/ Dan Razija Dacić
26/12/2022 u 16:00 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog ubistva mladića moraće da robija 15 godina

Vrhovni sud je razmotrio cjelokupne spise predmeta, ispitao pobijano rješenje i ocijenio da je žalba branioca neosnovana, piše u rješenju.

Vrhovni sud potvrdio je rješenje VDT-a kojim je odbijen zahtjev za ponavljanje postupka protiv Rožajke Razije Dacić, osuđene na 15 godina zatvora zbog ubistva osamnaestogodišnjeg B.V. Sudije su utvrdile da nije bilo propusta u presudi koju je u prvostepenom postupku izrekla sudija Vesna Kovačević, kao ni u presudi Apelacionog suda.

Tokom postupka je dokazano da je Dacić u svom stanu u podgoričkom naselju Stari Aerdorom, nakon prepirke, ubila B.V. zadajući mu smrtnosni ubod nožem u srce. Mladić je uspio da izađe iz stana, nakon čega je izgubio svijest i preminuo ispred ulaznih vrata.

Prvostepeni sud je utvrdio da nije bilo olakšavajućih okolnosti u odnosu na okrivljenu, dok je kao otežavajuću cjenio činjenicu da je 2000. godine pravosnažno osuđena na osam godina robije jer je godinu ranije izazvala požar u kom su stradale njena jednomjesečna ćerka i jednogodišnja ćerka njene prijateljice C.L.

Osim toga, sud kao olakšavajuću okolnost nije cijenio ni to što je Dacić u vrijeme izvršenja krivičnog djela bila u stanju bitno smanjene uračunljivosti i u alkoholisanom stanju, jer je sama sebe dovela u to stanje.

Dacić je prilikom iznošenja odbrane kazala da se nalazila iza B.V. dok su se otimali oko noža i da je mladić pri tome sam sebe ubo.

Međutim, vještak medicinske struke Miodrag Šoć opovrgao je njene tvrdnje pojašnjavajući da veličina, lokalizacija i smjer kanala rane upućuje da je napadač stajao ispred žrtve.

On je pojasnio da ubijeni mladić nakon zadobijene rane u predjelu srca nije morao odmah da izgubi svijest, i da je mogao napraviti neke pokrete.

Isključili mogućnost da je B.V. sam sebe povrijedio

Tokom postupka vještak je isključio mogućnost da je oštećeni B.V. mogao sam sebi nanijeti ubodno reznu ranu, kako je to okrivljena navela u svojoj odbrani.

Naime, po vrsti, veličini, lokalizaciji i smjeru kretanja rane, vještak je utvrdio da je lice koje je nanijelo povredu moralo biti naspram oštećenog, odnosno da su bili okrenuti licem u lice na razdaljini tolikoj da je postojala mogućnost jakog zamaha i toliko da veličinom noža udari u predjelu grudi oštećenog, čime je isključio mogućnost da je okrivljena bila iza leđa oštećenog, kako je to pokušala da predstavi u izmijenjenoj odbrani na glavnom pretresu.

– Stoga su neosnovani navodi branioca okrivljene da je pogrešan zaključak prvostepenog suda da je ubodno reznu ranu oštećenom nanijela optužena, već da je vjerovatnije da je povredu oštećeni nanio sam sebi – obrazloženo je u rješenju Vrhovnog suda.

–Rješenjem Vrhovnog državnog tužilaštva od 3.10.2022.godine odbijen je kao neosnovan predlog branioca okrivljene R.D., advokata N.S. iz P., za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti protiv pravosnažnih presuda Višeg suda u Podgorici K.br.66/20 od 04.10.2021.godine i Apelacionog suda Crne Gore Kž.br.41/22 od 07.06.2022. godine, jer nema razloga za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti – piše u rješenju Vrhovnog suda.

Advokat Novica Sekulović podnio je žalbu protiv rješenja VDT-a zbog, kako je naveo, povrede odredaba krivičnog postupka, povrede prava okrivljenog na odbranu i povrede odredaba krivičnog postupka u žalbenom postupku i predložio da Vrhovni sud ukine prvostepenu i drugostepenu presudu i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

–Vrhovni sud je razmotrio cjelokupne spise predmeta, ispitao pobijano rješenje i ocijenio da je žalba branioca neosnovana – piše u rješenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

06. maj 2024 23:14