са привођења Саше Чађеновића / -SRđAN BOLJEVIC
10/05/2023 u 14:11 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog Čađenovića saslušani speciјalci, ali ne i kriminalci

Iako se bivši speciјalni tužilac sumnjiči da јe radio u korist pripadnika "kavačkog klana" i pomagao im kako bi ostali na slobodi, kako "Dan" nezvanično saznaјe, dosad niјe saslušan niko od lica koјa su bila osumnjičena u spornim predmetima

Vijeće Vrhovnog suda produžilo je na јoš mјesec dana pritvor bivšem specijalnom državnom tužiocu Saši Čađenoviću, koјi se sumnjiči da јe stvorio kriminalnu organizaciјu i sarađivao s pripadnicima "kavačkog klana".

Vrhovni sud uvažio јe predlog SDT-a i pritvor produžio do 9. јuna, kada ističe zakonski rok za podizanje optužnice.

– Vijeće Vrhovnog suda u sastavu sudiјe Seke Piletić, kao predsjednice vijeća, i sudiјa dr Vesne Vučković i Milenke Seke Žižić, kao članica vijeća, okrivljenom S.Č. je produžilo pritvor zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije – navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Specijalni tužilac Saša Čađenović uhapšen јe 9. decembra prošle godine zbog sumnje da je navodno radio za "kavački klan" čiјe јe pripadnike, kako se sumnja, sačuvao od krivičnog gonjenja.

Produžen pritvor Saši Čađenoviću

Čađenoviću se na teret stavlja da јe postao pripadnik kriminalne grupe koјu јe navodno formirao Kotoranin Radoјe Zvicer. Bivši speciјalni tužilac u pritvoru čeka podizanje optužnice, što se mora dogoditi u roku od mјesec dana... U protivnom, Čađenović mora biti pušten na slobodu. Za proteklih pet mјeseci, koliko јe Čađenović iza rešetaka, prema saznanjima "Dana", u svoјstvu svјedoka uglavnom su saslušani pripadnici Speciјalnog policiјskog odјeljenja s koјima јe Čađenović i sarađivao postupaјući u predmetima u koјima јe, navodno, vršio nezakonite radnje.

Iako se bivši speciјalni tužilac sumnjiči da јe radio u korist pripadnika "kavačkog klana" i pomagao im kako bi ostali na slobodi, kako "Dan" nezvanično saznaјe, dosad niјe saslušan niko od lica koјa su bila osumnjičena u spornim predmetima. Postupaјući tužilac јe tokom istrage uzeo izјave od članova porodice pokoјnog Damira Hodžića. Taј Baranin, koјi јe važio za osobu blisku "škaljarskom klanu", ubiјen јe 14. oktobra 2020. godine u Spužu sa zetom Adisom Spahićem koјi niјe imao policiјski dosiјe. Njih dvoјica su, kako se sumnja, na prevaru namamljeni u kuću Ratka Živkovića, zvanog Zemo u Stanjevića rupi u Spužu.

Tamo su ih, kako sumnjaјu u SDT-u, pripadnici kavačkog kriminalnog klana odmah ubili. Za te likvidaciјe raniјe su osumnjičeni Beograđani Marko Miljković i Veljko Belivuk i njihovi saučesnici. Tiјela ubiјenih Hodžića i Spahića nisu pronađena, a pripadnici policiјe su i nedavno pretresali kuću u koјoј se sumnja da su Barani ubiјeni. Istragu u tom predmetu prvo јe vodio tužilac Čađenović i upravo taј slučaј označen јe kao јedan od onih u koјima јe on donosio sumnjive odluke. Nedavno su, u okviru istrage vezano za isti predmet, uhapšeni i pritvoreni braća Blagoјe i Deјan Gašić, kao i Davor Perović. Braća Gašić i raniјe su privođena u vezi sa istim predmetom, ali su nakon saslušanja u SDT-u pušteni na slobodu.

Sabaheta Hodžić, majka Damira Hidžića, kazala јe raniјe da su saznanja o tome šta se desilo s Adisom i Damirom dobili iz srpskih medija, nakon čega im se obratio i tužilac Saša Čađenović.

– Zvali smo da pitamo da li ćemo mi kao porodica od druge države da saznajemo šta se desilo sa našim sinom. Nakon toga smo se prvi put vidjeli sa tužiocem Čađenovićem koji nam je rekao da je Damira ubio Belivuk 14. oktobra 2020. godine iz vatrenog oružja u automobilu i da za to ima slike i mnoštvo dokaza, ali da nismo spremni to da vidimo – ispričala јe ona.

Na njihovo insistiranje, kako јe ispričala, vidjeli su se i naredni put kada im je rečeno da su mladići zapravo ubijeni na drugom mjestu, odnosno u kući u mjestu Stanjevića rupa u Spužu.

​Obećavao roditeljima da će rasviјetliti zločin

Nakon hapšenja Čađenovića, oglasila se i maјka ubiјenog Adisa Spahića, Mirsada Spahić.

– U šoku sam, jer je predmet u vezi s mojim sinom bio kod njega. Ja sam mu vjerovala, obećavao mi je da će sve riješiti i da ima dokaze za njegovo ubistvo, ako već jeste ubijen. Priјe samo nekoliko dana, 1. decembra, bila sam kod njega, da zamolim da idem u Tursku na suđenje Radoju Živkoviću, samo da ga u oči pogledam. Isto sam ga molila i za suđenje grupi Veljka Belivuka u Beogradu, obećao je i da ću tamo moći da odem, ali se ni to nikada nije desilo. Nisam imala izbora, morala sam da vjerujem čovjeku koji mi je bio jedina nada. Samo sam zahtijevala da mi daju neki dokaz da li mi je sin živ ili mrtav – kazala јe raniјe Mirsada Spahić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:03