Miomir Mugosa / MIOMIR MUGOSA-LAZAR RUZIC
21/04/2022 u 18:14 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Завршне ријечи Мугоше: Поштовао сам законе, суд ми може изрећи једино ослобађајућу пресуду

Мугоша је навео да тужилаштво није доказало да је прекршио закон и нанио штету Главном граду приликом продаје градског земљишта компанији Царине

Бивши градоначелник Подгорице Миомир Мугоша данас је у завршним ријечима, у поступку пред подгоричким Вишим судом, казао да му суд може изрећи једино ослобађајућу пресудујер није прекршио закон. Изрицање пресуде заказано је за  27.мај. 

Тужитељка Сања Јовићевић је од суда затражила да се Мугоша осуди по закону "јер из расположивих доказа произилази да је са позиције градоначелника Главног града прекорачио границе службеног овлашћења када је непосредном погодбом компанији Царине пренио право на земљиште за износ од 165 еура по метру квадратном иако то није било могуће учинити по тада важећим законима".

Мугоша је навео да  тужилаштво није доказало да је прекршио закон и нанио штету Главном граду приликом продаје градског земљишта компанији Царине.

- Нисам направио штету Главном граду, нити себи или било ком другом прибавио корист. Никада нисам поступао незаконито и несавјесно. Грађанин сам овог града, а као љекар, директор КЦЦГ, министар здравља, градоначелник и на крају амбасадор у Републици Словенији био сам увијек и само посвећен општем инетресу и савјесном обављању дужности којих сам се прихватио – казао је Мугоша у завршним ријечима и додао да би овај предмет био окончан још у фази извиђаја да је тужилаштво бар једном саслушало у својству грађана његове сараднике који данас нису међу живима.

Адвокати Митар Мугоша и Предраг Ђолевић,који заступају Мугошу,  навели су да суд  Мугошу треба "да ослободи због чињенице у да у предмету нема елемената бића кривичног дјела и како више нико, ко ради у складу са законом, не би се нашао на оптуженичкој клупи".

 -Тужилаштво је и након што су одбачене три кривичне пријаве у овом случају, кршећи законом прописане процедуре, активирало случај агажујући вјештака архитектонске струке Вукашина Ђуричковића и на крају подигло оптужницу. Одјељење за сузбијање организованог криминала у три наврата одбацило кривичну пријаву против Миомира Мугоше због кривичног дела злоупотреба службеног положаја из члана 416 став 4 у вези става 1 и 3 Кривичног закона јер у радњама пријављеног нема елемената бића кривичног дела за које се пријављује и за које се гони по службеној дужности---казао је између осталог  адвокат  Мугоша и додао да је  вриједност спорног земљишта утврђивала Комисија и да је  на њен извјештај  стављен приговор због ниско постављене цијене која је потом коригована на износ од 165 еура по метру квадратном.

Адвокат је додао да  у току цијелог поступка и тужилачке истраге неспорно је у тврђено да нема ни једне једине, индиректне или директне, посредне или непосредне додирне тачке између бившег градоначелника Миомира Мугоше и власника компаније Царине, Чеда Поповића.

Адвокат Предраг Ђолевић је пред судом је истакао да "представљеним доказима или изјавама свједока ни у назнакама није доказано да је његов клијент на било који начин утицао да се прихвати цијена од 165 еура по метру квадратном или нека друга".

- Та цијена формирана је од Комисије државе и Главног града, у четири процјене. Саслушани су у својству свједока сви чланови комисија и нико није изјавио да је имао било какав контакт са окривљеним у току поступка процјене, нити да им је ико сугерисао коју ће цијену одредити - појаснио је Ђолевић и додао да је Тужилаштво покушава да представи како је Мугоша формирао цијенио, наредио да је Комисија прихвати, те да је он самоиницијативно потписао одлуке о преносу права својине.

Наводи оптужнице:

Према наводима оптужнице СДТ-а, наводи се да је оптужени Мугоша пренос права на градском грађевинском земљишту није могао извршити непосредном погодбом, већ након јавног позива у поступку јавног надметања који је регулисан Уредбом Владе о начину и поступку спровођења јавног надметања.

-Накнада у износу од 165 еура по метро квадратном није утврђена кроз одговарајући поступак процјене од стране надлежног државног органа или овлашћеног процјењивача, већ је за наведену накнаду користио процјену тржишне вриједности земљишта која је урађена по захтјеву Министарства одбране Црне Горе од стране Комисије Управе за некретнине - стоји у оптужници.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:37