/ foto: Ž.B.
22/11/2022 u 15:14 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zatvorska službenica trpjela mobing: Država da plati 13.000 eura

Rešetar se predstavkom obratila Evropskom sudu za ljudska prava, koji je donio presudu utvrđujući da je došlo do povrede čl. 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima

U ponovljenom postupku pred Osnovnim sudom u Podgorici donijeta je presuda u korist Daliborke Rešetar, utvrđeno da je trpjela mobing na radu, tokom 2013. godine. Država Crna Gora obavezana je da plati naknadu štete 13.000 eura.

- U prvobitnom postupku koji je vođen pred ovim sudom 2015. godine, po tužbi Daliborke Rešetar, protiv tužene Države Crne Gore - Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, odbijen je tužbeni zahtjev kojim je traženo da se utvrdi postojanje mobinga nad istom i naknada nematerijalne štete. Ovakva presuda potvrđena je presudom Višeg suda u Podgorici, dok je presudom Vrhovnog suda Crne Gore revizija odbijena kao neosnovana. Međutim, nakon što je iscrpila sva pravna sredstava u Crnoj Gori, Daliborka Rešetar se predstavkom obratila Evropskom sudu za ljudska prava, koji je donio presudu utvrđujući da je došlo do povrede čl. 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima, cijeneći "Da je način na koji su građanski i krivičnopravni mehanizmi primijenjeni u konkretnim okolnostima u predmetu podnositeljke predstavke, posebno nedostatak procjene svih spornih događaja i propust da se razmotri cjelokupan kontekst, uključujući i mogući kontekst „zviždanja“, bio manjkav u mjeri da predstavlja povredu pozitivne obaveze tužene Države u smislu člana 8 Konvencije". Nakon toga, ovaj sud je usvojio predlog tužiteljice Daliborke Reštar za ponavljanje postupka i ukinuo presudu ovog suda kojom je odbijen njen tužbeni zahtjev- saopštila je sudija portparol Osnovnog suda u Podgorici Ivana Becić.

U ponovljenom postupku usvojen je tužbeni zahtjev imenovane, pa je sud utvrdio da je ista u periodu januar 2013. godine - decembar 2013. godine, zlostavljana na radu kod tužene - poslodavca Države Crne Gore, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, zbog čega je obavezao tuženu da tužiteljici isplati naknadu na ime nematerijalne štete.

- I to zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, iznos od 3.000,00 eura, zbog pretrpljenih i budućih duševnih bolova, zbog umanjenja životnih aktivnosti od 20% trajno, iznos od 8.000,00 eura, te zbog pretrpljenog straha iznos od 2.000,00 eura, kao i pripadajuću zakonsku zateznu kamatu od dana presuđenja do konačne isplate- navela je Becić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:59