/ - FOTO: PROVATNA ARHIVA, PRINTSCREEN/INSTAGRAM, SHUTTERSTOCK (Kurir.rs)
29/05/2022 u 13:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зашто шефови подземља лажу да се не познају: "Ја нисам с њим у завади, он је у завади са мном"

Ситуације попут ове са Слободаном Кашћеланом, гдје он негира да је супарник покушао да га убије и на тај начин га практично штити, саговорник каже да је позадина скривање мотива

Рат између "кавачког" и "шкаљарског" клана букти годинама, много је крви проливено, чак више од педесет људи убијено, а људи означени као наводне вође ових кланова и даље негирају да су у сукобу, пише Kuirir.rs.

Наводни вођа которског "кавачког клана" Слободан Кашћелан саслушан је у црногорском Специјалном државном тужилаштву у својству свједока-оштећеног у поступку који се води против Јована Вукотића, наводног вође "шкаљарског клана", Јована Мрваљевића и Владана Мијушковића.

Против њих се поступак води због организације убиства наводних вођа "кавачког клана" Кашћелана, Радоја Звицера и двојице вођа њиховог београдског огранка Вељка Беливука и Марка Миљковића, гдје се Вукотић терети да је подстрекивао на убиство. Кашћелан се, међутим, није придружио кривичном гоњењу наводног вође криминалног клана, шта више, рекао је да међу њима нема, нити је било сукоба?!

"Ја нисам с њим у завади, он је у завади са мном"

Да је манир криминалаца да пред органима реда негирају сукоб са ривалима показао је пре неколико мјесеци и Марко Миљковић, који је на саслушању означио Филипа Кораћа, мушкарца наводно блиског "шкаљарском клану", као организатора покушаја ликвидације њега и Беливука, која је наводно требало да се догоди у јануару прошле године на аеродрому у Тивту.

Са друге стране, према фотографијама пронађеним у криптованим телефонима на основу којих је, између осталог, подигнута оптужница против злогласног клана који су, како се наводи у документу, предводили Миљковић и Беливук, јасно је да то није тачно.

Наиме, на тијелу једне од жртава припадници злогласног клана су написали погрдну поруку упућену управо мушкарцу за ког Миљковић тврди да са њим нема проблем. Написали су "Кораћ пи*ка", то су фотографисали и послали њему или некој од њему блиских особа, наводи Тужилаштво.

"Штите се на све начине, зато и лажу"

Негирањем сукоба, наводи криминолог Добривоје Радовановић, покушавају да се заштите.

- Раде оно што је природно, на све начине покушавају да се заштите, зато и лажу. Нико од њих не мисли да ће бити ослобођен, али покушавају да добију мању казну - каже саговорник Blica и додаје да то уобичајено раде негирањем свега:

-Не познајем га, нисам га никад видио, нисам починио дјело- то су класичне тврдње.

Ситуације попут ове са Слободаном Кашћеланом, гдје он негира да је супарник покушао да га убије и на тај начин га практично штити, саговорник каже да је позадина скривање мотива.

- То је индиректна одбрана себе. Кад је суд у питању важно је да се зна мотив, судија је сигурнији у доношењу одлуке кад има мотива - каже и додаје се тако избјегава уопште прича о ономе што је у средишту њиховог сукоба, око послова које раде и због којих су у завади.

У ситуацијама када ипак немају могућност да негирају, јер су докази чврсти, прибјегавају пребацивању кривицем наводи Радовановић.

- Ако су ухваћени на дјелу или пак постоје чврсти докази, разлоге налазе у другима, у групи, околини, самом друштву, позивају се на околности, на то да су били уцијењени и слично."

На улицама градова широм Црне Горе и Србије последњих година неријетко су се догађали обрачуни између чланова два криминална клана из Котора, који су однели око 50 живота. Сукоб међу њима је почео 2014. године због нестанка 300 килограма кокаина, због чега је дотада јединствен клан подељен.

Као особе које предводе "кавчане" означени су Радоје Звицер и Слободан Кашћелан, док за вођу "шкаљара" слови Јован Вукотић.

Kurir.rs/Blic

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:38