/ Фото: Дан, Архива
22/05/2022 u 06:33 h
Бојана БожовићБојана Божовић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Затвореници осуђени на дугогодишње робије се жалили што не раде

Из Управе за извршење кривичних санкција појаснили су да тренутно није могуће додатно радно ангажовање затвореника Ц одјељења у којем су смјештени затвореници високог безбједносног ризика

Управa за извршење кривичних санкција требало би да уложи додатне напоре како би обезбиједила радни ангажман за све заинтересоване затворенике смјештене у "Ц" павиљону, који издржавају дуготрајне казне затвора, препорука је Заштитника људских права.

Заштитник је ову препоруку донио након што се група затвореника "Ц" одјељења жалила да по цијели дан (осим времена које је предвиђено за шетњу) проводе у собама, те да су заинтересовани за било какав радни аранжман. Истакли су да не би бирали посао "само да нађу сврху живота, с обзиром на трајање казне затвора", а у том смјеру дали су и идеје које би послове радили – прављење сувенира и украса, склапање готових производа од материјала, истичући да би пристали да раде у соби у којој бораве.

Навели су и да се дио њих разумије у кречење и ситније преправке и да би могли да овладају и другим вјештинама и привриједе нешто за УИКС гдје ће провести дуги низ година.

– Истичу да разумију све околности и да би се њима прилагодили само да им се омогући нека смислена активност која ће да им прекратити вријеме и скренути мисли са суморне свакодневице – наводи се у мишљењу Заштитника.

Поводом притужбе изјаснио се УИКС, наводећи да су у "Ц" одјељењу смјештени затвореници којима је одређен третман рекласификације у А класификациону групу, као и затвореници код којих је утврђено да су високог безбједносног ризика, те се над њима примјењује високи степен заштите.

– Затвореницима у "Ц" павиљону дозвољен је боравак на отвореном простору у трајању од минимум два часа дневно, бављење спортским и рекреативним активностима, заједнички боравак у оквиру одјељења и телефонска говорница. Имајући у виду да су у наведеном одјељењу смјештени затвореници високог безбједносног ризика, који издржавају дуготрајне казне затвора, као и припадници криминалних организација, дневне активности ових затвореника се континуирано прате од стране службеника обезбјеђења и исте су додатно прописане наредбама лица који руководи затвором – навели су из УИКС-а.

Из изјашњења УИКС-а произилази да тренутно није могуће додатно радно ангажовање ових затвореника, јер би радно ангажовање ван "Ц" одјељења представљало високи безбједносни ризик у вези са чим се наглашава приоритет заштите наведених затвореника и очување њихове безбједности, док се не спори да је основана потреба за додатним испуњавањем њихових дневних активности.

– Заштитник разумије и посебно цијени приоритет заштите наведених затвореника и очување њихове безбједности, међутим, наглашава потребу успостављања равнотеже са правом заинтересованих лица да буду радно ангажована, посебно имајући у виду дугогодишње казне које су овим лицима досуђене. Закон предвиђа да затвореник има право и обавезу да ради, те да се затвореник током издржавања казне затвора подстиче да ради, Заштитник подсјећа да недостатак активности може имати озбиљне последице на здравље и добробит лица лишених слободе.

Из УИКС-а су навели да је стављен акценат на спровођење интензивних индивидуалних разговора са реализатором третмана у циљу пружања психосоцијалне подршке и оснаживања. Појаснили су да посебно треба цијенити да је приоритет заштита наведених затвореника и очување њихове безбједности.

– Чињеница да се акценат ставља на спровођење интензивних индивидуалних разговора ових затвореника са реализатором третмана у циљу пружања психосоцијалне подршке и оснаживања, не може у потпуности да надомјести недостатак радног ангажовања, који за последицу има осјећај безвољности, безвриједности и бесмислености на коју се затвореници жале – оцијенио је Заштитник.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 22:51