/ - FOTO ILUSTRACIJA UPRAVA POLICIJE
15/08/2023 u 14:00 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog ubistava, droge i pranja novca šest policajaca na potjernicama

Nacionalne i međunarodne potjernice raspisane su za: Ljubom Milovićem, Ivanom Stamatovićem, Markom Novakovićem, Nebojšom Bugarinom, Milošem Mišurovićem i Ivanom Nikolićem

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore raspisalo je nacionalne i međunarodne, takozvane crvene potjernice za šest policijskih službenika. Oni se terete da su bili pripadnici kriminalnih klanova, te da su neki odgovorni i za učestvovanje u ubistvima, pokušajima likvidacija, švercu droge, pranju para, da su posjedovali nelegalno oružje... Riječ je uglavnom o službenicima koji su duži niz godina nosili policijsku uniformu i službeno oružje i koji su bili na značajnim mjestima u Upravi policije.

Sumnje u njihove kriminalne aktivnosti pojavile su se pošto su Europol i nadležni organi Francuske uspjeli da "provale" kriptovanu "skaj" prepisku. Tada su pronađeni dokazi koji ukazuju na sumnje da su policajci učestvovali u najtežim zločinima i to da su radili za ozloglašeni "kavački klan" na čijem čelu se, prema evidencijama bezbjednosnih službi, nalazi odbjegli Radoje Zvicer. Neki od policajaca čak su i, prema podacima iz istrage, bili na direktnoj vezi sa Zvicerom, kojem su polagali račune o obavljenom poslu. Nakon objavljivanja spornih prepiski donesena je odluka da se ovim policajcima da otkaz. Iz MUP-a su za "Dan" potvrdili da su potjernice raspisane, dostavljajući inicijale osumnjičenih policijskih službenika. Kako saznajemo, riječ je o Ljubu Miloviću, Ivanu Stamatoviću, Marku Novakoviću, Nebojši Bugarinu, Milošu Mišuroviću i Ivanu Nikoliću.

Nekoliko kolega u Istražnom zatvoru

Tokom marta u akciji SDT-a uhapšene su kolege odbjeglih policajaca: Goran Stojanović, Milan Popović, Vladimir Bajčeta, Mileta Ojdanić, Tihomir Adžić. Nakon toga uslijedilo je hapšenje još nekoliko policijskih službenika.

Iz MUP-a su naglasili da su u stalnoj komunikaciji sa kolegama iz drugih zemalja kako bi otkrili gdje se kriju odbjegli policajci i kako bi ih uhapsili.

– Sektor za borbu protiv kriminala prema ovim licima, kao i prema svim drugim licima za kojima postoje nacionalne i međunarodne potjernice, preduzima mjere i radnje na njihovom lociranju i lišenju slobode, ostvaruje komunikaciju putem međunarodne operativne policijske saradnje i razmjenjuje operativne podatke – dodali su iz MUP-a.

– Sektor za borbu protiv kriminala je u prethodnom periodu, odmah po ispunjenu zakonskih uslova, raspisao nacionalne i međunarodne potjernice za šest lica, koja su bila pripadnici Uprave policije i kojima je izrečena mjera prestanak radnog odnosa. Ova lica se sumnjiče da su počinili krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i to: Lj.M. za krivična djela: stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, izazivanje opšte opasnosti, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, pranje novca, teško ubistvo, ubistvo u pokušaju putem pomaganja. I.S. za krivična djela: stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, pranja novca. N.M. za krivična djela: stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca, ubistvo u pokušaju putem pomaganja. B.N. za krivična djela: stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. M.M. za krivična djela: stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, izazivanje opšte opasnosti, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. I.N. za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije – saopšteno je za "Dan" iz MUP- a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:30