене националности биле су Сиријци и Авганистанци- појашњено је из Фронтекса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:32